Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτές είναι οι μεγάλες δίκες που ξεκινούν το φθινόπωρο - Ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο

Image
δικαστήριο, δίκη, δικαστικός
 clock 21:14 | 31/08/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, πριν ακόμα ανοίξει επίσημα η αυλαία του δικαστικού έτους, στις 17 Σεπτεμβρίου, τα ποινικά δικαστήρια που εκδικάζουν μια σειρά από σοβαρές ποινικές υποθέσεις ανεβάζουν… στροφές σε μια προσπάθεια να εκδώσουν τις ετυμηγορίες τους, που αναμένουν με ενδιαφέρον πρωτίστως τα διάδικα μέρη αλλά και ολόκληρη η κοινωνία που έχει παρακολουθήσει τη δικαστική διαδρομή αυτών των ιστοριών.

Πρόκειται για υποθέσεις που τους προηγούμενους μήνες έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και έχουν βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της δικαστικής και πολιτικής επικαιρότητας.

Οι περισσότερες, μάλιστα, από αυτές τις δίκες έχουν ξεκινήσει από το προηγούμενο δικαστικό έτος, αλλά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε υπόθεσης δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν πριν από τις θερινές διακοπές του Αυγούστου.

Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, που δικάζουν την εμβληματική αυτή υπόθεση για την εθνική τραγωδία στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, θα ανέβουν και πάλι στην έδρα, καθώς από την αρχή της δίκης γνωρίζουν πολύ καλά πως – πέρα από τις όποιες άλλες δυσκολίες – έχουν αντίπαλό τους και τον χρόνο, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο παραγραφής της υπόθεσης.

Στην πρώτη, μάλιστα, συνεδρίαση του δικαστηρίου έχει κληθεί να εξεταστεί ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος θεωρείται μάρτυρας κομβικής σημασίας.

«Κιβωτός του Κόσμου»
Στις 5 Σεπτεμβρίου έχει προσδιοριστεί η πρώτη δίκη για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», που αφορά την πλημμεληματική δίωξη που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία της Αθήνας στον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος – κατά την κατηγορία – φέρεται ως ηθικός αυτουργός μιας σειράς αξιόποινων πράξεων πλημμεληματικού χαρακτήρα που, σύμφωνα με τις Αρχές, φέρεται ότι έχουν τελεστεί από πρώην εργαζομένους της δομής εις βάρος φιλοξενούμενων παιδιών.

Υπόθεση Πισπιρίγκου
Η δίκη της για την υπόθεση του θανάτου της πρωτότοκης κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Τζωρτζίνας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τον περασμένο Ιανουάριο, με γιατρούς και νοσηλευτές να έχουν εισφέρει τα δικά τους στοιχεία στο δικαστήριο και με την κατηγορούμενη να δίνει τη δική της μάχη, μέσω του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια, να πείσει δικαστές και ενόρκους ότι είναι αθώα.

Στις 10 Νοεμβρίου η κατηγορούμενη αναμένεται να καθίσει ξανά στο εδώλιο του δικαστηρίου για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ιριδας.

Δολοφονία Κάρολαϊν
Η υπόθεση της δολοφονίας της 20χρονης Κάρολαϊν Κράουτς από τον καταδικασμένο πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο είχε σοκάρει το πανελλήνιο.

Ο ίδιος, μετά την έναρξη της δίκης σε δεύτερο βαθμό, με βάση την έφεση που εκείνος είχε ασκήσει, δήλωσε ότι θέλει να παραιτηθεί. Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και έτσι η δίκη συνεχίζεται στις 12 Σεπτεμβρίου.

Υπόθεση Folli Follie
Στις 14 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει τελικά η πολύκροτη δίκη στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση των παραποιημένων οικονομικών ισολογισμών και την εξαπάτηση επενδυτών της εταιρείας Folli Follie. Η δίκη αυτή, όπως είναι γνωστό, είχε αναβληθεί ύστερα από πολύμηνη διαδικασία, λόγω της αποχής των δικηγόρων από τις πρωτοβάθμιες δίκες που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Το «αγκάθι» έχει πλέον ξεπεραστεί, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η επί της ουσίας εκδίκασής της, η οποία υπολογίζεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Υπόθεση Τοπαλούδη
Οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία και τον βιασμό της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη ζητούν να αναιρεθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, προβάλλοντας ο καθένας διαφορετικούς ισχυρισμούς.

Παρά την καταδίκη τους σε ισόβια και 15 επιπλέον χρόνια κάθειρξη, εξαντλούν και το τελευταίο δικονομικό στάδιο, με την αναίρεσή τους να συζητείται στις 19 Σεπτεμβρίου, συναντώντας τη δικαιολογημένη οργή των γονιών του θύματος.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis