Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση με θέμα το μεταναστευτικό στη Μεσόγειο

Image
metanastes.jpg
 clock 10:04 | 11/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι υπουργοί Άμυνας τεσσάρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν την Κυριακή πώς μπορούν να ενισχύσουν τη μάχη κατά των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο και να διασφαλίσουν τη δημιουργία μιας μελλοντικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Γαλλία), η Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν (Γερμανία), ο Τόμαζ Ζιμόνιακ (Πολωνία) και ο Πέδρο Μορενές (Ισπανία)και η Ιταλίδα συνάδελφός τους Ρομπέρτα Πινότι συναντήθηκαν στο Λοριέν της Βρετάνης –έναν από τους τελευταίους θυλάκους της αντίστασης στη Βέρμαχτ– για την 70ή επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης στις 10 Μαΐου 1945, δύο ημέρες μετά την πτώση του Γ' Ράιχ.

Έπειτα από μια σειρά τραγικών ναυαγίων πλοιαρίων που μετέφεραν μετανάστες, συζήτησαν κυρίως τις προτάσεις που η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα πρέπει να παρουσιάσει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον των διακινητών, που αναχωρούν κυρίως από τη Λιβύη.

«Θα πρέπει καταρχήν να ανταλλάξουμε τις πληροφορίες [που διαθέτουμε] για να εντοπίσουμε τους διακινητές και τα μέσα μεταφοράς τους», συνόψισε το αποτέλεσμα των συζητήσεων ο Ντριάν στη διάρκεια μίας κοινής συνέντευξης Τύπου.

«Στη συνέχεια, χρειάζεται μία εξαναγκαστική δράση και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν υπάρχει μία εντολή του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Κατά την έκτακτη σύνοδό τους στις 24 Απριλίου οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να ζητήσουν την έγκριση του ΟΗΕ για να ξεκινήσουν στρατιωτική δράση εναντίον των διακινητών μεταναστών στη Λιβύη.

Τα σχέδια της ΕΕ, που σκοπεύει να αναχαιτίζει και να καταστρέφει τα πλοία που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να μεταφέρουν στα ανοικτά τους μετανάστες όπου τους αφήνουν στην τύχη τους, προσκόπτουν στο διεθνές δίκαιο που δεν της επιτρέπει να εισέρχεται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης ή να αναχαιτίζει ένα πλοίο που έχει σημαία χωρίς διεθνές ένταλμα.

Αναμένοντας το πράσινο φως από τον ΟΗΕ, κάτι που ενδέχεται να προσκρούσει στις αντιρρήσεις της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι ίσως να δράσουν εναντίον των πλοίων που δεν φέρουν σημαία.

Σε κάθε περίπτωση, το να μοιράζονται τις πληροφορίες που διαθέτουν θα είναι ουσιαστικής σημασίας προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές απ΄όπου αναχωρούν τα πλοιάρια, τα σκάφη που θα τίθενται στο στόχαστρο και η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη.

Επίσης η παρακολούθηση από αέρος και μέσω ραντάρ θα μπορούσε να συμπληρώσει τις πληροφορίες που συλλέγονται από τα πλοία που περιπολούν τη Μεσόγειο, κυρίως στο πλαίσιο της επιχείρησης «Τρίτων».

«Αν ο (απεσταλμένος του ΟΗΕ) Μπερναρντίνο Λεόν καταλήξει σε μία συμφωνία στη Λιβύη και στη σύσταση μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τότε θα υπάρξει μία φάση μετάβασης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα σκεφτούμε (με τους ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες) τον τρόπο που θα τη διασφαλίσουμε», υπογράμμισε επίσης ο Λε Ντριάν χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Συζητήσαμε τη δυνατότητα να εντείνουμε την αποτελεσματικότητα των "battlegroups" (ομάδες ανάληψης αποστολής) ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις ευρωπαϊκές αποστολές», σημείωσε η βον ντερ Λέγεν.

Ο σκοπός είναι να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός των κρατών-μελών της ΕΕ, να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή στρατιωτική ικανότητα –κυρίως των μη επανδρωμένων αεροσκαφών– και να στερεωθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική βάση.

Έτσι, η Γαλλία και η Γερμανία πρόκειται να δημιουργήσουν από κοινού έναν στρατιωτικό δορυφόρο επιτήρησης CSO. Μαζί με την Ιταλία, αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν φέτος μελέτες για ένα ευρωπαϊκό μη επανδρωμένο αεροπλάνο.

«Αν προσθέσετε στις υλικές δυνατότητες τις ανθρώπινες δυνατότητες της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, έχετε μπροστά σας τη δεύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο. Θα πρέπει η προσπάθεια να γίνει ώστε να είναι σε θέση να αναπτυχθεί όπως πρέπει», κατέληξε ο Πέδρο Μορενές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ-

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis