Κοινωνία

Κορωνοϊός - Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Να μην θρηνήσουμε κι άλλες ανθρώπινες ζωές

Χρυσόστομος

Την ευχή να δώσει ο Θεός να επιτραπεί αυτές τις προσεχείς ημέρες «να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα προς το καλύτερο, ούτως ώστε η Κυβέρνησή να επιτρέψει να τελέσουμε τις Ακολουθίες μας και με την παρουσία και των πιστών μας», εκφράζει, σε σημερινό του μήνυμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος μας πρέπει να είναι ο τερματισμός της πανδημίας στον τόπο μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, στο μήνυμα του, αναφέρει ότι «ευρισκόμενοι μικρὸν προ της Μεγάλης Εβδομάδος, κατά την οποία πάντοτε βιώνουμε ιδιαιτέρως το Πάθος αλλά και την χαράν της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστούς, φέτος δυστυχώς οι συνθήκες, τις οποίες βιώνουμε είναι τραγικές για μας τους Χριστιανούς, αφού λειτουργούμε τους ναούς μας χωρίς πιστούς».

«Ευχόμεθα να δώσει ο Θεός να επιτραπεί αυτές τις προσεχείς ημέρες να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα προς το καλύτερον, ούτως ώστε η Κυβέρνησή μας να επιτρέψει να τελέσουμε τις Ακολουθίες μας και με την παρουσία και των πιστών μας. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε και που πρέπει να είναι ο στόχος μας είναι να εργαστούμε συλλογικά όλοι μας και να συμβάλουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, η οποία αυτές τις μέρες θλίβεται εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, ώστε η πανδημία που ενέσκηψε να τερματίσει την εξάπλωσή της τόσο στο μαρτυρικό νησί μας, όσον και στον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει.

Πρέπει, συνεχίζει στο μήνυμα του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, να αγωνιστούμε για τρεις λόγους.

«Ο πρώτος λόγος για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές αδελφών μας εξαιτίας αυτής της ασθένειας. Ο δεύτερος λόγος για να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν, ως Χριστιανοί, να τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα και να μετέχουμε των ακολουθιών όπως ορίζει η Εκκλησία μας. Και τέλος, ο τρίτος λόγος για να προλάβουμε μίαν μεγάλων διαστάσεων οικονομική κρίση, η οποία θα φέρει πολλά αδιέξοδα, θα χάσουν τις εργασίες τους, θα πτωχεύσουν και θα πεινάσουν πολλοί αδελφοί μας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ούτε το Κράτος, ούτε η Εκκλησία, ούτε κάποια άλλη δύναμη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την όλη δυσχερή αυτή κατάσταση. Και γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των συνεπειών της πανδημίας και να εργαστούμε για το καλό όχι μόνο του εαυτού μας, αλλά και των αδελφών μας και του τόπου μας», προσθέτει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρει, επίσης, ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί αδελφοί μας ελέγχονται συνειδησιακά με τα εξής: Δεν θα μετάσχω στο Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου της Μεγάλης Τετάρτης; Δεν θα εκκλησιαστώ και να κοινωνήσω την Μεγάλη Πέμπτη; Δεν θα συμμετάσχω στο Πάθος, την Σταύρωση, την Αποκαθήλωση του Κυρίου μας κατά την Μεγάλη Παρασκευή; Δεν θα γίνω μέτοχος του ενθουσιασμού με το «Ανάστα ο Θεός» κατά το Μεγάλο Σάββατο; Και τέλος, δεν θα κοινωνήσω της άφατης χαράς της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ο οποίος νίκησε τον θάνατον δια του δικού Του θανάτου;».

«Αδελφοί μου, Έχετε θάρρος και μη λιποψυχείτε. Το γεγονός ότι στερούμεθα όλα τούτα μας στενοχωρεί όλους αφόρητα», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, αυτός όμως που έχει αληθινή και γνήσια πίστη στον Θεό μπορεί και προσεύχεται όπου και αν ευρίσκεται.

«Είτε στο σπίτι περιορισμένος, όπως είμαστε εμείς τώρα τις τελευταίες εβδομάδες, είτε στις σπηλιές, στις ερήμους και στα βουνά, όπως οι ασκητές και όσιοι μας, οι οποίοι όντας ερημοπολίτες έγιναν ουρανοπολίτες, κοινωνούσαν δια της προσευχής τους με τον Χριστό και γεύονταν και απολάμβαναν της χαράς του Παραδείσου, χωρίς να βρίσκονται μέσα στον ναό και να μετέχουν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αν πραγματικά αγαπούμε τον Θεό και κατ’ επέκταση τον συνάνθρωπό μας, που είναι η εικόνα του Θεού, στόχος μας πρέπει να είναι ο τερματισμός της πανδημίας στον τόπο μας», καταλήγει.

Ελλάδα

Κορωνοϊός: Πως θα ταξιδεύουν οι επιβάτες από 12 έως 17 ετών προς τα νησιά

self test covid

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την τροποποίηση της αεροπορικής οδηγίας για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς.

Ειδικότερα για τους ανήλικους από 12 έως 17 ετών (γεννημένοι πριν την 1/7/2009) η υποχρέωση για επιβίβαση καλύπτεται και με βεβαίωση αρνητικού self test 24 ωρών. Τα παιδιά έως 12 ετών απαλλάσσονται όλων των υποχρεώσεων και μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς κανένα τεστ. 

Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία πτήσεων εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς, που έχει διάρκεια και ισχύει έως την Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021, προστίθενται στις προϋποθέσεις για ταξίδια στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών και η δυνατότητα επιβίβασης με self test.

Όλες οι υπόλοιπες οδηγίες πτήσεων προς τα νησιά παραμένουν ως έχουν, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της ΥΠΑ που εκδόθηκε στις 24/7/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα "έκρηξη" με 356 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ηράκλειο - κορωνοϊός: δεύτερος κύκλος εμβολιασμού από τις κινητές μονάδες

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 5-11 ετών