Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτή της Μητέρας 2024: Κάθε πότε γιορτάζεται, πώς και πότε καθιερώθηκε

Image
μητέρα - παιδί
 clock 21:11 | 11/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Και ξαφνικά λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όλοι αναζητούν στη Google να δουν τι γίνεται με τη …. γιορτή της Μητέρας.  Ήταν η χθεσινή ημέρα (10 Μαρτίου) αφιερωμένη στις μητέρες; Σε κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, ναι.

Η όλη διάθεση για αναζήτηση φαίνεται να προκλήθηκε από την ανάρτηση της Κέιτ Μίντλετον με την ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία, που προκάλεσε σάλο και οδήγησε την πριγκίπισσα της Ουαλίας να πει «mea culpa».  

Σε αυτήν λοιπόν η Μίντλετον εξέφραζε τις ευχαριστηρίες της προς όλους για τις ευχές, που έλαβε τους τελευταίους δύο μήνες και ευχόταν με τη σειρά της «Ευτυχισμένη Ημέρα της Μητέρας». Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου.

Πότε γιορτάζεται στη χώρα μας

Στην Ελλάδα, σε πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (δηλαδή 12 Μαΐου για το 2024). 

Η σύγχρονη γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Μαρία Τζάρβις  διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood» και αίτημα να μην στέλνονται παιδιά στον πόλεμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά στη χώρα μας η Γιορτή της Μητέρας είχε συνδεθεί με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Κατά τη δεκαετία του 1960 ωστόσο άρχισε να καθιερώνεται ο εορτασμός της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκφοβισμοί και ξυλοδαρμοί στα σχολεία: «Μας χτυπούν και μας απειλούν με μαχαίρια», λένε μαθητές

Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή μετά την έκρηξη στην κάβα στην Καλλιθέα

Κρήτη: Ζωή σε τρεις συναθρώπους μας έδωσε ο 70χρονος ιερέας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis