Κοινωνία

Κρήτη

Ηράκλειο

Αποκλειστικό: Χιλιάδες μαθητές στο Ηράκλειο κάτω από το όριο της φτώχειας

Φτώχεια σχολεία 1

Μεγαλύτερο από 40% είναι το ποσοστό, δηλαδή περίπου 5.200 μαθητές που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στο Ηράκλειο, λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών όπως αναφέρει το πρόγραμμα "ΔΙΑΤΡΟΦΗ" του Ινστιτούτου Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis , στην Αθήνα.

Φτώχεια σχολεία 2

Φτώχεια σχολεία 2, by mpeka

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έδωσε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr , ο Θανάσης Πετραλιάς, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Prolepsis, οι συνολικές αιτήσεις σχολείων που ζητούν επισιτιστική βοήθεια σε όλη την Κρήτη, για τη σχολική χρονιά 2015-16 φτάνουν τις 78 και αντιστοιχούν σε 10.946 μαθητές, σε σύγκριση με τη σχολική χρονιά 2013-2014, όπου έκαναν αίτηση 33 σχολεία με 6.350 μαθητές και συμμετείχαν 2 σχολεία, με 355 μαθητές.

Φτώχεια σχολεία 6

Φτώχεια σχολεία 6, by mpeka

Συγκεκριμένα από το Ηράκλειο έχουν γίνει υποβάλει αίτηση προς ένταξη στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ 34 σχολεία με 5122 μαθητές , με τις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Άγιο Μύρωνα, Άγιο Ιωάννη, Χρυσοπηγή, Καμίνια, Αλικαρνασσός και Τυμπάκι να πρωτοστατούν.Στο Ρέθυμνο 21 σχολεία με 2877 μαθητές, στα Χανιά 14 σχολεία με 2213 μαθητές και στο Λασίθι 9 σχολεία με 734 μαθητές.

Φτώχεια σχολεία 3

Φτώχεια σχολεία 3, by mpeka

Στην έρευνα παρατηρήθηκε επίσης ότι σε ποσοστό 64% των οικογενειών στα ανωτέρω σχολεία ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα (είτε από εργασία είτε από σύνταξη), ενώ σε ποσοστό 15% των οικογενειών κανένας από τους δύο γονείς δεν είχε εισόδημα. 33% ήταν πολύτεκνες οικογένειες και είχαν πάνω από τρία παιδιά. Επιπλέον, ένα 11% των παιδιών δεν καλυπτόταν από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο και 22% των οικογενειών είχε 3 ή περισσότερα τέκνα. Σε ποσοστό 7% των οικογενειών υπήρχε διακοπή σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το προηγούμενο έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας βδομάδας, ενώ 3% των οικογενειών δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι τη χρονική περίοδο που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο.

Φτώχεια σχολεία 4

Φτώχεια σχολεία 4, by mpeka

Τη φετινή σχολική περίοδο η ανάγκη για σίτιση σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με το Prolepsis είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Συγκεκριμένα, φέτος  έχουν γίνει πάνω από 2.070 αιτήσεις σχολείων που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 260.000 μαθητές  για ένταξη στο Πρόγραμμα "ΔΙΑΤΡΟΦΗ".

Φτώχεια σχολεία 5

Φτώχεια σχολεία 5, by mpeka

Το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται πανελλαδικά σε δημόσια σχολεία σε όλη την Ελλάδα για 5ο συνεχές έτος από το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ανάγκη για σίτιση.  Έως σήμερα έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα μέσω αιτήσεων 480 σχολεία από όλη την Ελλάδα και 80.000 περίπου μαθητές και έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 11.500.000 γεύματα. 

Ρεπορτάζ Μ.Μ

Κρήτη

Ηράκλειο

Σωκράτης Βαρδάκης: "Απελπιστική η κατάσταση με τα χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία"

χειρουργεία

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν, ευρισκόμενοι μάλιστα για μήνες σε λίστες αναμονής που μακραίνουν διαρκώς σε πανελλαδικό επίπεδο, προχώρησαν 48 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η υποστελέχωση των νοσοκομείων, με τις ελλείψεις σε αναισθησιολόγους να παίρνουν πλέον τρομακτικές διαστάσεις, οι μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και οι συγχωνεύσεις κλινικών λόγω πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων έως 80% ανάλογα με τις συνθήκες, σύμφωνα με το νέο έγγραφο που απέστειλε η αναπλ. Υπουργός Υγείας στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν δημιουργήσει μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία επιτείνεται και με τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) εκκρεμούν 5.000 χειρουργεία, ενώ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, 2.700 χειρουργεία, με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Κρήτης να υπερβαίνει τις 10.000.

Παρότι από τις 15/11/21 τα χειρουργεία του ΠΑ.Γ.Ν.Η επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους, οι ασθενείς που αναμένουν είναι χιλιάδες, ενώ η Διευθύντρια της Αναισθησιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, επισημαίνει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι οριακή, καθώς σε περίπτωση που χρειαστούν επιπλέον κλίνες COVID ή αν αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στις Μ.Ε.Θ. COVID, θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες στο νοσοκομείο, με προφανείς κινδύνους για τη λειτουργία του.

Στο Βενιζέλειο από την άλλη πλευρά, λειτουργούν 3 από τις 5 χειρουργικές αίθουσες που λειτουργούσαν προ πανδημίας, σύμφωνα με τον Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα και Διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του νοσοκομείου, με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων να εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν.

Από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για  τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών. Η κυβέρνηση έχει αφήσει τους ασθενείς αυτούς στην τύχη τους, να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Οι Βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να αποσαφηνίσει που οφείλεται το γεγονός της πολύμηνης καθυστέρησης σημαντικών χειρουργείων και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος ζητούν να απαντήσει αν θα προχωρήσετε στην άμεση δρομολόγηση των μόνιμων προσλήψεων που έχετε εξαγγείλει και να σταματήσετε την «αποψίλωση» άλλων τμημάτων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Αποδυνάμωση της ΜΕΘ του Βενιζελείου καταγγέλλουν οι γιατροί - Ποια είναι η αιτία

Σχολική βία: Μαθητές ξυλοκόπησαν 16χρονο δυο φορές μέσα στο σχολείο του

 

 

 

 

ESPA BANNER