Κοινωνία

Ηλίας Χασιώτης: Πώς τράβηξα τη φωτογραφία της έκλειψης ηλίου που θεωρήθηκε δυσοίωνη

ανατολή του διαβόλου.jpg

Οι σπουδές του στα οικονομικά αλλά και η δουλειά του δεν έχουν καμία σχέση με τα χόμπι του, που είναι η ερασιτεχνική αστρονομία, η φωτογράφιση και η καλλιέργεια εξωτικών φυτών και βοτανικών ορχιδεών.  

«Από μικρό παιδί μου άρεσε ο ουρανός. Από τότε φωτογράφιζα ηλιοβασιλέματα. Την πρώτη μου ηλιακή έκλειψη την παρατήρησα όταν ήμουν 14 χρονών.

Έκτοτε έχω παρατηρήσει και φωτογραφίσει πολλές εκλείψεις ηλίου και σελήνης» λέει ο Ηλίας Χασιώτης, ο οποίος ταξίδεψε τα περασμένα Χριστούγεννα μέχρι το Κατάρ για να φωτογραφίσει την έκλειψη του ηλίου.  

«Το Κατάρ ήταν η χώρα με την πιο εύκολη πρόσβαση, αφού υπήρχε απευθείας πτήση και δεν απαιτούνταν βίζα. Γνώριζα ότι είναι ένα μέρος με ασφάλεια, άνεση και ανοιξιάτικο καιρό τον χειμώνα, σε αντίθεση με το ανυπόφορα θερμό καλοκαίρι.  

Για την παρατήρηση διάλεξα την παραλιακή πόλη του Al Wakrah, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της Ντόχα. Μάλιστα διέμεινα σε έναν παραδοσιακό ψαράδικο οικισμό, ο οποίος έχει συντηρηθεί και πλέον αποτελεί αξιοθέατο και τη λαϊκή αγορά της πόλης.  

Η φωτογραφία γρήγορα επονομάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης «κακή ανατολή», «ανατολή του κακού» και «ανατολή του διαβόλου».

Πηγή:lifo.gr

Κοινωνία

Καμένα Βούρλα: Παρέμβαση εισαγγελέα για την στάση των κατοίκων απέναντι στους πρόσφυγες

καμενα βουρλα προφυγες

Προκαταρκτική εξέταση για την απαράδεκτη συμπεριφορά των κατοίκων που επέδειξαν οι κάτοικοι στα Καμένα Βούρλα κατά των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων ζήτησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λαμίας. Στο μεταξύ, μετά τα επεισόδια και την απαράδεκτη συμπεριφορά που επέδειξαν οι κάτοικοι στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα λίγο πριν μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση φαίνεται να ομαλοποιείται. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δήμαρχος των Καμένων Βούρλων με νέες του δηλώσεις απέδωσε «σε έλλειψη ενημέρωσης» τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν όταν τα 39 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Πάντως, αξίζει να τονιστεί ότι ο δήμαρχος ήταν αυτός που έκανε κάλεσμα στους κατοίκους στα Καμένα Βούρλα να συγκεντρωθούν και να διαμαρτυρηθούν ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ομάδα κατοίκων της περιοχής απέκλεισαν την εθνική οδό λίγο πριν από τη Λαμία (και στα δύο ρεύματα), πραγματοποιώντας «συμβολική κατάληψη των διοδίων για μισή ώρα». 

Ο δήμαρχος, Γιάννης Συκιώτης, μάλιστα, δήλωσε ότι αν είχαν ενημερωθεί, θα φρόντιζαν για τη στέγαση των παιδιών σε άλλο ξενοδοχείο, το οποίο δεν βρίσκεται εντός του αστικού ιστού. 

Μηταράκης: «Ντροπή τους, άφησαν παιδιά χωρίς φαγητό»

Μπορεί τώρα η ένταση που δημιουργήθηκε από μερίδα κατοίκων στα Καμένα Βούρλα να ομαλοποιείται, ωστόσο οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκης, ο οποίος μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο OPEN TV. Μάλιστα, ο κ. Μηταράκης έβαλε κατά των κατοίκων που αντιτάχθηκαν στην εγκατάσταση 100 προσφύγων σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα.

«Πράγματι, δεν ενημερώθηκαν, λαμβάνω γι αυτό την ευθύνη» ανέφερε ο υπουργός κι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση για τη στάση που τήρησαν κατηγορώντας τους για «έλλειψη ανθρωπισμού. Εμπόδισαν ακόμη και το φαγητό στα παιδιά» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Λέμε "όχι" σε συμπεριφορές Καμένων Βούρλων. Ο Δήμαρχος δεν ελέγχει τον κόσμο. Εκφράζω τη λύπη μου για τα ακραία φαινόμενα στα Καμένα Βούρλα» πρόσθεσε.

Περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης της νησιωτικής Ελλάδας, με τον δήμαρχο να καταγγέλλει πως δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο. Συγκεντρωμένοι κάτοικοι αντέδρασαν στην εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία εντός της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Συκιώτης ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η φημολογούμενη έλευση και εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στο Δήμο Καμένων Βούρλων και ειδικότερα μέσα στον αστικό ιστό, σε ανενεργές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης των Καμένων Βούρλων, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα μας βρει σφοδρά αντίθετους» και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων να ακυρώσουν τα «σχέδιά» τους για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.