Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνική σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Image
συνταξη
 clock 08:58 | 04/12/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Δίχως κρατική επιχορήγηση θα κληθεί να επιβιώσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης  που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργο Βερνίκο η ρήτρα βιωσιμότητας αντικαταστάθηκε από τον «κανόνα βιωσιμότητας».

Όπως αποκάλυψε η «Realnews», θα υπάρξουν και νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα κυμαίνονται από 2% για συντάξεις άνω των 150 ευρώ και θα ανέρχεται έως και το 30% για όσες υπερβαίνουν τα 400 ευρώ.

Ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους (η ΓΣΕΕ δεν θα προσέλθει) και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκίνησε και επίσημα, καθώς ζητήθηκε από την επιτροπή της ΟΚΕ να γνωμοδοτήσει έως τις 15 Δεκεμβρίου επί των κύριων αξόνων της μεταρρύθμισης, ενώ θα ακολουθήσει, τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του χρόνου εξειδίκευση των προτεινόμενων παρεμβάσεων που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, όπως η κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

Όπως όλα δείχνουν το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα  καθορίσουν και το τελικό ποσό της σύνταξης, θα προσδιοριστούν στη βάση αναλογιστικής μελέτης με τη βοήθεια και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Ο ενιαίος υπολογισμός των συντάξεων θα βασιστεί σε τρεις παραμέτρους: τον μισθό κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου ή το εισόδημα στην περίπτωση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, το ποσοστό αναπλήρωσης που θα διαφοροποιείται ανά μισθολογική ή εισοδηματική κατηγορία και τα έτη ασφάλισης. Ενιαίος θα είναι και ο υπολογισμός των εισφορών,  βάσει του μισθού ή του εισοδήματος.

Στο σχέδιο Κατρούγκαλου που κατατέθηκε στην ΟΚΕ προβλέπεται η οργανωτική ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης, με ταυτόχρονη λειτουργική ενοποίηση των κανόνων παροχών συντάξεων και είσπραξης εισφορών. ΟΓΑ και ΝΑΤ θα παραμείνουν μεν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δεν θα ασκούν όμως συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου εντός του α’ εξαμήνου του 2016 θα καταρτιστεί το οργανόγραμμα του νέου φορέα με την ουσιαστική ενοποίηση  να ξεκινά το 2017. 

Η τελική σύνταξη που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης, υπό την εγγύηση του κράτους.

Η Εθνική Σύνταξη θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα δίνεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης, όπως αναφέρει το enikonomia.gr θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρεται στην ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων των Ταμείων, ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων και της αξιοποίησης μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης προστίθεται και η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis