Κοινωνία

Κορωνοϊός: Πιο θανατηφόρα στους νέους η βραζιλιάνικη μετάλλαξη

Κορωνοιός νέοι

Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς για τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοιού καθώς αποδεικνύεται πιο θανατηφόρα σε νεαρά άτομα απ΄ότι στους ηλικιωμένους.

Mε βάση στοιχεία του αριθμού των νεκρών από επιπλοκές της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κορωνοιού μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιο θανατηφόρα στους νέους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της πόλης Parana «Curitiba» επισημαίνουν ότι τα ευρήματα «πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία» στην επιστημονική κοινότητα.

Οι θάνατοι από την βραζιλιάνκη μετάλλαξη του κορωνοιού έχουν τριπλασιαστεί σε άτομα ηλικίας 20 ετών.
Το 0,13 % των ατόμων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας που είχαν νοσήσει, έχασαν την ζωή τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sun.

Κι όσο αυξάνεται η ηλικία των ασθενών, τόσο μικρότερα είναι τα ποσοστά θανάτου.

Συγκεκριμένα, οι 30ρηδες, οι 40ρηδες και οι 50ρηδες είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από την βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοιού - τα ποσοστά θανάτου ήταν 0,32%, 0,9% και 2,1% αντίστοιχα.

Επιπλέον, δεν υπήρξαν αλλαγές στα ποσοστά θανάτου παιδιών ή εφήβων, όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

«Συνολικά, αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα υποδηλώνουν σημαντικές αυξήσεις στα ποσοστά θνητότητας σε περιπτώσεις νεαρών και μεσήλικων μετά τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί στη Βραζιλία και αυτό θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία για τη δημόσια υγεία».

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία από την Parana - τη μεγαλύτερη πολιτεία στη νότια Βραζιλία - λαμβάνοντας υπόψη 553.518 κρούσματα που διαγνώστηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τις 17 Μαρτίου 2021.

Στη Βραζιλία καταγράφονται καθημερινά 90.000 κρούσματα της νόσου Covid. Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Κρήτη - κορωνοϊός: 34 ασθενείς στην Εντατική - Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Μεσαρά: Ανησυχία για διασπορά του κορωνοϊού μετά από κηδεία

Ηράκλειο: Με χειροπέδες στο Τμήμα γιατί δεν φορούσε μάσκα - Επεισοδιακή προσαγωγή

Ελλάδα

Χρούσος: Μπορεί να μην χρειαστεί τρίτη δόση το φθινόπωρο

κορωνοϊός εμβόλιο κορωνοϊού εμβολιασμός

Πολλοί από όσους εμβολιάστηκαν πρώτοι τον Ιανουάριο, δηλαδή οι υγειονομικοί και οι πολίτες άνω των 80 ετών έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτώνται πόσο θα διαρκέσει η ανοσία των δύο δόσεων που έχουν κάνει και πότε θα ξαναχρειαστεί να εμβολιαστούν.

Έως τώρα, με δεδομένη την ταχύτατη διαδικασία των εμβολιασμών, οι επιστήμονες δηλώνουν βέβαιοι ότι θα είναι δυνατό να γίνει μια επαναληπτική δόση του εμβολίου τον φθινόπωρο. Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος δηλώνει ότι ενδέχεται ακόμη και να μην χρειαστούμε τρίτη δόση του εμβολίου.

«Θα δούμε αν χρειαστεί το φθινόπωρο. Ανάλογα με το πως θα πάει η πανδημία. Μπορεί να μη χρειαστεί. Διότι αν έχουν οι εμβολιασμένοι αρκετά αντισώματα, έχουν προστασία και η επιδημία είναι σε χαμηλά επίπεδα, τότε δεν θα χρειαστεί να επανεμβολιαστούμε. Άλλωστε δεν είναι μόνο τα αντισώματα, αλλά και η κυτταρική ανοσία που προστατεύει. Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της επιδημίας εκείνη την εποχή και από το επίπεδο της ευαλωτότητας των εμβολιασμένων. Από αυτά τα δύο», δήλωσε ο κ. Χρούσος στο iatropedia.gr.

«Από οποιοδήποτε εμβόλιο η τρίτη δόση, εάν χρειαστεί»

Όσο για το πιο θα είναι το εμβόλιο της τρίτης επαναληπτικής δόσης, εάν αυτή χρειαστεί πριν από τον ερχόμενο χειμώνα; Ο καθηγητής δηλώνει ότι μπορεί να είναι με οποιοδήποτε εμβόλιο:

“Κατά την προσωπική μου γνώμη και όχι της Επιτροπής γιατί δεν το έχουμε συζητήσει ακόμη, η τρίτη δόση μπορεί να είναι από οποιοδήποτε εμβόλιο. Όχι αποκλειστικά από κάποιο εμβόλιο που θα έχει παρασκευαστεί ειδικά για τρίτη δόση. Αλλά αυτή είναι η δική μου γνώμη

Καθ’ οδόν, ωστόσο, βρίσκεται και το εμβόλιο τρίτης δόσης της Pfizer, το οποίο θα έχει υποστεί τροποποιήσεις για να καλύπτει σε μεγαλύτερο ποσοστό και τις παραλλαγές του κορονοϊού.

Απ’ ότι ξέρω έρχονται. Η Ελλάδα είναι μέσα στις χώρες που θα παραλάβει αυτά τα εμβόλια. Δεν θα χρειαστεί νέα έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Θα είναι πολύ πιο γρήγορες οι διαδικασίες γιατί δεν είναι νέα εμβόλια, θα είναι απλώς τροποποιημένα”, καταλήγει.

 

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση σοκ σε γυναίκα: Την έδειρε και της ξερίζωσε τούφες και δέρμα από το κρανίο

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου

Κρήτη: Οι "ξεχασμένοι" Μύλοι θα γίνουν μουσεία και αιολικά πάρκα - Όλος ο σχεδιασμός