Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

2024: Χρονιά αιματηρών πολέμων και γεωπολιτικών αλλαγών

πόλεμος ουκρανία
 clock 13:46 | 27/12/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

To 2024 το οποίο μας εγκαταλείπει σε λίγες μέρες, δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί ως έτος ισορροπιών και ειρήνης. Τουναντίον. Βιώνουμε την απόλυτη αστάθεια στο παγκόσμιο σκηνικό.

Ο εφιάλτης του πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 όχι μόνο σταμάτησε, αλλά συνεχίζεται και σε δύο μήνες θα μπει στον 4ο χρόνο του.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αφού η Χαμάς είχε εισβάλει στο έδαφός του σκορπώντας τον θάνατο και πάιρνοντας ομήρους, τον Οκτώβριο του 2023, ακολουθούν ένα ανησυχητικό ντόμινο.

Image
πόλεμος ρουκέτα

Γάζα, Λίβανος, Ιράν και τις τελευταίες ημέρες του έτους η ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία, δημιουργούν ένα ανησυχητικό κοκτέιλ, που ουδείς μπορεί να προδικάσει το τι θα φέρει σε αυτές τις χώρες, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, το 2025.

Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας

Παρά τα όσα συζητώνται τις τελευταίες ημέρες του έτους περί διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολύνεκρου και άκρως καταστροφικού πολέμου, οι ελπίδες δεν είναι ακόμα ορατές.

Μέσα στο 2024 η Ουκρανία εισέβαλε στο έδαφος της Ρωσίας.

Και οι δύο πλευρές μετρούν χιλιάδες νεκρούς και καταστροφές, ενώ η Ουκρανία θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες για να συνέλθει από τον πόλεμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωνε προεκλογικά ότι θα τερματίσει τον πόλεμο απομένει να δούμε πώς και πότε.

Όπως αναφέρει το Politico, αυτό που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός χερσαίος πόλεμος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα ανταγωνίζεται για τον τίτλο της πιο μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με δεκάδες χώρες να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα.

Οι ξένες γλώσσες που ομιλούνται στα λασπωμένα χαρακώματα είναι ένα μόνο σημάδι του τρόπου με τον οποίο η σύγκρουση έχει αποκτήσει μια όλο και πιο διεθνή διάσταση.

Image
πολεμος στην ουκρανια

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, ακόμη και οι πιο επίμονοι απομονωτιστές θα δυσκολεύονταν να πουλήσουν τον πόλεμο ως «περιφερειακή σύγκρουση» μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Αυτή η πτυχή της σύγκρουσης θα μπορούσε τελικά να σφραγίσει τη μοίρα της, καθώς η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της με την ανάδειξη στις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ σε πρόεδρο, ακόμη και όταν η Ρωσία προσελκύει αυξανόμενη υποστήριξη από τους άλλους εχθρούς της Ουάσινγκτον, κυρίως τη Βόρεια Κορέα.

Προς το τέλος του 2024, η όρεξη για υποστήριξη μιας ουκρανικής νίκης —που ορίστηκε ως επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991— έχει μειωθεί στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Image
Πούτιν Ζελένσκι

Τελικά  οι αναλυτές είπαν ότι η έκβαση του πολέμου πιθανότατα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των βασικών υποστηρικτών των μαχητών: του ΝΑΤΟ και της Κίνας.

Επικίνδυνο κοκτέιλ εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή διολισθαίνει στο χάος για πολλοστή φορά στην ιστορία της και ο κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού πολέμου παραμένει ορατός. τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκαν βίαια γεγονότα και αναπτύχθηκαν γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί που αλλάζουν τη Μέση Ανατολή. 

Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται. Οι Παλαιστίνιοι θρηνούν πάνω από 45.000 νεκρούς και το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίζεται.

Image
Γάζα

 

Το Ισραήλ διατείνεται ότι έχει εξολοθρεύσει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χαμάς αλλά με σημαντικό οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρώπινο κόστος.

Η επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου, τα αντίποινα του τελευταίου κατά της ιρανικής στρατιωτικής υποδομής και η εισβολή του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο όπως και οι επιθέσεις σε στόχους της Χεζμπολάχ προκάλεσαν ανησυχίες ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ευρύτερου, καταστροφικού πολέμου. Όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη Συρία και την επόμενη ημέρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, με το Ιράν, το Ισραήλ την Τουρκία και τη Ρωσία να διεκδικούν ρόλο στη νέα εποχή.

Παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, το Ισραήλ πραγματοποίησε χερσαία εισβολή στον Λίβανο. Είχε προηγηθεί η συντονισμένη επίθεση σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, καθώς και μία σειρά από αεροπορικές επιδρομές που «αποκεφάλισαν» την οργάνωση, σκοτώνοντας τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα και πολλούς υψηλόβαθμους διοικητές.

Image
πύραυλοι χεζμπολάχ

Λίγο πριν την εκπνοή του 2024, το Ιράν και το Ισραήλ πέρασαν επίσης την «κόκκινη γραμμή» της άμεσης αντιπαράθεσης. Την 1η Οκτωβρίου, με την αιτιολογία ότι εκδικείται για τις δολοφονίες του Νασράλα και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, το Ιράν εκτόξευσε μπαράζ πυραύλων προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ φαινόταν βέβαιο ότι θα απαντήσει. Για μεγάλο μέρος του έτους, η Χεζμπολάχ και άλλοι ισχυροί «παίκτες» του φιλοιρανικού «άξονα αντίστασης» έπλητταν ισραηλινούς και αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους για να στηρίξουν τη Χαμάς και την παλαιστινιακή υπόθεση γενικότερα.

Τον Οκτώβριο του 2023, αντάρτες Χούθι στην Υεμένη μπήκαν στη μάχη, εγκαινιάζοντας σειρά επιθέσεων σε πλοία που συνδέονταν με ισραηλινά συμφέροντα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Πριν από λίγες ημέρες κατάφεραν πλήγμα κατά του Τελ Αβίβ.

Image
επιθεση Ισραήλ

Παρά την κλιμακούμενη αντιπαράθεση σε ολόκληρη την περιοχή μέχρι σήμερα έχει αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν- με την εμπλοκή των ΗΠΑ- κυρίως επειδή καμία πλευρά δεν επιθυμεί δραματική κλιμάκωση παρά τις προκλήσεις.

Η Τεχεράνη δεν θέλει να συρθεί σε έναν πόλεμο που δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει, την ώρα μάλιστα που παλεύει με την αυξανόμενη εσωτερική δυσαρέσκεια και την επικείμενη διαδοχή του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ανατροπή του Άσαντ μέσα σε λίγες μέρες

Το καθεστώς Άσαντ που κυβέρνησε τη Συρία για περισσότερα από 50 χρόνια με σιδερένια πυγμή κατέρρευσε. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε πρόεδρος το 2000 μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ, ο οποίος κυβέρνησε για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Το 2011, κατέπνιξε βάναυσα μια ειρηνική εξέγερση, πυροδοτώντας έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο στον οποίο περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Image
ΣΥΡΙΑ

Πριν από λίγες ημέρες, οι Ισλαμιστές της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) -πρώην θυγατρικής της Αλ Κάιντα - και οι συμμαχικές ομάδες ανταρτών εξαπέλυσαν μια μεγάλη επίθεση στη βορειοδυτική Συρία. Οι αντάρτες κατέλαβαν γρήγορα τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι, και στη συνέχεια προωθήθηκαν προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, καθώς ο στρατός κατέρρεε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο Άσαντ παραιτήθηκε και έφυγε εσπευσμένα από τη Συρία, ώρες αφότου οι αντάρτες μπήκαν στη Δαμασκό και πλήθη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την απομάκρυνσή του.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Άσαντ είχε βρει καταφύγιο στη Μόσχα, εγκαταλείποντας φίλους και συμμάχους. Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της HTS Aμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι έφτανε στη Δαμασκό υποσχόμενος στους Σύρους: «Το μέλλον είναι δικό μας».

Image
αλ-Τζολάνι

Στις πρώτες δηλώσεις του σε διεθνή μέσα, ο Τζολάνι, υποσχέθηκε ότι οι φόβοι της «Δύσης» για αστάθεια στην περιοχή μετά την πτώση του καθεστώτος Άσσαντ είναι περιττοί, καθώς η Συρία δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε άλλους πολέμους.

Το πόσο εννοεί αυτά που λέει θα φανεί. Είναι γεγονός ότι προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ένας πιο μετριοπαθής ισλαμιστής ηγέτης, αλλά η οργάνωσή του, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το τέλος του Άσαντ θα αναδιαμορφώσει την ισορροπία δυνάμεων της περιοχής. Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στη Μέση Ανατολή, βλεποντας νέες ευκαιρίες μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Αλλά τώρα αυτοί οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ, των οποίων οι ήδη κακές σχέσεις έχουν ενταθεί σε οριακό σημείο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα πέρυσι, βρίσκονται πλέον σε μια δική τους πορεία σύγκρουσης, στη Συρία και όχι μόνο, αναφέρει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal.

Την ίδια ώρα Λευκωσία και Αθήνα κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» στην προοπτική υπογραφής τουρκοσυριακού μνημονίου προθέσεων ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πρότυπα του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραήλ: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποίησει για επίθεση πριν από την σφαγή της Χαμάς

Συρία: Fake οι εικόνες από τις… «φυλακές – σφαγεία» του Άσαντ, τις έφτιαξαν με Τεχνητή Νοημοσύνη (εικόνες)

Καναδάς: Ο Τριντό χάνει την υποστήριξη των βουλευτών του - «Είναι καιρός να αποσυρθεί» λένε

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis