Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Τα επτά νέα μέτρα στήριξης της αγοράς και των εργαζομένων

Image
Οι εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες έχουν πολλή δουλειά τις τελευταίες ημέρες...
 clock 13:08 | 05/01/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Επτά νέα μέτρα «επιστρατεύει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο τη στήριξη της αγοράς και των εργαζομένων, ύστερα και από το νέο αυστηρό lockdown που τέθηκε ουσιαστικά από χθες σε ισχύ, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Προς την κατεύθυνση εξάλλου «τόνωσης» της αγοράς, άμεσα ενεργοποιούνται νέα σχήματα κρατικών ενισχύσεων για τον δανεισμό μικρών επιχειρήσεων, ανοίγουν προγράμματα ΕΣΠΑ στο λιανεμπόριο και στην εστίαση, ενώ παραμένει ενεργό το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στο «στόχαστρο» της αγοράς, καθώς έντονες είναι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για την «ακορντεόν» λειτουργία των καταστημάτων, με πολλούς να κάνουν λόγο ακόμη και για «καταστροφή», είναι τα μηδενικά ενοίκια για όσες εταιρείες έχουν παραμείνει κλειστές τον Ιανουάριο με κρατική εντολή, επίδομα 534 ευρώ σε όσους εργαζόμενους δεν εργαστούν τον Ιανουάριο και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το νέο «πακέτο» του Ιανουαρίου περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

1. Μηδενικά ενοίκια: Μετά τις αποφάσεις για επιβολή «σκληρού» lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στο μέτωπο των ενοικίων, ανακοινώνοντας μηδενισμό των ενοικίων Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, έναντι της προηγούμενης απόφασης για «κούρεμα» 80%.

2. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εντός των αμέσως προσεχών ημερών αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στον πέμπτο κύκλο με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο.

3. Αναστολή εργασίας: Για το διάστημα κατά το οποίο οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας τον Ιανουάριο θα αποζημιωθούν με το επίδομα των 534 ευρώ (μηνιαίο). Η τηλεργασία έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου.

4. Επιδόματα επιστημόνων: Εντός Ιανουαρίου σχεδιάζεται να ανοίξει μια ακόμα πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ σε περίπου 100.000 επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές). Στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν έως το τέλος Ιανουαρίου.

5. Επιδότηση αγοράς θερμαντικών σωμάτων: Από χθες ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης, προκειμένου να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου.

6. Επιδοτήσεις για e-shop: Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εξαγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται να «τρέξει» εντός Ιανουαρίου. Θα χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) και θα αφορά αποκλειστικά το λιανεμπόριο.

7. Νέος κύκλος εγγυήσεων: Για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για κεφάλαια κίνησης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει την επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων. Από τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται πως θα έχουν πρόσβαση σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 50.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στον νέο 3ο κύκλο του προγράμματος θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση της ΕΑΤ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή σε επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - καιρός: Από τα 30ρια στο ψύχος και τα χιόνια - Πότε χειμωνιάζει στο νησί

Ηράκλειο: "Έσβησε" μπροστά στα μάτια του συζύγου της

Κρήτη - κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία

Σταμπουλίδης: Πότε θα ξαναλειτουργήσει το click away

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis