Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Τα παιδικά χαμόγελα "επισκιάστηκαν" από τα κενά - Ποια σχολεία δεν άνοιξαν

Image
αγιασμός
 clock 12:20 | 11/09/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Με χαρούμενες παιδικές φωνές "γέμισαν" σήμερα οι αυλές των σχολικών συγκροτημάτων, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

​Μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών επέστρεψαν στα θρανία και παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία κυριαρχούσαν, ενώ τις εντυπώσεις «έκλεψαν» τα πρωτάκια, τα μικρά παιδιά που γεμάτα περιέργεια και αγωνία, εξερευνούσαν τους χώρους των νέων τους σχολείων.
Ωστόσο, τα προβλήματα δε λείπουν καθώς τα κενά σε εκπαιδευτικούς είναι χιλιάδες, καθιστώντας προβληματική την ομαλή έναρξη των μαθημάτων.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος",  Γιώργο Μακράκη, τα κενά φέτος, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, ξεπερνούν τα 1.000!

​Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Λάζαρο Μάρκου, τα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια ξεπερνούν τα 400, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται, ως γνωστόν, στην ειδική αγωγή, πρόβλημα που οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών έχουν αναδείξει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Επίσης, στο Μουσικό Σχολείο τα κενά είναι 30, και στο Καλλιτεχνικό σε 20.

Σύμφωνα με τον κ. Μακράκη, σε αρκετά νηπιαγωγεία, κυρίως στην περιοχή της Μεσαράς, περίπου σε 15, το κουδούνι σήμερα δε χτύπησε, όπως και σε τρία δημοτικά σε Γαύδο, Κρότο και Καμάρες όπως είπε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης, με βάση την μέχρι στιγμής καταγραφή, αλλά και στα σχολεία Ειδικής Αγωγής που, παραδοσιακά, ποτέ δεν ξεκινούν κανονικά τη λειτουργία τους.
 
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών χωρίς, όμως να είναι γνωστό πόσοι θα προσληφθούν.
 
Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, υπογράμμισε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έγινε ένας αγώνας δρόμου εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και πρόσθεσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της χώρας είμαστε σε παρά πολύ καλό δρόμο».
 
Μάλιστα, με αφορμή τα χρόνια και άλυτα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Γονέων πραγματοποίησε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το Δημαρχείο Ηρακλείου ενώ και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, θα προχωρήσει σε μία ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο.
 
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον σημερινό αγιασμό, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Γιώργος Τερζάκης σημείωσε ότι το σχολείο που έχουμε, δεν είναι το σχολείο που θέλουμε και ονειρευόμαστε. «Το «δικό μας» σχολείο δεν θα χρειάζεται «κάγκελα» γιατί η κοινωνία θα το σέβεται και θα το προστατεύει. Δεν θα έχει «εχθρούς» απ’ έξω, ούτε θα παρεμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτό γιατί στο εσωτερικό του θα επικρατεί η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων.
Την πεποίθηση ότι «η γνώση είναι ο καλύτερος φίλος» εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, η οποία παρευρέθη στον αγιασμό του 12ου Γενικού Λυκείου Αθηνών. 

H υπουργός, απευθυνόμενη στους μαθητές, επεσήμανε ότι το σχολείο σημαίνει δυσκολίες, σημαίνει προσπάθεια, αλλά η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και είναι καλό τα παιδιά να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες χωρίς να τα πτοούν και να συνεχίζουν παραπέρα».

Η κ. Κιάου ευχήθηκε στους μαθητές να έχουν καλή σχολική χρονιά. «Να έχουμε σχολεία με περισσότερο γελαστά και χαρούμενα πρόσωπα» πρόσθεσε με νόημα.
 
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με δημιουργική διάθεση, αισιοδοξία και πρόοδο ευχήθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε μαθητές, γονείς και  εκπαιδευτικούς  του 2ου και 5ου Δημοτικών σχολείων Αλικαρνασσού και του 8ου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου.
 
Πριν την τελετή του αγιασμού στο 2ο και 5ο Δημοτικά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε αίθουσα του κτιρίου κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς διάφορα ζητήματα που απασχολούν της σχολικές μονάδες όπου στεγάζονται 450 μαθητές.
 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis