Κοινωνία

Επίδομα ανεργίας: Ποιοι τα δικαιούνται, πόσα χρήματα δίνονται

ΟΑΕΔ

Τελευταία ευκαιρία για να μην χάσουν την ειδική επιδότηση των 400 ευρώ έχουν περίπου 18.000 μακροχρόνια άνεργοι, που πρέπει έως σήμερα Κυριακή 31 Μαΐου να καταχωρίσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Έτσι, θα ολοκληρωθεί μια διαδικασία που παρά τις προθέσεις να βοηθήσει περίπου 170.000 άνεργους, ανέδειξε ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα: αυτό της μακροχρόνιας ανεργίας που έχει ως συνέπεια άνθρωποι να μένουν χωρίς δουλειά για πάνω από 12 μήνες, και παράλληλα να βρίσκονται εκτός επιδότησης.

Να σημειωθεί ότι από τις 23 Απριλίου μέχρι και τις 24 Μαΐου (ημερομηνία που έληγε η προηγούμενη παράταση) 150.000 (89,3%) από τους συνολικά 168.000 δικαιούχους είχαν IBAN καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ. Οι 18.000 (10,7%) δικαιούχοι που δεν έχουν IBAN καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να ενημερώσουν τα στοιχεία τους μέχρι και τις 31 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν θα καταβληθούν.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Απριλίου 2019 έως και 16 Απριλίου 2020 (12-24,5 μήνες ανεργίας), παρέμειναν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, γίνεται μετά την καταχώριση IBAN. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ δίνει ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης, υπό προϋποθέσεις. Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.

Το επίδομα αυτό δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας είναι οι άνεργοι που:

Έχουν ηλικία 20 έως 66 ετών,

Έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό, απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο) μικρότερο των 10.000 ευρώ. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιο εισοδήματός του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

Έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας.

Έχουν υποβάλλει την αίτησή τους εντός αποσβεστικής προθεσμίας 2 μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο και να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Eποχικά απασχολούμενοι

Εν τω μεταξύ, στα τελευταία μέτρα στήριξης των ανέργων από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στη ζωή τους, συγκαταλέγεται και η χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα χορηγηθεί -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 σε όσους από τους 120.000 εποχικά εργαζόμενους παραμείνουν άνεργοι.

Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Τέλος, στον σχεδιασμό του υπουργείου συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των ελάχιστα απαιτούμενων ημερομισθίων από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κοινωνία

Ποιος γιορτάζει σήμερα, 11 Ιουλίου

λουλούδια

11 Ιουλίου: Ανάμνηση Θαύματος Αγίας Ευφημίας, Αγία Ισαπόστολος Όλγα (μετονομασθείσα Ελένη) η βασίλισσα, Άγιος Νεκτάριος από τα Βρύουλλα ο Νέος οσιομάρτυρας, Άγιος Κινδέος ο Πρεσβύτερος, Όσιος Λέων ο εν τη Μάνδρα, Άγιος Μαρκιανός, Άγιος Μαρτυροκλής, Όσιος Νικόδημος ο Βατοπεδινός, Άγιος Νικόδημος από το Ελβασάν ο Νέος οσιομάρτυρας, Όσιος Κύριλλος ο Νέος ο εν Πάρω, Άγιος Αρσένιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Σήμερα γιορτάζουν οι: 

Εύφημος, Ευφημία, που ξαναγιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου (Αγίας Ευφημίας) και η Όλγα.

Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε!