Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Τοξικές Τροφές

Image
Τοξικές Τροφές
 clock 06:28 | 05/06/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Λίγα ωμά κόκκινα φασόλια μπορούν να προκαλέσουν ναυτία και εμετό λόγω της λεκτίνης που περιέχουν. Το σωστό μούλιασμα και μαγείρεμα περιορίζουν την τοξίνη.
Τα φιστίκια Βραζιλίας περιέχουν ραδιενεργό ράδιο σε επίπεδα χίλιες φορές υψηλότερα από ό,τι άλλες τροφές. Όχι λόγω του ραδίου που υπάρχει στο έδαφος αλλά λόγω του εκτεταμένου συστήματος των ριζών τους που μπορεί να έχει ηλικία εκατοντάδων χρόνων. Παρόλα αυτά, η κατανάλωσή του σε μικρές ποσότητες δεν βλάπτει.
Τα πέντε τρόφιμα που ακολουθούν ανήκουν στην κατηγορία των πιο διαδεδομένων φρούτων και λαχανικών, καθώς είναι πολύ δημοφιλή για τη νοστιμιά τους αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, καταναλώνονται με αρκετή συχνότητα είτε ωμά είτε μαγειρεμένα από ολόκληρο τον κόσμο.

Η νόστιμη ντομάτα μεγαλώνει σε ένα δηλητηριώδες φυτό, το οποίο περιέχει μια ιδιαιτέρως τοξική ουσία, γνωστή με την επιστημονική ονομασία glycoalkaloid. Ο καρπός, βέβαια, δεν επηρεάζεται από την εν λόγω ουσία, η οποία βρίσκεται σε αφθονία στο βλαστό και τα φύλλα, προκαλώντας διάφορες στομαχικές διαταραχές. Έτσι, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα πράσινα μέρη του φυτού στο μαγείρεμα για περισσότερη γεύση, καλό θα ήταν να τα αφαιρέσει από τα πιάτα των καλεσμένων του!

Μήλο: Το φρούτο αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα ανά τους αιώνες, ενώ οι διαφορετικές ποικιλίες του το καθιστούν ως ένα από τα πλέον συνηθισμένατο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σάρκα του καρπού είναι απόλυτα ασφαλής για κατανάλωση, ωστόσο, τα σπέρματα περιέχουν αρκετό κυάνιο! Βέβαια, αν κάποιος φάει ένα ολόκληρο μήλο, σίγουρα δεν κινδυνεύει, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Τσίλι: οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια χημική ουσία που είναι υπεύθυνη γι’ αυτή την «πικάντικη» γεύση τους. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων δεν αποτελεί πρόβλημα σε καμία περίπτωση, αλλά μεγάλη δόση καψαϊκίνης μπορεί να σας σκοτώσει!

Τα ώριμα κεράσια αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία καταναλώνονται κυρίως ωμά, ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως και για την παρασκευή διάφορων γλυκών και ποτών. Όμως τα κεράσια είναι τοξικά, καθώς στο εσωτερικό των πυρήνων υπάρχει καλά κρυμμένο αρκετό υδροκυάνιο. Μια εξαιρετικά δηλητηριώδη χημική ουσία που απελευθερώνεται όταν τα κουκούτσια συνθλίβονται ή μασώνται. Για το λόγο αυτό εάν έχετε τη συνήθεια να «παίζετε» με το κουκούτσι στη γλώσσα σας, καλό θα ήταν να το αποφύγετε!

Η πατάτα αποτελεί βασική τροφή σε πολλά μέρη του κόσμου και εκατομμύρια τόνοι καταναλώνονται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι η πατάτα είναι… δηλητηριώδης; Και ειδικά όταν ο καρπός αρχίζει να αποκτά αυτό το πρασινωπό χρώμα που όλοι ξέρουμε ή να «φυτρώνει». Τότε τα ποσοστά της χημικής ουσίας glycoalkaloid που περιέχει πολλαπλασιάζονται και γίνονται άκρως επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να απορρίπτονται οι πράσινες και «φυτρωμένες» πατάτες και να μην μπαίνετε καν στον κόπο να τις καθαρίζετε πιο βαθιά, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί.

Οι περισσότερες από τις τροφές αυτές πάντως είναι απολύτως κατάλληλες για να φαγωθούν, ειδικά όταν μαγειρεύονται σωστά και καταναλώνονται με μέτρο.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis