Κοινωνία

GIVMED: Μια παρέα νέων δίνει δεύτερη ευκαιρία... στα φάρμακα

givmed, φάρμακα

Όταν έφυγε από τη ζωή ο παππούς του Θανάση Βράτιμου, η οικογένεια του βρέθηκε με μια σημαντική ποσότητα φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον άλλο ασθενή, εφόσον όμως υπήρχε ο τρόπος να φτάσουν σε αυτόν. «Θέλαμε να τα δωρίσουμε σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη αλλά δεν ξέραμε αν και πώς γίνεται. Αυτό το βίωμα, σε συνδυασμό με την δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα που έβλεπα ζώντας στο κέντρο της Αθήνας, ήταν η αφορμή που το 2016 ξεκίνησα το GIVMED» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 28χρονος συνιδρυτής και πλέον υπεύθυνος ανάπτυξης της οργάνωσης.

Μια παρέα συμφοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ ένωσε τις δυνάμεις της για να θεραπεύσει μια πληγή: την σπατάλη φαρμάκων. «Περίπου 2,3 εκατ. άνθρωποι στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες, όπως τα φάρμακα. Την ίδια στιγμή όμως, περίπου 34 εκατ. κουτιά φαρμάκων λήγουν στα σπίτια όλων μας! Όραμα του GIVMED είναι να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση ευπαθών ομάδων στα φάρμακα που χρειάζονται και είμαι πολύ περήφανος που μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αναδιανείμουμε φάρμακα συνολικής οικονομικής αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο Θανάσης.

Το GIVMED (https://youtu.be/DOoojXfLhC0) έχει συμμαχήσει με τους πολίτες, τους κοινωφελείς φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα αλληλεγγύης. «Οι δράσεις μας αφορούν κυρίως δύο άξονες: την ψηφιακή δικτύωση μεταξύ όσων διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα και των φορέων που τα χρειάζονται και την ενημέρωση των πολιτών για τους τρόπους που μπορούν είτε να δωρίσουν φάρμακα, είτε να λάβουν τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, δεν εμπλεκόμαστε με την αποθήκευση και την διανομή» υπογραμμίζει ο Θανάσης Βράτιμος.

 

 

Όποιος θέλει να προσφέρει φάρμακα, μέσω της ιστοσελίδας www.givmed.org μπορεί να εντοπίσει στον χάρτη τον πλησιέστερο κοινωφελή φορέα μαζί με στοιχεία επικοινωνίας και χρήσιμες πληροφορίες για το πότε και πώς μπορεί να προχωρήσει στην δωρεά. «Ένας πολίτης μέσω του GIVMED μπορεί να βρει κοινωνικά φαρμακεία, γηροκομεία, φορείς ψυχικής υγείας, ΜΚΟ που υποστηρίζουν παιδιά που έχουν ανάγκες σε φάρμακα. Μάλιστα, προτείνουμε να τα παραδίδει αυτοπροσώπως ώστε να γνωρίζει τους ανθρώπους που βοηθά. Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει περισσότερους από 180 φορείς σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχει ένας αναλυτικός κατάλογος με τις περίπου 52.000 ανάγκες που έχουν οι συνεργάτες μας. Ενώ, στην τηλεφωνική γραμμή 210 3007 222, παρέχουμε πληροφορίες στους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την χρήση του διαδικτύου» τονίζει ο Θανάσης.

Αντίστοιχα, όποιος χρειάζεται φάρμακα μπορεί να ενημερωθεί από την εφαρμογή MEDforU (https://givmed.org/med-for-u/add-needs) που έχει αναπτύξει η ομάδα και είναι διαθέσιμη σε αρκετές γλώσσες. «Μπορεί κάποιος να ψάξει το φάρμακο που χρειάζεται και να βρει τα κοινωνικά φαρμακεία που το έχουν διαθέσιμο. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης ενημερώνεται αναλυτικά για όλα τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του ώστε να λάβει δωρεάν το φάρμακο (π.χ. συνταγή, φορολογικά έγγραφα). Ο φαρμακοποιός σε συνεργασία με τον κοινωνικό λειτουργό του κοινωνικού φαρμακείου θα κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο και αναλόγως θα δώσουν το φάρμακο» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του GIVMED.

Σύμπραξη αλληλεγγύης μεταξύ φορέων, πολιτών και ιδιωτικού τομέα

Η οργάνωση εκτιμά ότι μέχρι σήμερα πολίτες έχουν προσφέρει φάρμακα συνολικής αξίας τουλάχιστον 110.000 ευρώ ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η ανταπόκριση ιδιωτικών εταιρειών. «Η συνεργασία με επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της υγείας γίνεται στο πλαίσιο δωρεών σε είδος. Έως τώρα, δεκαέξι εταιρείες έχουν δωρίσει προϊόντα υγείας συνολικής αξίας περίπου 350.000 ευρώ» σημειώνει ο Θανάσης, αλλά ακόμα εννέα εταιρείες, που δεν δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, έχουν στηρίξει το GIVMED «χρηματοδοτώντας προγράμματα ή πραγματοποιώντας εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εργαζομένων τους σχετικά με τη δωρεά φαρμάκων. Συνεχώς διερευνούμε τρόπους για συνεργασία με εταιρείες που είναι ευαισθητοποιημένες στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και τις ενδιαφέρει να συνδέονται με νέες και καινοτόμες πρωτοβουλίες».

Ο κατάλογος των κοινωφελών φορέων που προστίθενται στον χάρτη του GIVMED επίσης διευρύνεται διαρκώς. «Πλέον, κάθε μήνα έχουμε τουλάχιστον πέντε νέα αιτήματα. Τα κριτήρια μας είναι ο φορέας να έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας ο οποίος θα παραλαμβάνει, ελέγχει, αποθηκεύει και διανέμει τα φάρμακα με ασφάλεια. Υπογράφουμε με τον κάθε ένα συμφωνητικό που ορίζει αναλυτικά τις υποχρεώσεις και τα οφέλη της συνεργασίας. Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους κοινωφελείς φορείς» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Βράτιμος και συμπληρώνει «Κάθε συνεργαζόμενος φορέας αποκτά πρόσβαση στο λογισμικό “MEDforNGOs” που έχουμε αναπτύξει. Μέσω αυτού, ανανεώνει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες του, άρα οι πολίτες και οι εταιρείες μπορούν να δουν οποιαδήποτε στιγμή τις τρέχουσες ελλείψεις και να συνεισφέρουν όπως μπορούν (https://givmed.org/el/statheres-anagkes-farmaka). Αυτή η ακριβής και λεπτομερής καταγραφή είναι το βασικό πλεονέκτημα της οργάνωσης που της επιτρέπει να λειτουργεί άμεσα και αποτελεσματικά ακόμα και σε επείγουσες καταστάσεις».

Τα αποτελέσματα της δράσης του GIVMED είναι πολύπλευρα, αφού, έμμεσα μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη για την πολιτεία, οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αποκτούν πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται και επιπλέον, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση έρευνα που πραγματοποίησε η οργάνωση το 2017, 50% των πολιτών δεν γνώριζαν καν για την ύπαρξη των πράσινων κάδων στα φαρμακεία, όπου γίνεται η ορθή και οικολογική απόρριψη ληγμένων φαρμάκων. Πλέον τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν, αφού, όπως εξηγεί ο Θανάσης Βράτιμος, «Ο κόσμος συνήθως εντυπωσιάζεται στο πρώτο άκουσμα της δράσης μας! Κάποιοι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να δωρίσουν τα φάρμακά τους. Άλλοι αναγνωρίζουν και επικροτούν την προσπάθεια νέων ανθρώπων να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Όσο οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται, φοβάμαι πως θα αυξάνονται και οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να αγοράσουν ή δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ονειρεύομαι μια κοινωνία που στο επίκεντρό της θα έχει τον άνθρωπο και η αλληλεγγύη θα είναι ο κινητήριος μοχλός για κάθε απόφαση. Όλοι μπορούμε να είμαστε μέρος αυτής της νέας κατάστασης και μπορούμε να αρχίσουμε από σήμερα απλά πηγαίνοντας τα περισσευούμενα φάρμακα που έχουμε σπίτι στον κοινωφελή φορέα της γειτονιάς μας».

Κοινωνία

Αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για voucher στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

βρεφονηπιακοί σταθμοί

Σημαντική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για το «πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών για την παροχή φροντίδας και φιλοξενίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας» αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι, μετά το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής», με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου και αποκλειστικά με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας, δημιουργήθηκε ένα νέο παράλληλο πρόγραμμα για μητέρες με υψηλότερα εισοδήματα που εργάζονται στον ιδιωτικό, αλλά, για πρώτη φορά, και στο δημόσιο τομέα.

Μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεωδωρικάκου και της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 6.000 ευρώ σε κάθε κατηγορία.

Συγκεκριμένα, ενώ έως τώρα στο πρόγραμμα ως ύψιστο οικογενειακό εισόδημα προβλέπονταν τα 39.000 ευρώ, τώρα αυξάνονται στα 45.000 ευρώ.

Αναλυτικά, τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίστηκαν ως εξής:

Έως 36.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο παιδιά.

Έως 39.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως τρία παιδιά.

Έως 42.000 ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα παιδιά και έως 45.000 ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε και άνω.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και σε όσες μητέρες έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής», αλλά δεν έγινε δεκτή.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει τη σημασία της υποβολής των αιτήσεων για τη βελτίωση των όρων της επαγγελματικής ζωής των δικαιούχων και τους καλεί να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που παρέχεται.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στην παροχή συνολικά 15.000 θέσεων σε σταθμούς για βρέφη και νήπια ηλικίας από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών.

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους στην ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) (www.eetaa.gr) έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.