Ηράκλειο

Ηράκλειο: Το ΕΚΗ στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών

Οι Στέλιος Βοριάς και Σταύρος Γαβαλάς

Την ανάγκη για άμεση αποζημίωση των παραγωγών του νησιού μας εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, Στέλιος Βοργιάς στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, κ. Σταύρο Γαβαλά.

Η ευθύνη των ζημιών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βαραίνει τον Κρητικό αγρότη-παραγωγό και καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες, ώστε είτε από την Ε.Ε., είτε από κρατικό προϋπολογισμό να δώσει λύση αποζημιώνοντας τους αγρότες μας.

Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως, λοιπόν, στήριξε τους ξενοδόχους στο πρόβλημα κατάρρευσης της THOMAS COOK, έτσι οφείλει να στηρίξει και τους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο της συνάντησης επισημάνθηκε για μία ακόμα φορά ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει λύσεις στην απασχόληση, αφού δημιουργεί υπεραξίες όχι μόνο στον πρωτογενή , αλλά και στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα.

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου επισφραγίσθηκε για μία ακόμα φορά η συνέχιση του κοινού μετώπου, που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια μεταξύ αγροτών και εργατών με σκοπό την εξάλειψη των αδικιών των δύο συγκεκριμένων τάξεων.

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο - Σεισμός: Τεράστιες καταστροφές αποκαλύπτουν οι αυτοψίες

σεισμός στο Αρκαλοχώρι

Σήμερα, ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, από κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών, οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτήρια από τον χθεσινό μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου της Κρήτης.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτήρια, από τα οποία:

·       Αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.

·       15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.

·       Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.

·       Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

·       Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση  και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτηρίων. Υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, τόσο σε κατοικίες όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία. Σήμερα, την πρώτη ημέρα, έχουν γίνει ήδη 415 αυτοψίες σε διάφορα κτήρια και φαίνεται ότι 359 κτήρια είναι μη κατοικήσιμα και μόνο 56 κατοικήσιμα. Αναφορικά με τα σχολεία, 18 σχολικές μονάδες  έχουν ελεγχθεί, από τις οποίες 9 μη κατοικήσιμες και 9 κατοικήσιμες. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα έχουμε εκτίμηση για την κατάσταση των κτηρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - Σεισμός: Είμαστε στο πλευρό των πληγέντων δήλωσε ο Πρωθυπουργός - Τα μέτρα (Βίντεο)

Ηράκλειο - Σεισμός: Στήριξη και ενότητα το μήνυμα του Περιφερειάρχη

Ηράκλειο - σεισμός: Επιδεινώθηκε η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι μετά τη νέα δόνηση

 

ESPA BANNER