Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βερβεσός: Στη φυλακή ακόμη και για μικροαδικήματα - Αποχή έως 26 Φεβρουαρίου

Image
Βερβεσός
 clock 13:24 | 13/02/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Την αποχή από τις δίκες μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν οι δικηγόροι όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Δημήτρης Βερβεσός.

Με αφορμή τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση ο κ. Βερβεσός επεσήμανε ότι πρόκειται για  “ποινικό λαϊκισμό», εξηγώντας ότι αντί για την συνολική έκτιση ποινών ακόμη και για πλημμελήματα θα έπρεπε να προβλέπεται κοινωνική εργασία καθώς είναι και αυτός τρόπος ένας τρόπος σωφρονισμού.

Ο κ. Βερβεσός, σημείωσε ότι για φυλάκιση έως τρία χρόνια, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής έκτισης μέρους της ποινής αντί μετατροπής της σε χρηματική. Παράλληλα, για τις ποινές άνω των τριών ετών, δεν υπάρχει καμία αναφορά στους νέους ποινικούς κώδικες ούτε σε μετατροπή, αλλά ούτε και σε αναστολή.

Αυτό σημαίνει συνέχισε ότι θα μπαίνει κανείς φυλακή για πλημμέλημα, παρότι τα μικροαδικήματα είχαν αποποινικοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που οπωσδήποτε θα συμβάλλει στη συμφόρηση των ήδη προβληματικών φυλακών της χώρας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει συγκεκριμένα

Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

Για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη, προτεραιότητα αποτελεί η έκτιση ποινών με τους εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα ή σε κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από 30 ημέρες έως 6 μηνών, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Για ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από το 1/5 έως τα 2/5 αυτής, κατά την κρίση του δικαστηρίου. Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τους δικηγόρους που αποφάσισαν κινητοποιήσεις όπως να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την Πέμπτη 15.2.2024 για το μείζον ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των δικηγόρων και των μελών της οικογένειάς τους, η οποία λήγει στις 29.2.2024 και μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την παράτασή της, καθώς επίσης και για το ζήτημα της εκ νέου ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις. Επίσης να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 23.2.2024 για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση Αυγενάκη για τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της Κρήτης στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Δήμαρχος Ιεράπετρας στο Ράδιο Κρήτη: Αντί μπουλντόζες συνολική ανάπλαση στο παραλιακό μέτωπο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis