Κοινωνία

Αρχίζει το Ραμαζάνι: Ο ιερός μήνας για τους μουσουλμάνους

ramadan-in-new-delhi-012.jpg

Κάθε χρόνο εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο καλούνται να προσευχηθούν και να νηστεύσουν. Εκτός αυτού η περίοδος του Ραμαζανίου είναι και η περίοδος της ελεημοσύνης.

Φέτος το Ραμαζάνι ξεκινάει στις 6 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου

Μόλις εμφανιστεί η νέα σελήνη στον ουρανό οι θρησκευτικοί ηγέτες κηρύσσουν την έναρξη του Ραμαζανίου. Επειδή όμως η εμφάνιση της νέας σελήνης διαφέρει στις διάφορες περιοχές του κόσμου, ποικίλει και η έναρξη του Ραμαζανίου.
Η προσευχή
Η προσευχή παίζει πρωταρχικό ρόλο στο Ραμαζάνι. Ξεκινάει παραδοσιακά με την "Tarawih"- την προσευχή που γίνεται την προηγουμένη της έναρξης του ιερού μήνα. Οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται τότε στα κοντινότερα σε αυτούς τζαμιά.
Το Ραμαζάνι είναι ο μήνας της πνευματικής πειθαρχίας και της εσωτερικής κάθαρσης. Για το λόγο αυτό η ανάγνωση και η απαγγελία του Κορανίου παίζει κεντρικό ρόλο. Σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση το Κοράνι αποκαλύφθηκε στον προφήτη Μωάμεθ.
Τοπικά έθιμα
Εκτός από το τυπικό που ισχύει γενικότερα το μήνα του Ραμαζανίου υπάρχουν και τοπικά έθιμα. Για παράδειγμα στο Σεράγεβο κάθε βράδυ ένας κανονιοβολισμός υπενθυμίζει το τέλος της νηστείας. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται οι μουσουλμάνοι για να φάνε όλοι μαζί.
Η διακοπή της νηστείας
Μετά από μια μακρά ημέρα χωρίς φαγητό και νερό οι μουσουλμάνοι σταματούν προσωρινά τη νηστεία τρώγοντας καταρχάς χουρμάδες. Σύμφωνα με την παράδοση έτσι είχε κάνει και ο προφήτης Μωάμεθ. Το δείπνο που ακολουθεί ονομάζεται Ιφτάρ και οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται για το φαγητό.
«Αΐντ αλ Φιτρ»
Με το «Αΐντ αλ Φιτρ» δηλαδή τη «Γιορτή της διακοπής της Νηστείας» οι μουσουλμάνοι ολοκληρώνουν το Ραμαζάνι. Εκείνη την ημέρα τρώνε γλυκά και προσφέρουν δώρα ο ένας στον άλλο. Κυρίως όμως γιορτάζουν το τέλος της νηστείας με ένα πλούσιο γεύμα. Είναι μια γιορτή ειρηνικής συνύπαρξης και χαράς.

dw.com

Κοινωνία

Συντάξεις Ιουλίου: Πότε θα καταβληθούν για κάθε Ταμείο

Συντάξεις

Ξεκινά σε λίγες μέρες η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τον μήνα Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, τραπεζών και ΟΤΕ, για όσους το ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 θα καταβληθούν οι συντάξεις για όσους το ΑΜΚΑ λήγει σε ζυγό αριθμό.

Τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 θα πληρωθούν οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ενώ την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 οι συντάξεις των: Δημόσιο, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ.

Παράλληλα, αντίστροφη μέτρηση υπάρχει και για τις αυξήσεις και τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Περίπου 200.000 συνταξιούχοι αναμένουν αναδρομικά και αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους που προκύπτουν από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης με το νόμο Βρούτση.

Για τους συνταξιούχους του δημοσίου με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και αίτημα συνταξιοδότησης μεταξύ 13 Μαΐου 2016 – 1 Οκτωβρίου 2019, η πληρωμή των αυξήσεων θα γίνει στις 29 Ιουνίου, ενώ οι καθαρές αυξήσεις μεσοσταθμικά υπολογίζονται στα 74 ευρώ.

Μέχρι στιγμής εκκρεμεί η ημερομηνία για την πληρωμή των αναδρομικών.

Για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016, η πληρωμή των αναδρομικών θα γίνει στις 30 Ιουνίου, ενώ η πληρωμή των αυξήσεων θα γίνει στα τέλη Ιουλίου.

 

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση σοκ σε γυναίκα: Την έδειρε και της ξερίζωσε τούφες και δέρμα από το κρανίο

Ηράκλειο: Συλλήψεις για το επεισοδιακό βράδυ

Κρήτη: Φωτογραφίες 40 ανήλικων κοριτσιών στο κινητό του 35χρονου κτηνοτρόφου