Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα μέθης μαθητών δημοτικού

αλκοολ

Την έντονη ανησυχία του για τα αυξανόμενα περιστατικά υπερκατανάλωσης αλκοόλ από μαθητές δημοτικών σχολείων εξέφρασε, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη  ο ο Λοιμοξιολόγος, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Μανώλης Γαλανάκης.

Ο κ. Γαλανάκης είπε ότι ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά που παιδιά ηλικίας δημοτικού μεταφέρονται σε νοσοκομεία έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, την ίδια στιγμή που ακόμη περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγράφονται καθώς δεν καταλήγουν σε νοσοκομειακά ιδρύματα.

Τα παιδιά, σύμφωνα με τον κ. Γαλανάκη, καταναλώνουν αλκοόλ ερήμην των γονιών τους. Ωστόσο, δε λείπουν και τα περιστατικά που αυτή η συμπεριφορά ενθαρρύνεται από τους ίδιους τους γονείς.
Συμπληρώνει δε ότι το φαινόμενο είναι προλήψιμο αρκεί να υπάρξει ενεργοποίηση από τους κοινωνικούς φορείς.

Εκστρατεία για τον περιορισμό του φαινομένου έχει εκκινήσει ήδη ο δήμος Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, όπου και έχουν εκδηλωθεί πολλά περιστατικά.
 

Κρήτη

Κομποστοποίηση στα Super Market Χαλκιαδάκης (φωτογραφίες)

Δράση κομποστοποίησης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ

Την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020 πραγματοποιήθηκε η έναρξη της δράσης κομποστοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων από τα μανάβικα επιλεγμένων καταστημάτων των super market Χαλκιαδάκης με σκοπό την αξιοποίηση αυτών και την παραγωγή κόμποστ.

Οι κομποστοποιητές τοποθετήθηκαν στο κατάστημα Max Χαλκιαδάκης στην Αλικαρνασσό, ενώ ψυγειοθάλαμοι για προσωρινή αποθήκευση και συλλογή των φυτικών υπολειμμάτων έχουν τοποθετηθεί στα καταστήματα Χαλκιαδάκης στην Λεωφ. Κνωσσού και στην πλατεία Σινάνη, με σκοπό την αξιοποίηση αυτών για παραγωγή ζωοτροφών.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Καινοτόμες Διεργασίες Χαμηλού Κόστους για την Παραγωγή Ζωοτροφών ή Εδαφοβελτιωτικών από Τυρόγαλο και Φυτικά Υπολείμματα Υπεραγορών», με Ακρωνύμιο «BEATLE» και κωδικό ΟΠΣ 5029193, της Δράσης «Έργα επίδειξης - πειραματικής ανάπτυξης, που προωθούν την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς της RIS3Crete» (Ε.Π ¨ Κρήτη¨ 2014-2020). Δικαιούχοι της Πράξης είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ ΕΛΜΕΠΑ) και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΛΚΕ ΠΚ). Παρόντες από την ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ Α.Ε. ήταν ο κ. Μιχάλης Τζαγκαράκης, υπεύθυνος marketing της εταιρείας και από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που είναι και ο κύριος δικαιούχος της Πράξης, ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κ. Θρασύβουλος Μανιός, με την ομάδα του Εργαστηρίου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής.

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν αποτελεί για εμάς ένα απλό διαφημιστικό σύνθημα, ένα σλόγκαν χωρίς περιεχόμενο» δήλωσε ο κ. Τζαγκαράκης, εκπρόσωπος των super market Χαλκιαδάκης «Προσπαθούμε μέσα από ένα σύνολο δράσεων να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και έχοντας εδραιώσει τις μεθόδους διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, να ενισχύσουμε τις συνθήκες της κυκλικής οικονομίας. Και φυσικά, προσπαθούμε έτσι ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως εταιρεία, με την υποστήριξη φυσικά και των πελατών μας που με χαρά συμμετέχουν σε κάθε δράση μας, έτσι ώστε να προστατέψουμε τον πλανήτη και να ανατρέψουμε την κλιματική αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΕΛΜΕΠΑ, ο κ. Μανιός δήλωσε «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου και να συγχαρούμε όλη την ομάδα τους για την έμπρακτη συμβολή τους. Τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχουν δείξει στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, φροντίζοντας … τίποτα μην πηγαίνει χαμένο…. αξιοποιώντας όλα τα υπολείμματά τους. Με τη συγκεκριμένη συνεργασία επισφραγίζεται για μια ακόμα φορά η σχέση συνεργασίας της ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ ΑΕ με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που τα τελευταία χρόνια έχει σταθεί αρωγός σε πολλές προσπάθειες του ιδρύματός μας».