Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχίζει το Ραμαζάνι: Ο ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους

Image
ramadan-in-new-delhi-012.jpg
 clock 07:16 | 07/05/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο καλούνται να προσευχηθούν και να νηστεύσουν. Εκτός αυτού η περίοδος του Ραμαζανίου είναι και η περίοδος της ελεημοσύνης.

Φέτος το Ραμαζάνι ξεκινάει στις 6 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου

Μόλις εμφανιστεί η νέα σελήνη στον ουρανό οι θρησκευτικοί ηγέτες κηρύσσουν την έναρξη του Ραμαζανίου. Επειδή όμως η εμφάνιση της νέας σελήνης διαφέρει στις διάφορες περιοχές του κόσμου, ποικίλει και η έναρξη του Ραμαζανίου.
Η προσευχή
Η προσευχή παίζει πρωταρχικό ρόλο στο Ραμαζάνι. Ξεκινάει παραδοσιακά με την "Tarawih"- την προσευχή που γίνεται την προηγουμένη της έναρξης του ιερού μήνα. Οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται τότε στα κοντινότερα σε αυτούς τζαμιά.
Το Ραμαζάνι είναι ο μήνας της πνευματικής πειθαρχίας και της εσωτερικής κάθαρσης. Για το λόγο αυτό η ανάγνωση και η απαγγελία του Κορανίου παίζει κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση το Κοράνι αποκαλύφθηκε στον προφήτη Μωάμεθ.
Τοπικά έθιμα
Εκτός από το τυπικό που ισχύει γενικότερα το μήνα του Ραμαζανίου υπάρχουν και τοπικά έθιμα. Για παράδειγμα στο Σεράγεβο κάθε βράδυ ένας κανονιοβολισμός υπενθυμίζει το τέλος της νηστείας. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται οι μουσουλμάνοι για να φάνε όλοι μαζί.
Η διακοπή της νηστείας
Μετά από μια μακρά ημέρα χωρίς φαγητό και νερό οι μουσουλμάνοι σταματούν προσωρινά τη νηστεία τρώγοντας καταρχάς χουρμάδες. Σύμφωνα με την παράδοση έτσι είχε κάνει και ο προφήτης Μωάμεθ. Το δείπνο που ακολουθεί ονομάζεται Ιφτάρ και οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται για το φαγητό.
«Αΐντ αλ Φιτρ»
Με το «Αΐντ αλ Φιτρ» δηλαδή τη «Γιορτή της διακοπής της Νηστείας» οι μουσουλμάνοι ολοκληρώνουν το Ραμαζάνι. Εκείνη την ημέρα τρώνε γλυκά και προσφέρουν δώρα ο ένας στον άλλο. Κυρίως όμως γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα πλούσιο γεύμα. Είναι μια γιορτή ειρηνικής συνύπαρξης και χαράς.

dw.com

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis