Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kέρκυρα: Γιόρτασαν το μεγάλο θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα όταν οι Τούρκοι πολιορκούσαν την πόλη

Image
λιτανευση αγιος σπυρίδων
 clock 22:12 | 11/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μεγάλη μέρα η σημερινή για την Κέρκυρα αλλά και εν γένει για την Εκκλησία , που εορτάζει την ανάμνηση του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο έγινε το 1716, όταν επολιορκείτο η Κέρκυρα από τους Τούρκους.

O Άγιος Σπυρίδωνας διέσωσε τη νήσο της Κέρκυρας με τον καταποντισμό και τη θαλασσοταραχή, η οποία έγινε κατά την πολιορκία. Μάλιστα, δε, ένας εκ των αγαρηνών ομολόγησε την θέα του Αγίου Σπυρίδωνος στον ορίζοντα, εκδιώκοντας τους και απειλώντας τους.

Εις ανάμνησιν αυτού του γεγονότος, οι Κερκυραίοι ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά στους δρόμους το πρωί (11ης Αυγούστου 2022), κατακλύζοντας κάθε σοκάκι απ’ όπου θα περνούσε ο Άγιος, ο δικός τους Προστάτης, ο Θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις - όπως αναφέρει το orthodoxianewsagency.gr - είχαν ήδη ξεκινήσει από χθες το απόγευμα. 

Προσκεκλημένοι της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος.

Λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος

Περί την 5ην πρωινήν τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος και ιερουργούντος του Σεβ.. Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου, με την συμμετοχή πολλών ιερέων, αλλά και πλήθους κόσμου, το οποίο κατέκλυσε το ιερό προσκύνημα εσωτερικά και εξωτερικά.

Image
κερκυρα αγιος σπυριδων

Στην ομιλία του ο σεβασμιώτατος, έκανε μνεία περί της αφθαρσίας του ιερού λειψάνου και της χάριτος την οποίαν φέρει από τον Θεό, ούτως ώστε να έχει την παρρησία ενώπιον του Θεού, κι έχοντας σύμμαχο την πίστη των ανθρώπων, να ικετεύει τον τριαδικό θεό για να διασωθεί η νήσος της Κέρκυρας. Ευχήθηκε δε, όλος ο κόσμος να αποκτήσει τη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πριν από την καθιερωμένη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου, ψάλθηκε και ο Παρακλητικός Κανόνας του Αγίου.

Στις 9 η ώρα ξεκίνησε η καθιερωμένη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση και την μεγαλοπρέπεια που αρμόζει, με τη συμμετοχή των φιλαρμονικών, των μαθητών,προσκόπων και άλλων συλλόγων του νησιού.

 Επικεφαλής της ιεράς λιτανείας ήταν ο προεξάρχων Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, και οι συμμετέχοντες μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεου, Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, και ο οικείος ποιμενάρχης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Στην ιερά λιτανεία, συμμετείχαν οι αρχές του τόπου, ο επίσκοπος των εν κερκύρα καθολικών κ. Γεώργιος Αλτουβάς, βουλευτές,οι δήμαρχοι της Νήσου, η κ. περιφερειάρχης,αντιπεριφερειάρχης και αντιδήμαρχοι, καθώς και σύσσωμες οι αρχές των στρατιωτικών, εκπαιδευτικών και λοιπών φορέων του τόπου.

Image
κερκυρα αγιος σπυριδων

Στη δέηση, η οποία έγινε έμπροσθεν των χειμερινών ανακτόρων ως είθισται, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας στην προσφώνηση του, στους αγίους αρχιερείς και τις αρχές του τόπου, αλλά και τον λαό του θεού, ο οποίος κατέκλυσε τους δρόμους και τις πλατείες της πόλεως, αναφέρθηκε της τότε επιχειρούμενης άλωσης τούτουτου τόπου αλλά και στον κίνδυνο των επιχειρούμενων συγχρόνων αλώσεων στην πατρίδα μας.

Την άλωση της πίστης και της εκκλησίας, την άλωση της εδαφικής μας ακεραιότητας, στην καθυπόταξη των οσίων και ιερών του γένους και της φυλής μας, στην αλλοίωση της γλώσσας και την ισοπέδωση της παιδείας μας και άλλων, που ενώ βλέπουμε αυτόν τον κίνδυνο, κατά την ρήση, “των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδωμεν”.

Στο τέλος ευχήθηκε έτη πολλά, και ο Άγιος Σπυρίδωνας να αφυπνίσει τις συνειδήσεις όλων ημών των νεοελλήνων, ώστε να ανανήψουμε και να επανέλθουμε στο δρόμο της πίστεως και της χάριτος του Θεού.

O Μέγας πολυαρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός

Χθες το απόγευμα στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του προστάτου της Κερκύρας Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, τελέστηκε Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός. όπου χοροστάτησε ο Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ενώ προηγουμένως ο οικείος μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος προσφώνησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς, ευχαριστώντας τους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του.

Image
κερκυρα αγιος σπυριδων

Στην μικρή προσφώνηση αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του θαύματος της διάσωσης της Κέρκυρας από τους Αγαρηνούς, με το οποίο ο Άγιος Σπυρίδων ουσιαστικά ανέκοψε την επέλαση τους προς όλη την Ευρώπη.

«Και σήμερα η πατρίδα μας απειλείται ξανά από τον ίδιο εχθρό και όχι μόνο», συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, που γι’ αυτό κάλεσε, όπως είπε, «και τους Αγίους αρχιερείς αλλά και τον λαό του θεού να ικετεύσουνε ξανά στον Άγιο Σπυρίδων να μεσιτεύσει στον Τριαδικό Θεό για την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άγιος Σπυρίδων: Η σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης

Η Κέρκυρα βομβαρδίστηκε 195 φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κέρκυρα: Ο πέτρινος θρόνος του Κάιζερ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis