Κοινωνία

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 12,4% των κενών θέσεων εργασίας

θεσεις εργασιας

Κατά 12,4% μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο οι κενές θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, με εξαίρεση τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της EΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίμηνο υπήρχαν 12.570 κενές θέσεις εργασίας έναντι 14.351 θέσεων του αντίστοιχου τριμήνου του 2018. Στην αντίστοιχη σύγκριση το 2018 προς 2017 η μείωση ήταν της τάξης του 23,1%.

Με βάση τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο απώτερο μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνον στους μισθωτούς.

Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

*μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης

*εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση

*προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές

*εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Κοινωνία

Στον εισαγγελέα οι αστυνομικοί για τη βιαιοπραγία σε βάρος 11χρονου

Ομάδα ΔΙΑΣ

Ενώπιον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ο αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που εμφανίζεται σε βίντεο, που είδε το φως της δημοσιότητας, να χτυπάει 11χρονο Ρομά στο Μενίδι, καθώς και οι άλλοι τρεις συνάδελφοί του που ήταν παρόντες στο περιστατικό.

Ο εν λόγω αστυνομικός εμφανίστηκε σήμερα, παρουσία δικηγόρου, καθώς διέφευγε μετά τη δημοσιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έθεσε τους τέσσερις αστυνομικούς σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διέταξε τη σε βάρος τους ΕΔΕ.

Την υπόθεση διερευνά η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα ώστε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής να επικοινωνήσει με την οικογένεια του ανήλικου και να διατεθεί υπηρεσιακός ψυχολόγος για την υποστήριξή του, εφόσον το επιθυμεί.

Χθες, τόσο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καταδίκασαν απερίφραστα τη στάση των αστυνομικών.