Κοινωνία

Σε ύφεση η μεγάλη φωτιά στην Κ΄λυπρο

Φωτιά Κύπρος

Σε ύφεση βρίσκεται μετά από τέσσερις μέρες η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Τροόδους, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου,. Ωστόσο, σε κάποια σημεία σημειώνονται αναζωπυρώσεις. Για το λόγο αυτό ομάδες επιφυλακής θα παραμείνουν κοντά στα μέτωπα όλη την νύχτα.
Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν τα 18 πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξένων χωρών, που συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης, με στόχο να καταλαγιάσουν οι πύρινες γλώσσες και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων, για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Ο κ. Νικολάου ανακοίνωσε ότι αποχώρησαν τα πτητικά μέσα του Ισραήλ, λόγω πυρκαγιάς στην χώρα.
Το απόγευμα κηδεύτηκε ο δασοπυροσβέστης Μάριος Αριστοτέλους 44 ετών, ο οποίος έχασε την ζωή του στη μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη και σε αυτή παρέστη ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αύριο θα γίνει η κηδεία του δασοπυροσβέστη, Ανδρέα Σοφοκλέους.
Πηγή: ΑΠΕ

Κοινωνία

Το συγκλονιστικό έθιμο των Ποντίων την Κυριακή του Θωμά

Εκδηλώσεις Ποντίων για τους νεκρούς την Κυριακή του Θωμά

Την Κυριακή του Θωμά, οι Πόντιοι σε όλη την Ελλάδα αναβιώνουν ένα πραγματικά συγκλονιστικό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στα αρχαία ταφικά έθιμα. Η ημέρα αυτή χαρακτηρίζεται ημέρα μνήμης των νεκρών, τιμής των προγόνων. Για τους Πόντιους, δεν πρόκειται απλώς για ένα έθιμο. Είναι τρόπος ζωής.

Είναι μια γλυκιά νοσταλγία για όσους έχουν φύγει, αλλά πάντα θα είναι στην καρδιά και στη σκέψη τους.

Το έθιμο:

Συγγενείς και φίλοι των νεκρών, συγκεντρώνονται στα κοιμητήρια και πάνω στους τάφους των αγαπημένων τους, παραθέτουν γεύμα προς τιμήν τους, με εδέσματα που έχουν παρασκευάσει από το σπίτι.

Έτσι νιώθουν ότι γευματίζουν με τους ανθρώπους που δεν είναι πια κοντά τους.

Όπως αναφέρει ο Μάκης Αδαμόπουλος σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια, το γεύμα διαρκεί μέχρι αργά το απόγευμα και συνήθως ολοκληρώνεται με ένα τρικούβερτο μεθυστικό γλέντι, συνοδεία ποντιακής λύρας με χορούς και τραγούδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίδομα 534 ευρώ: Ο «κόφτης» που αφήνει εκτός 150.000 εργαζόμενους

Γιορτή της Μητέρας: Το νόημα του εορτασμού από την Ορθόδοξη πλευρά