Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bloomberg: Οι πιστωτές ζητούν επιπλέον μέτρα ύψους 3 δις ευρώ

Image
φορολογικα μετρα
 clock 09:07 | 14/05/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι πιστωτές προκειμένου να επιτευχθεί το ελάχιστο όριο των στόχων του προϋπολογισμού που αποδέχονται οι ίδιοι, όπως αποκάλυψε το Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου ο οποίος έχει γνώση των συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις, ο ελάχιστος δημοσιονομικός στόχος που αποδέχονται οι πιστωτές -αλλά και η κυβέρνηση, όπως ανέφερε και ο Ελληνας υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης- είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ.

Χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και χωρίς αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, οι πιστωτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα καταγράψει για φέτος πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.
Η απόκλιση αυτή μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, εάν επιδεινωθεί η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε φανερώσει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το 2014.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση σε ποσοστό 0,3%, ωστόσο μειώθηκε κατά 0,2% συγκριτικά με το δ' τρίμηνο του 2014, εντείνοντας τους φόβους για επιστροφή της χώρας σε... κατάσταση ύφεσης.

Με τις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους θεσμούς να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, έχει περάσει ουσιαστικά το πρώτο μισό της χρονιάς με «παγωμένες» τις περισσότερες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, ενώ και η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών τηρεί στάση... αναμονής.
Για να αντιληφθούμε την αλλαγή... τροχιάς στην ελληνική οικονομία, αξίζει να σημειώσουμε ότι στο α' τρίμηνο του 2014 το πρόσημο του ΑΕΠ ήταν αρνητικό (-0,3%), στο β' τρίμηνο γύρισε θετικό (0,3%), στο γ' τρίμηνο ενισχύθηκε σημαντικά στο 1,5%, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς έκλεισε στο +1,3%, καθώς η χώρα μπήκε σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Πηγή: Έθνος

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis