Κοινωνία

Νομικές σπουδές και ευκαιρίες καριέρας στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Νομική Σχολή

Ανήκει στη λίστα με τις περισσότερο «παραδοσιακές» επιστήμες, ωστόσο, μέχρι σήμερα παραμένει κορυφαία επιλογή σε επίπεδο σπουδών, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και δη, καριέρας και εξέλιξης. Ο λόγος, φυσικά, για την επιστήμη της Νομικής.

Πράγματι, τη δεκαετία που διανύουμε η Νομική επιστήμη συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πλέον δημοφιλείς επιλογές σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο και το σίγουρο είναι πως δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά, για να κατανοήσουμε το γιατί. Διότι η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι σύγχρονοι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ασκήσουν το νομικό επάγγελμα, σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία και δη, στην ψηφιακή εποχή.

*Παρακολούθησε τη διαδραστική διαδικτυακή παρουσίαση την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 και μάθε περισσότερα για τις Σχολές και τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ

 

 

Από τις ευκαιρίες καριέρας στο διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό

Η αλήθεια είναι πως η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί σήμερα μία άκρως δημοφιλής και αξιόπιστη επιλογή για τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα -και όχι μόνο.

Από καριέρα στη μάχιμη δικηγορία μέχρι μια εναλλακτική σταδιοδρομία στο διπλωματικό σώμα, την εγκληματολογία, την πολιτική, τη δημοσιογραφία και τη διοίκηση: Τα μονοπάτια τα οποία μπορούν να ακολουθήσουν όσοι επιλέξουν τη Νομική Σχολή του EUC είναι πολλά. Το ίδιο και οι ευκαιρίες για πρακτική άσκηση σε δικηγορικά γραφεία και δικηγορικές εταιρείες, μιας και το Πανεπιστήμιο δίνει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της απασχολησιμότητας.

Ωστόσο, οι επιλογές και οι δυνατότητες που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δεν αποτελούν τα μοναδικά στοιχεία που κάνουν τη Νομική Σχολή να ξεχωρίζει. Γιατί σε ό,τι αφορά στη Νομική επιστήμη στο EUC, το ακαδημαϊκό προσωπικό κάνει τη διαφορά, αφού αποτελείται από διδάσκοντες με «πλούσιο» ερευνητικό και συγγραφικό έργο και εκπαίδευση σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Ακαδημαϊκούς, που διαπρέπουν στο στίβο της δικηγορίας, προσφέρουν την εμπειρία τους ως ειδικοί εμπειρογνώμονες σε συμβούλια, παρατηρητήρια και επιτροπές στην Κύπρο, Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου.  

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Νομική Σχολή
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Νομική Σχολή

Τον Ιούνιο, 3 φοιτητές της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου διακρίθηκαν με πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το διεθνή μη κερδοσκοπικό φορέα Weinstein International Foundation που επικεντρώνεται στη διαμεσολάβηση και την επίλυση διαφορών, ο οποίος διεξήχθη σε εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Η διάκριση αυτή των φοιτητών της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου έρχεται να επιβεβαιώσει τη συνεχή προσπάθεια, το υψηλό επίπεδο σπουδών, τη διεθνοποίηση που αποτελεί βασικό άξονα του προγράμματος σπουδών, αλλά και την επιλογή θεμάτων αιχμής όπως η διαμεσολάβηση και επίλυση διαφορών νομική γνώση στην εποχή του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Σε τι βαθμό μπορεί όμως η Νομική επιστήμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής μας και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας, προσφέροντας ουσιαστικές ευκαιρίες καριέρας σε εκείνους και εκείνες που την επιλέγουν;

Για την ίδια τη Δρ Μάρκου, Επ. Καθ. Νομικής Σχολής και μέλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Οικονομία των Διαδικτυακών Πλατφορμών της ΕΕ, «το δίκαιο αναγκαστικά εξελίσσεται, ώστε να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά ή και καινοτόμα ζητήματα δικαίου σε διάφορους κλάδους, όπως είναι η πνευματική ιδιοκτησία, η προστασία του καταναλωτή και η προστασία προσωπικών δεδομένων, τα οποία αναλύονται από αριθμό ξένων και ντόπιων νομικών επιστημόνων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου». Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι συνεπώς το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, βρίσκεται πίσω από το διεθνές συνέδριο «REDA: Regulation and Enforcement in the Digital Era», ένα σημαντικό συνέδριο που έχει ως στόχο την προώθηση της νομικής γνώσης στην εποχή του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.

Δίνοντας έμφαση στην επαγγελματική εξέλιξη εντός και εκτός συνόρων

Σε κάθε περίπτωση, οι σπουδές στη Νομική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου -όπως προκύπτει και από στοιχεία που αφορούν στους απόφοιτους της σχολής- προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Νομική Σχολή
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Νομική Σχολή

Να αναφέρουμε απλώς ότι τα προγράμματα της Νομικής Σχολής του EUC είναι αναγνωρισμένα σε Κύπρο και Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ οι φοιτητές έχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα κινητικότητας σε Νομικές σχολές Πανεπιστημίων που βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όλα αυτά ενώ μετά την ολοκλήρωση του πτυχίου, οι σπουδές μπορούν να συνεχιστούν σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με εξειδίκευση στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, το Ποινικό Δίκαιο ή το Δημόσιο Δίκαιο ή ένα διδακτορικό στο Δίκαιο.

Σημαντικές ευκαιρίες καριέρας, εξέλιξης και πρακτικής άσκησης, σύγχρονα και «πλούσια» προγράμματα σπουδών, διαλέξεις από εξέχουσες προσωπικότητες του νομικού κόσμου και πάνω από όλα, έμπειρο και διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για το έργο του και προσφέρει στους σπουδαστές πολύτιμες γνώσεις, δίνοντάς τους παράλληλα την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις της πρακτικής εφαρμογής της Νομικής, στη νέα πραγματικότητα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν το γιατί σε ό,τι αφορά στις σπουδές στη Νομική σήμερα, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε ή να κοιτάξουμε μακριά για να ανακαλύψουμε τα παραδείγματα που κάνουν τη διαφορά και έχουν αναδείξει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε έναν σημαντικό εκπαιδευτικό προορισμό, για όσους θέλουν να αποκτήσουν γερές βάσεις στον κόσμο της Νομικής και μάλιστα, με τον πλέον σύγχρονο και αξιόπιστο τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy  και στο 00357 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2021 στις 4 Οκτωβρίου 2021.

 

Κοινωνία

Ποιος γιορτάζει σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου

λουλούδια

25 Σεπτεμβρίου: Οσία Ευφροσύνη Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου, Όσιος Πανφούτιος, Άγιοι Παύλος, Ταττή και τα παιδιά τους Σαβινιανός, Μάξιμος, Ρούφος και Ευγένιος, Μνήμη μεγάλου σεισμού, Άγιος Παφνούτιος ο Ιεροσολυμήτης, Ιερομάρτυρας, Άγιος Βυζατηνός, Όσιος Σέργιος ο Θαυματουργός Ηγούμενος Ραδονεξίας, Όσιος Θεόφιλος Αρχιεπίσκοπος Εφέσου, Σύναξη της Παναγίας της Εγκυμονούσης στην Κατερίνη.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ευφροσύνη (Φρόσω, Έφη). Χρόνια τους πολλά!

Ποια ήταν η Οσία Ευφροσύνη

Ο βίος της Οσίας Ευφροσύνης είναι θαυμαστός και ο τρόπος της ζωής της ασυνήθιστος. Αποτελεί υπόδειγμα πνευματικής ανδρείας, αγνείας και σωφροσύνης. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια τον 5ο αιώνα μ. Χ. Ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο υλικός πλούτος, ευτυχώς, δεν κατόρθωσε να της σκληρύνη την ψυχή, ώστε να γίνη φίλαυτη και φιλάργυρη, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, αλλά ήταν και παρέμεινε φιλάνθρωπη και ελεήμων. Οι γονείς της, άνθρωποι φιλόθεοι και φιλάνθρωποι, κατάφεραν να της μεταδώσουν τον αληθινό πλούτο της καρδιάς, δηλαδή να της εμπνεύσουν την αγάπη προς τον Θεό και τούς ανθρώπους.

Σε ηλικία δώδεκα ετών έμεινε ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της έδειξε μεγαλύτερο ζήλο και επιμέλεια στην ανατροφή της.

Όταν έγινε δεκαοκτώ ετών θέλησε να την παντρέψη με έναν νέο υψηλής κοινωνικής τάξης. Η Ευφροσύνη όμως είχε εκλέξει τον δρόμο της κατά Χριστόν παρθενίας και η απόφασή της ήταν σταθερή και αμετάκλητη.

Γι’ αυτό κάποια ημέρα, αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της στούς πτωχούς έφυγε κρυφά, και για να μή την ανακαλύψη ο πατέρας της και την υποχρεώση να επιστρέψη στον κόσμο και να παντρευτή παρά την θέλησή της, μεταμφιέστηκε και εγκαταβίωσε σε ανδρικό μοναστήρι με το όνομα Σμάραγδος.

Έζησε στο ανδρικό μοναστήρι τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια χωρίς κανείς να καταλάβη το παραμικρό.

Στήν άσκηση και την αρετή ξεπέρασε κατά πολύ τούς συμμοναστάς της με αποτέλεσμα όλοι να θαυμάζουν τον θεάρεστο τρόπο ζωής του Σμάραγδου και αρκετοί να αγωνίζονται να τον μιμηθούν.

Ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης θαυμάζοντας την αγγελομίμητη ζωή της, γράφει: “Ηδυνήθη να αστράψη μεταξύ των ανδρών με τάς αρετάς, καθώς και ο πολύτιμος λίθος σμάραγδος αστράπτει ανάμεσα εις τούς άλλους λίθους. Όντως σμάραγδος εφάνη η μακαρία αύτη Ευφροσύνη…”.

Οι γονείς πολλές φορές, ίσως από υπερβολική αγάπη, που σίγουρα δεν είναι τελείως απαλλαγμένη από την φιλαυτία, επιμένουν να επιβάλουν στα παιδιά τους τις δικές τους αποφάσεις, τις οποίες λαμβάνουν εκείνοι για λογαριασμό των παιδιών τους. Η δικαιολογημένη αντίδραση των παιδιών, κάποιες φορές μάλιστα δυναμική και με στοιχεία υπερβολής, δημιουργεί οικογενειακές συγκρούσεις με κοινωνικές προεκτάσεις.

Η αληθινή αγάπη είναι συνδεδεμένη με την ελευθερία και το αντίθετο. Όπως αναφέρει συχνά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος και το γράφει και στα βιβλία του, η αγάπη χωρίς την ελευθερία είναι δικτατορία, αλλά και η ελευθερία χωρίς την αληθινή αγάπη είναι αναρχία.

Η Οσία Ευφροσύνη δεν έπαψε να αγαπά αληθινά τον πατέρα της και να προσεύχεται γι’ αυτόν. Όταν κατάλαβε ότι πλησιάζει το τέλος της επίγειας ζωής της ζήτησε να τον συναντήσει.

Εν τώ μεταξύ είχε γίνει και αυτός μοναχός στο ίδιο μοναστήρι χωρίς να του περνά ποτέ από το μυαλό ότι θα συναντούσε εκεί την κόρη του. Κατά την συνάντηση αυτή μαθεύτηκε το μυστικό της και το πραγματικό της όνομα. Εδώ αξίζει να σημειωθή ότι ο Παφνούτιος, ο πατέρας της, είναι και αυτός άγιος και ότι πατέρας και κόρη γιορτάζουν την ίδια ημέρα.

Μέσα στο ανδρικό Μοναστήρι έκανε υπεράνθρωπον αγώνα για να ζήση κατά Χριστόν. Έπρεπε συνεχώς να προσποιείται, αλλά και να καταβάλη μεγάλους κόπους, ώστε να μήν υστερήση στην άσκηση και τις πνευματικές επιδόσεις από τούς συμμοναστάς της. Καί πραγματικά, όπως αναφέρει ο ιερός υμνογράφος, απέρριψε το χαύνον του θήλεος και απέκτησε ανδρικό, δηλαδή ανδρείο, φρόνημα.

Έτσι μπόρεσε να ξεπεράση τις δυσκολίες, να νικήση τούς ποικίλους πειρασμούς και να ζήση “με την άφθαρτον αγνείαν και σωφροσύνην, την οποίαν κατακτούν φθαρτοί άνθρωποι διά καμάτων και ιδρώτων” (Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης).

Πράγματι, η αγνότητα και η σωφροσύνη αποκτούνται με πολλούς κόπους και ιδρώτες. Ο άγιος Ιωάννης ο Σινα|της, στο θαυμάσιο βιβλίο του που ονομάζεται «Κλίμαξ», αφιερώνει έναν λόγο στην αγνότητα και την σωφροσύνη, όπου μεταξύ των άλλων, αναφέρει: “Αγνεία σημαίνει απόκτηση της ασωμάτου φύσεως.

Αγνεία σημαίνει ζηλευτός οίκος του Χριστού και επίγειος ουρανός της καρδιάς. Αγνεία σημαίνει υπερφυσική απάρνηση της ανθρωπίνης φύσεως, μία αληθινά παράδοξη άμιλλα σώματος θνητού και φθαρτού προς τούς ασωμάτους αγγέλους. Αγνός είναι εκείνος που με τον ένα έρωτα (τον θεϊκό), απέκρουσε τον άλλο έρωτα (τον σαρκικό), και έσβησε το υλικό με το άϋλο πύρ.

Σωφροσύνη σημαίνει γενική ονομασία όλων των αρετών. Σώφρων είναι εκείνος που και κατά τον ύπνο δεν αισθάνεται καμμία σαρκική κίνηση ή αλλοίωση της καταστάσεώς του.

Σώφρων είναι εκείνος που απέκτησε τελεία αναισθησία ως προς την διαφορά του φύλου. Αυτός είναι ο κανών και ο όρος της τελείας και πανάγνου αγνείας, το να συμπεριφέρεται κανείς παρόμοια και προς τα έμψυχα και προς τα άψυχα σώματα, και προς τα λογικά και προς τα άλογα”.

Η αγία Ευφροσύνη μάς υπενθυμίζει, μεταξύ των άλλων, και το γεγονός ότι εάν κάποιος επιθυμή και θέλη πραγματικά να ζήση κατά Χριστόν, δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να μπορή να τον αποτρέψη. Σίγουρα, θα συναντήση πειρασμούς και δυσκολίες, θα έλθη, ίσως, αντιμέτωπος με πρόσωπα και καταστάσεις, εάν όμως αγαπά αληθινά την πνευματική ζωή, θα κάνη υπομονή και θα φθάση στον σκοπό του, διότι η αγάπη “πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει”, και μηχανεύεται απίθανους τρόπους για να εκφραστή.

Γιά να ζήση κανείς με αγνότητα και σωφροσύνη χρειάζεται ασφαλώς να καταβάλη μεγάλους κόπους και να χύση πολύ ιδρώτα.

Οι Άγιοι με το φωτεινό παράδειγμά τους μάς βεβαιώνουν όμως ότι αυτή η ζωή, παρά τις δυσκολίες της, είναι υπέροχη. Καί κρύβει τέτοιες χαρές, που είναι εντελώς αδύνατο και να τις φανταστούν ακόμη οι “ψυχικοί άνθρωποι”.

 πηγή: ekklisiaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Μήνυση εναντίον Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου από αρνητή γονέα

Ηράκλειο: Άγρια συμπλοκή με τραυματίες - Συναγερμός στην Αστυνομία

 

ESPA BANNER