Κόσμος

Αφγανιστάν: Οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν, προαναγγέλλουν οι Ταλιμπάν

Ταλιμπάν

Μπορεί οι Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν να προσπαθούν να μεταφέρουν προς τα έξω ένα πιο μετριοπαθές πρόσωπο, ωστόσο κάποια επίλεκτα μέλη τους δεν μπορούν να κρύψουν τις προθέσεις τους.

Ένας από αυτούς ο διαβόητος πρώην επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν, ο οποίος δήλωσε ότι σκληρές τιμωρίες, όπως είναι οι εκτελέσεις και οι ακρωτηριασμοί θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.

Ο Μουλά Νουρουντίν Τουραμπί, ο οποίος πλέον είναι επικεφαλής των φυλακών, είπε στο Associated Press ότι οι ακρωτηριασμοί είναι «απαραίτητοι για την ασφάλεια».

Αυτές οι τιμωρίες μπορεί να μην επιβάλλονται δημόσια, είπε, όπως συνέβαινε υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990, ωστόσο απέρριψε την οργή για τις δημόσιες εκτελέσεις στο παρελθόν: «Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας».

Μετά την ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν υπόσχονται για μια πιο μετριοπαθή διακυβέρνηση, σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνησή τους.

Ωστόσο, ήδη υπάρχουν αρκετές αναφορές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τη χώρα.

Την Πέμπτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε ότι οι Ταλιμπάν στη Χεράτ «ερευνούν γυναίκες υψηλού κύρους, αρνούνται στις γυναίκες την ελεύθερη κυκλοφορία έξω από τα σπίτια τους [και] επιβάλλουν υποχρεωτικούς ενδυματολογικούς κώδικες».

Τον Αύγουστο, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι μαχητές των Ταλιμπάν ήταν πίσω από τη σφαγή εννέα μελών της διωκόμενης μειονότητας Χαζάρα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΗΠΑ: Ο πρώην αστυνομικός που καταδικάστηκε για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ άσκησε έφεση

ΗΠΑ - Γκάμπι Πετίτο: Η δολοφονία που κινητοποίησε χιλιάδες χρήστες των social media

Ελπιδοφόρος: Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα

Κόσμος

Καναδάς: Drone μετέφερε πνεύμονες μεταξύ νοσοκομείων

drone

Ένας πνεύμονας… πέταξε μεταξύ δύο νοσοκομείων στο κέντρο του Τορόντο του Καναδά, με τη βοήθεια ενός drone και μεταμοσχεύθηκε με επιτυχία από έναν χειρουργό ο οποίος πραγματοποίησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, «αυτό που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά».

«Αποδείξαμε, κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο, ότι είναι δυνατόν να γίνει χωρίς κίνδυνο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός από τον Καναδά, Σαφ Κεσαβτζί, ο οποίος συνεργάστηκε με τεχνική ομάδα για δύο χρόνια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η πτήση με drone.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος διέσχισε πετώντας μία απόσταση 1,2 χιλιομέτρου σε λιγότερο από 10 λεπτά, ξεκινώντας την πτήση του από το νοσοκομείο Toronto Western για να προσγειωθεί αργότερα στη στέγη του γενικού νοσοκομείου της πόλης.

Κατόπιν, οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν, με επιτυχία, σε έναν 60χρονο ασθενή, που έπασχε από πνευμονική ίνωση.

Η μεταφορά με τη βοήθεια ενός drone έγινε με ένα ειδικό ψυγείο «που διατηρούσε τις παραμέτρους θερμοκρασίας του οργάνου» προκειμένου αυτό να είναι «βιώσιμο για μεταμόσχευση».

«Πιστεύω ότι οι τεχνολογίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν τεράστια δυναμική ώστε αυτά να καθιερωθούν στον υγειονομικό τομέα», είπε ο Μίκαελ Κάρντιναλ, αντιπρόεδρος της Unither Bioélectronique, της εταιρείας βιοτεχνολογίας που εκτέλεσε την πτήση.

Το μόσχευμα διέσχισε με τη βοήθεια του drone το «αστικό και περίπλοκο» περιβάλλον του κέντρου του Τορόντο με αυτοματοποιημένο τρόπο, υπό την ανθρώπινη επίβλεψη.

«Η πρόκληση τώρα είναι να προσαρμόσουμε αυτήν την τεχνολογία προκειμένου να την καταστήσουμε προσβάσιμη στους ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο», επισήμανε ο Κεσαβτζί, ειδικός στη μεταμόσχευση πνευμόνων, υπενθυμίζοντας πως ο πνεύμονας είναι «το πιο ευαίσθητο από όλα τα ανθρώπινα όργανα» για να συντηρηθεί και να μεταφερθεί.

Ο χρόνος είναι ο πιο κρίσιμος περιορισμός για τη μεταφορά οργάνων. Η εμπειρία δείχνει πως η τεχνολογία παράδοσης με drone θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί το υπάρχον σύστημα μεταφοράς οργάνων και να μειωθεί το κόστος.

Τον Απρίλιο του 2019, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε ανάλογη πτήση μεταφέροντας ένα νεφρό σε ένα νοσοκομείο στο Μέριλαντ, στις ΗΠΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τουριστικό comeback με 8,6 εκατ. επισκέπτες και 6,6 δισ. εισπράξεις το 8μηνο

Απάτη: Πωλούσαν άρρωστα κουτάβια στο διαδίκτυο

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Καθησυχαστικός για Δέλτα plus: «Δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας»

ESPA BANNER