Κοινωνία

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εισάγει καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.jpg

Σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο η τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος μας, ορίζοντας κάθε πτυχής της καθημερινής μας ζωής από «έξυπνες» εφαρμογές που εκτελούνται στα «έξυπνα» κινητά μας έως πολύπλοκες δραστηριότητες στα χρηματοοικονομικά και την ιατρική. Καθώς ο κλάδος της πληροφορικής επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ευφυών μηχανών που σκέφτονται και λειτουργούν όπως τους ανθρώπους, το AI είναι αδιαμφισβήτητα ένα ανερχόμενο επάγγελμα με τεράστιες προοπτικές απασχολησιμότητας σε όλο το φάσμα της υπό εξέλιξη παγκόσμιας ψηφιακής μεταρρύθμισης.

  • Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ για τη διαδικτυακή παρουσίαση στις 20 Ιανουαρίου 2021 και μάθε περισσότερα για τα εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών

Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα σπουδών

Συνεχίζοντας την εισαγωγή  προγραμμάτων σπουδών σε τομείς  προηγμένης τεχνολογίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου  προσφέρει το καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη (MSc in Artificial Intelligence). Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα καλά αναγνωρισμένο και διεθνώς καθιερωμένο επιστημονικό χώρο της επιστήμης των υπολογιστών. Βρίσκεται στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τις ανεξάντλητες δυνατότητες της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στα πλαίσια των ευφυών συστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική των ζητημάτων που άπτονται της τεχνολογίας, μαζί με την κατανόηση και εκτίμηση των προοπτικών, των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών και κινδύνων που ενέχει.

Το νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στην έλλειψη ειδικών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Data Analytics (DA). Σκοπός του είναι να προσφέρει στους επαγγελματίες της πληροφορικής και άλλων συναφών επιστημονικών κλάδων, την ευκαιρία να εξειδικευτούν σ’ έναν συναρπαστικό και ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι οργανισμοί αναζητούν επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά σε τομείς ΤΝ. Γενικότερα,  γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την ΤΝ φαίνεται να απαιτούνται στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Ένα καίριο και σημαντικό Μεταπτυχιακό

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό τόσο ελκυστικό; Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμος τομέας της επιστήμης της πληροφορικής που ασχολείται με τις μεθόδους με τις οποίες οι υπολογιστές και οι μηχανές γενικότερα μπορούν να αποκτήσουν κάποιου είδους νοημοσύνη. Τα κίνητρα αυξάνονται μόνο για όσους θέλουν να αναπτύξουν καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνολογία AI σε νέους τομείς της βιομηχανίας, στους τομείς της επιστήμης και στην καθημερινή μας ζωή. Μάλιστα με τις αυξημένες ανάγκες για ψηφιακή μετάβαση που ανέδειξε η τωρινή πανδημία του κορωνοïού Covid-19, διαφαίνεται πως το AI καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό.

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του φοιτητή μέσω της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Το νέο αυτό Μεταπτυχιακό που προσφέρεται στα Αγγλικά, έχει διάρκεια 18 μηνών (8 μαθήματα σε 2 εξάμηνα και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας), έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εις βάθος γνώση των διαφόρων αλγορίθμων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την κατανόηση και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, καθώς και την ανάπτυξη υπολογιστικών λύσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν τον επιστημονικό κόσμο.

Ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται σε συνεχή άνοδο η οποία δεν προβλέπεται να σταματήσει στο εγγύς μέλλον. Έχοντας αυτό υπόψην, η εργοδότηση ατόμων σχετικών με τον τομέα αυτό είναι σίγουρη σε διάφορους τομείς όπως ερευνητικά ινστιτούτα, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών και ευφυών συστημάτων, εταιρείες ρομποτικής, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο, σε κυβερνητικούς φορείς, σε βιομηχανικά τμήματα εταιριών Έρευνας και Ανάπτυξης, και πολλά άλλα.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την μακρά πείρα που διαθέτει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει δομήσει το Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ο κάθε φοιτητής να εκπαιδεύεται στα πιο πρωτοποριακά μαθήματα και να εμβαθύνει σε τελευταίες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για να βελτιώσουν διαδικασίες που αφορούν πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής και να επιλύουν επιτυχώς πραγματικά προβλήματα.

Η ισχυρή υποδομή Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου έχει ήδη αποδειχθεί έτοιμη να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του προγράμματος τόσο στην υλοποίηση διδασκόμενων μαθημάτων όσο και σε ερευνητικά έργα διατριβής.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Έναρξη νέου κύκλου σπουδών 8 Φεβρουαρίου 2021.

Κοινωνία

Αναστολή Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνεται

επιδοματα

Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή σύμβασης τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές Μαρτίου θα προαναγγέλλονται από την Τετάρτη 3/3 έως και την Κυριακή 7/3.  

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας πληρωμές ύψους 380 εκατ. ευρώ περίπου σε 747.768 δικαιούχους θα γίνουν την περίοδο 1-5 Μαρτίου 2021.  Μεταξύ άλλων, στις 5 Μαρτίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή το Φεβρουάριο. 

Ειδικότερα: 

1.Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα γίνουν στις  5 Μαρτίου 2021 οι εξής καταβολές: 

➢ Αναστολές συμβάσεων εργασίας μηνός Φεβρουαρίου

➢ Αναστολές συμβάσεων εργασίας παρελθόντων μηνών για τις οποίες έχουν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις

➢ Μονομερείς Δηλώσεις τουρισμού κλπ. παρελθόντων μηνών

➢ Μηχανισμός ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, επίδομα αδείας

Εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των πληρωμών είναι της τάξης των 250 εκατ. ευρώ και αφορά σε 570.000 περίπου δικαιούχους.

2. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 1-5 Μαρτίου οι εξής καταβολές:

Τακτικές πληρωμές: 

➢ 10,5 εκατ. ευρώ σε 17.700 δικαιούχους για επιδόματα ασθενείας, μητρότητας, κηδείας

➢ 17 εκατ. ευρώ σε 920 δικαιούχους για την απονομή εφάπαξ

➢ 530 χιλ. ευρώ σε 530 δικαιούχους για το εξωϊδρυματικό επίδομα και το επίδομα συμπαράστασης του τέως ΤΑΥΤΕΚΩ

➢ 5.500 χιλ. ευρώ σε 11 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης 

Έκτακτες πληρωμές

➢ 321 χιλ. ευρώ σε 907 δικαιούχους για την συμπληρωματική καταβολή δωρόσημου

3. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

➢ 52 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 116.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων 

➢ 42,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 29.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης 

➢ 6,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 12.700 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Επισημαίνεται επιπλέον ότι από αύριο Δευτέρα ξεκινά η καταβολή του πρώτου μήνα της παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σοκ από τον θάνατο του αγαπητού Γιώργου

Επίδομα ανεργίας: Τα ποσά που προβλέπονται για τη δίμηνη παράταση