Κοινωνία

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας

θεσεις εργασιας

Κατά 12,4% μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο οι κενές θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με εξαίρεση τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίμηνο υπήρχαν 12.570 κενές θέσεις εργασίας έναντι 14.351 θέσεων του αντίστοιχου τριμήνου του 2018. Στην αντίστοιχη σύγκριση το 2018 προς 2017 η μείωση ήταν της τάξης του 23,1%.

Με βάση τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο απώτερο μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνον στους μισθωτούς.

Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

*μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης

*εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση

*προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές

*εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Κόσμος

ΥΠΟΙΚ Βρετανίας: Δεν μπορώ να σώσω όλες τις θέσεις εργασίας

Λονδίνο Βρετανία

Συμπληρωματικό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση της Βρετανίας, με τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, να προειδοποιεί ότι τα μέτρα ανακούφισης δεν θα σώσουν όλους όσοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, απειλώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε παράταση για τις προθεσμίες αποπληρωμής δανείων για επιχειρήσεις, ενώ διατηρεί τις φοροελαφρύνσεις για τον τομέα εστίασης.

Παρά την κρατική στήριξη, η ανεργία στη Βρετανία προβλέπεται να αυξηθεί φέτος, με μεγάλες επιχειρήσεις -από την British Airways και τη Rolls-Royce μέχρι τη Μarks & Spencer- να ανακοινώνουν απολύσεις.

«Δεν μπορώ να σώσω κάθε επιχείρηση, δεν μπορώ να σώσω κάθε θέση εργασίας», δήλωσε ο κ. Σουνάκ ενώπιον του Κοινοβουλίου κατά την παρουσίαση του Χειμερινού Οικονομικού Σχεδίου και την εξάμηνη αντικατάσταση του προγράμματος αναστολής συμβάσεων εργασίας.

«Καθώς ανοίγει πάλι η οικονομία, είναι λάος να παραμείνουν εργαζόμενοι σε θέσεις που υπάρχουν μόνο εντός του προγράμματος αναστολής συμβάσεων», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στάθηκε στο πλευρό του κ. Σουνάκ, δηλώνοντας ότι δικαίως προειδοποίησε την κοινή γνώμη ότι οι συνθήκες δυσκολεύουν. 

Σύμφωνα με τον κ. Σουνάκ, ακόμη είναι αδύνατον να γίνει πρόβλεψη για το πόσες θέσεις θα σωθούν με τα νέα μέτρα. Η ανεργία στη Βρετανία ανήλθε στο 4,1% στο τρίμηνο έως τον Ιούλιο, με 1,4 εκατ. εκτός εργασίας και την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει εκτόξευση του ποσοστού ανέργων στο 7,5% έως τα τέλη του έτους, εάν δεν αντικατασταθεί το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας, που έχει στηρίξει 8,9 εκατ. θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και εκπνέει τον επόμενο μήνα -νωρίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Το νέο «πιο στοχευμένο» πρόγραμμα, η κρατική στήριξη θα είναι διαθέσιμη για εργαζόμενους, των οποίων οι εργοδότες απασχολούν τουλάχιστον στο ένα-τρίτο του κανονικού ωραρίου. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 3-4 δισ. στερλίνες, πέραν των 50 δισ. στερλινών που κόστισε το προηγούμενο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων.