Κοινωνία

Πολιτική

Κοτζιάς: Επανεισδοχή όσων δεν δικαιούνται άσυλο

kotzias.jpg

Οι διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό ζήτημα, οι διάφορες περιοχές κρίσεων, αλλά και το Κυπριακό, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά το δείπνο εργασίας που παρέθεσε χθες το βράδυ στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο κ. Κοτζιάς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, πρότεινε να αναλάβει η Frontex την επανεισδοχή όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία, μετά την ταυτοποίησή τους στην Ελλάδα και καταδίκασε τις εισηγήσεις για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Βρυξέλλες και Βερολίνο εξετάζουν πρόταση της Σλοβενίας για ενίσχυση της φύλαξης στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από τη γερμανική πλευρά και τόνισε ότι «η πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών είναι να αποτρέψει τυχόν λάθος σκέψεις να μετουσιωθούν σε πολιτικές προτάσεις». Πρόσθεσε δε ότι «αυτά τα σχέδια δεν έχουν κατανοήσει πώς λειτουργεί η Σένγκεν και ποια είναι η σημασία της», για να επισημάνει ότι «καμιά φορά τα νέα μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη εμπεδώσει τον ευρωπαϊσμό που θα έπρεπε».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, το θέμα έχει επίσης σχέση με το τι είδους Ευρώπη θέλουμε. «Αυτού του είδους οι διατυπώσεις από τα ανατολικά κράτη δεν έχουν να κάνουν τόσο με την Ελλάδα. Το προσφυγικό είναι η πρόφαση. Έχουν να κάνουν με την αντίληψή τους για την ΕΕ που δεν θα βαθαίνει και με την έλλειψη ουσιαστικής συζήτησης στην ΕΕ σχετικά με το τι Ευρώπη θέλουμε στον 21ο αιώνα, τι αξίες και αρχές θα έχει και τι οράματα θα υπηρετεί. Προς το παρόν η Ευρώπη κάνει απλή διαχείριση των καθημερινών ζητημάτων», παρατήρησε και αναφερόμενος σε γερμανικά ΜΜΕ που συντηρούν το θέμα, εκτίμησε ότι η συζήτηση αφορά την ανεύρευση του «μουτζούρη» που θα ευθύνεται γι' όλα τα προβλήματα - για εσωτερική χρήση. Αυτές οι διατυπώσεις ωστόσο, σημείωσε, «μπορεί να αποκτήσουν μια δυναμική που δεν είναι ωφέλιμη στην Ευρώπη».

Η συζήτηση αυτή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα του προσφυγικού, που είναι πρώτα απ' όλα ο πόλεμος στη Συρία. «Πρέπει να υπάρξει εφαρμογή όλων των κανόνων επανεισδοχής που δεν εφαρμόζονται», συνέχισε, για να τονίσει ότι οι χώρες που θέτουν ζητήματα περί Σένγκεν είναι κυρίως εκείνες οι οποίες δεν έχουν πρόβλημα με πρόσφυγες και μετανάστες. Μιλούν όμως προκειμένου, όπως είπε, να μην εφαρμόσουν αποφάσεις της ΕΕ.

Πολιτική

Βουλή: Νέα τρίμηνη παράταση των συμβάσεων στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μάκης Βορίδης

Στη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το εργαλείο που τους παρέχει ο νόμος του 2016 για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, παρέπεμψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τις καθαρίστριες στις σχολικές μονάδες του Δήμου Αθηναίων, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις τους.

   Παράλληλα, ο κ. Βορίδης απέρριψε την τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η πρόσληψη τους προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ επεσήμανε ότι το ειδικό καθεστώς των συμβάσεων έργου που είχαν, βασιζόταν σε μεταβατική διάταξη προσαρμογής. «Από τη στιγμή που ο Δήμος Αθηναίων, λέει ότι έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσει με δικές του δαπάνες, η λύση είναι απλή και εύκολη και διαφυλάσσει την ακεραιότητα του νομικού μας συστήματος. Υπάρχει η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της υπηρεσίας καθαριότητας δημοτικών κτιρίων, σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

   Η νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ «παρείχε τη δυνατότητα πρόσληψης του συνόλου του προσωπικού καθαριότητας που απασχολήθηκαν το σχολικό έτος 2020-2021, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μεταναστριών και μεταναστών».

   Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της τροπολογίας του για τρίμηνη παράταση -μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου- των συμβάσεων, όσων προσλήφθηκαν στους ΟΤΑ για την κάλυψη αναγκών που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία παράταση και δεν θα υπάρξει άλλη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Διαψεύδει ο Π. Σταμπουλίδης την παραχώρηση του "Νίκος Καζαντζάκης" στο ΤΑΙΠΕΔ

"ΑΕΣ Κρητών Ένωσις": Ιστορική ημέρα για το ελαιόλαδο της Κρήτης

Ηράκλειο: Αντιδράσεις στην Αλικαρνασσό για τις δεξαμενές υγραερίου

ESPA BANNER