Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάρκο "Μανώλης Μπικάκης" - Τιμούν στην Κύπρο τον Κρητικό Καταδρομέα

Image
Μπικάκης
 clock 19:33 | 21/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Εγκωμης, έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της επιτροπής Πρασίνου Δημήτρη Σιεηταννη για να δοθεί η ονομασία "Μανόλης Μπικάκης" στο πάρκο επί της οδού Τερζάκη, στην περιοχή του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Θυμίζουμε πως πριν από λίγες εμέρες, πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του Ήρωα Καραδρομέα, το πρώτο που έγινε στη Κύπρο!

Ο Μανώλης Μπικάκης είναι Έλληνας ήρωας πολέμου. Έλαβε μέρος στον πόλεμο ενάντια στην Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 (Αττίλας Ι), υπηρετώντας στην Α' Μοίρα Καταδρομών. Η Α' Μοίρα Καταδρομών συμμετείχε στην Επιχείρηση ΝΙΚΗ, που είχε σκοπό την ενίσχυση της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας. Ο Μπικάκης έμεινε στην ιστορία για την ηρωική προσπάθεια που έκανε πολεμώντας τους Τούρκους επί τέσσερεις ημέρες μόνος του κι ενώ θεωρείτο νεκρός από τους συμπολεμιστές του, αφού αποσπάστηκε από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Κατέστρεψε ολομόναχος τουρκικά τεθωρακισμένα άρματα Μ48 με αντιαρματικά βλήματα ΠΑΟ.

Μετά την ηρωική του πράξη ("υπερβαίνουσα κατά πολύ την εκτέλεσιν του καλώς εννοούμενου καθήκοντος και επισύρουσαν ανεπιφυλάκτως τον θαυμασμόν και την εκτίμησιν των προϊσταμένων του, εκθέσας την ζωήν του εις προφανή και άμεσον κίνδυνο"), ο Διοικητής της Α' Μοίρας Καταδρομών Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαμελετίου πρότεινε τον Μπικάκη για Αριστείο Ανδραγαθίας, το οποίο όμως ουδέποτε του απονεμήθηκε. Το 1994, σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών.

Τιμήθηκε τελικώς επισήμως από την πολιτική ηγεσία και τον Ελληνικό Στρατό το 2015, μετά θάνατον και πάνω από 40 χρόνια μετά τις πράξεις του, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Αρχηγών ΓΕΑ και ΓΕΝ στον τόπο καταγωγής του, τον Αμύγδαλο Ηρακλείου.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis