Κοινωνία

Voucher ανέργων ΟΑΕΔ: Πώς θα κάνετε αίτηση - Οι δικαιούχοι

ανεργοι

Στην τελική του ευθεία έχει μπει το νέο πρόγραμμα voucher ανέργων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί θα δοθούν επιταγές κατάρτισης, ύψους 2.250 ευρώ η κάθε μία σε 10.000 ανέργους, ηλικίας 30-49 ετών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα παρέχει στους δικαιούχους οικονομική ενίσχυση μέσω εκπαιδευτικού επιδόματος συνολικού ύψους 2.520 ευρώ ευρώ μέσα από επιταγή εισόδου για νέους, ενώ περιλαμβάνει τόσο πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης όσο και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε τεχνικά επαγγέλματα και κλάδους αιχμής.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την 1η Φεβρουαρίου 2021 όπου και λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Οι αιτήσεις για το voucher υποβάλλονται μόνο από ανέργους εδώ.

Οι δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει η ΕΔ ΕΣΠΑ ΑπΚΟ, έχουν άνεργοι οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι και να βρίσκονται εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης και Κατάρτισης.

Να έχουν γεννηθεί από 1.10.1971 μέχρι και 31.12.1990.

Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που το απολυτήριο υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλος ισότιμος ή ανώτερος τίτλος σπουδών αποκτήθηκε στην αλλοδαπή, απαιτείται επίσημη μετάφραση και πράξη αναγνώρισης.

To voucher
Μέσω της «Επιταγής κατάρτισης», ο ωφελούμενος θα έχει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο της κατάρτισης.

Την καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος λαμβάνει κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώνει το πρόγραμμα κατάρτισης και τις συνδεόμενες με αυτό υπηρεσίες συμβουλευτικής και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων που του παρέχει ο πάροχος κατάρτισης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος, ο καταρτιζόμενος, δικαιούται να λάβει συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο διακρίνεται σε επίδομα θεωρίας και επίδομα πρακτικής άσκησης, συνολικής αξίας δύο χιλιάδων πεντακοσίων είκοσι ευρώ (2.520,00€).

Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται για κάθε καταρτιζόμενο συνολικά σε 1.000,00€ (Για χρονικό διάστημα: 200 ώρες X 5 €/ώρα). Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.520,00€, (Για χρονικό διάστημα: 380 ώρες X 4€/ώρα).

Ποιους κλάδους αφορά
Αντικείμενο κατάρτισης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση) και πιστοποίησης σε 10.000 ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 30-49 ετών στους τομείς τεχνικών επαγγελμάτων:

μεταποίησης / βιομηχανίας, κατασκευών,
υγείας – πρόνοιας,
τουρισμού και επισιτισμού

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - κορωνοϊός: Περίπου 7.000 οι εμβολιασμοί στο νησί (φωτογραφίες)

Κρήτη: Πέθανε μόνη, μέσα στο σπίτι

Μετακίνηση από νομό σε νομό: Όλα τα σενάρια και οι πιθανές ημερομηνίες

Κρήτη

Ηράκλειο

Συναντήσεις Σωκράτη Βαρδάκη στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

Βαρδάκης

Συναντήσεις με τον Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης του ΟΑΕΔ κ. Γιάννη Πάγκαλο, την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΚΠΑ ΟΑΕΔ Ηρακλείου κα Ελευθερία Ζωάκη, τον εκπρόσωπο των μηχανικών του τ. Ο.Ε.Κ. κ. Αντώνη Βασιλείου και τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΟΑΕΔ Κρήτης κ. Νίκο Σπανό, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης.

Στις συναντήσεις, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Υπηρεσίας, καθώς η υποστελέχωση και οι αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, καθιστούν την εξυπηρέτηση των ανέργων δύσκολη. Συγκεκριμένα, μετά την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι αυξάνονται, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι εντάχθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, καλώντας τους ελάχιστους πλέον υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, να διεκπεραιώνουν επιδόματα ειδικού σκοπού, άδειες μητρότητας, επιδοτήσεις ανεργίας, κ.λ.π.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Σπανός, επισήμανε για άλλη μια φορά το έντονο πρόβλημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας, που προκαλεί δυστυχώς αλυσιδωτά προβλήματα δυσλειτουργίας.

«Η διοίκηση του ΟΑΕΔ μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στο σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών, αλλά θέτοντας προθεσμίες, καθιστά ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής συνάντησε Μηχανικούς του τ. ΟΕΚ, με τους οποίους συζήτησε το πρόβλημα της καταβολής των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς μετά την απορρόφηση του τ. ΟΕΚ από τον ΟΑΕΔ, ο τελευταίος αρνείται να τις καταβάλει, παρά την βεβαίωσή τους από τον ΕΦΚΑ. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι μηχανικοί του τ. ΟΕΚ να πληρωθούν το σωστό ποσό σύνταξης. Ο κ. Βαρδάκης, δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες με σκοπό την επίλυση του ζητήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενετικά Τείχη: "Πράσινο φως" για εργασίες αποκατάστασης

Κρήτη - Κορωνοϊός: Αμετακίνητες... οι τιμές των ακινήτων

Αυγενάκης στο Ράδιο Κρήτη: Έργα παντού στο Ηράκλειο