Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Θηλασμός... Μια λέξη γεμάτη ζωή.

Θηλασμός... Μια λέξη γεμάτη ζωή.
 clock 22:23 | 02/05/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Θηλασμός ...  Μια λέξη γεμάτη ζωή! Για πολλές γυναίκες είναι μια πονεμένη ιστορία και για άλλες είναι μια μαγική περίοδος που διανύουν μαζί  με το μωράκι τους. 

Πόσες γυναίκες σκέφτονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι θέλουν να θηλάσουν αποκλειστικά το μωράκι τους αλλά τελικά δεν τα καταφέρνουν ενώ το θέλουν πραγματικά; Και πόσο αυτό επηρεάζει την ψυχολογία της μητέρας;  

Τελικά όσο και να διαβάζουμε για τον  θηλασμό, στην πράξη είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Όμως υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που πρέπει να ξέρει μια μητέρα που θέλει να θηλάσει το μωράκι της.

Καταρχήν πρέπει να έχει αφοσίωση σε αυτό που κάνει και να αφήσει όλα τα υπόλοιπα όπως παράδειγμα τις δουλειές του σπιτιού. Εάν η μητέρα  θέλει να περνάνε όλα από το χέρι της τότε ίσως τα βρει λίγο σκούρα γιατί δεν θα προλαβαίνει. Θα νιώθει ήδη τόσο καταβεβλημένη λόγω του ότι θα ξυπνάει συνέχεια για να ταΐσει το μωράκι της και  καλό θα ήταν να έχει μια βοήθεια από τη μαμά, τη πεθερά και γιατί όχι από το σύζυγο, έτσι ώστε να μπορεί να αφοσιωθεί στο θηλασμό γιατί διαφορετικά θα τα παρατήσει πολύ γρήγορα. 

Πρέπει επίσης να οπλιστεί με πολύ υπομονή και επιμονή! Κάποια παιδιά μπαίνουν σε πρόγραμμα φαγητού από τις πρώτες μέρες κιόλας  και άλλα μπορεί να χρειαστούν και μήνες. Το σύνηθες είναι πως μέχρι να σαραντίσει το παιδί θα έχει μπει στο πρόγραμμα του, και έτσι θα μπορεί και η μητέρα να ξεκουράζεται  λιγάκι … λιγάκι όμως ... 

Πολύ σημαντικό επίσης είναι η κατανόηση και υποστήριξη από τον σύζυγο και το οικογενειακό περιβάλλον.  Ο σύζυγος πρέπει να στηρίζει πάνω απ’ όλα ψυχολογικά τη γυναίκα του και να τις δίνει το θάρρος και τη δύναμη να συνεχίσει. 

Πέρα από τα οφέλη που έχει στην υγεία του παιδιού χτίζεται και ένα συναισθηματικός τοίχος που κανένας δεν μπορεί να τον σπάσει.  Κατά τη διάρκεια του θηλασμού  εκκρίνονται δύο ορμόνες η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη. Η πρώτη είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος και προκαλεί ένα συναίσθημα ηρεμίας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ενώ η δεύτερη διεγείρει τη στοργική συμπεριφορά.   

Και για τη μητέρα όμως τα οφέλη δεν είναι λίγα. Πρώτα πρώτα βοηθάει στο να χάσει γρήγορα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της κύησης ο οργανισμός αποθηκεύει κάποια ποσοστά λίπους τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο θηλασμό και έτσι όσο θηλάσει η μητέρα τόσο περισσότερο χάνει. 
Ακόμα βοηθάει στην αποφυγή καρκίνου του μαστού και ενδομητρίου, κάτι πολύ σημαντικό και τέλος έχει και αντισυλληπτική δράση. Γι’ αυτό ξανασκεφτείτε το και προσπαθήστε το …. Αξίζει …

Θα ήθελα να κλείσω με ένα υπέροχο κείμενο που βρήκα από το βιβλίο: THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING

«Οι πιο αγαπημένες μου στιγμές είναι αυτές πριν από την ώρα του ύπνου, καθώς θηλάζω την τεσσάρων μηνών κόρη μου. Φωλιάζουμε στην κουνιστή πολυθρόνα, το μικρό της στόμα ανυπόμονα ψάχνει τη ζεστασιά τον δικού μου γάλακτος, μέχρι που στο τέλος πιάνει το στήθος και πέφτει σε ένα γαλήνιο ύπνο. Το παχουλό χεράκι της απλωμένο πάνω στο μπράτσο μου, το μάγουλο της κουρνιασμένο στο στήθος μου. Συνεχίζω να κουνιέμαι στην πολυθρόνα, εξετάζοντας με αγάπη κάθε πτυχή του μαλακού κορμιού της. Στιγμές σαν και αυτές με κάνουν να ανυπομονώ να φτάσει η επόμενη νύχτα και η μεθεπόμενη. Μερικές φορές σταματάει να θηλάζει και με κοιτάζει στα μάτια, δίνοντας μου ένα πλατύ χαμόγελο σαν να λέει" Σ' ευχαριστώ μαμά!" και μετά συνεχίζει να θηλάζει. Σ' αυτές τις στιγμές, εύχομαι να μπορούσε ο χρόνος να σταματήσει για λίγο». 

Χρύσα Μπομποδάκη, Διατροφής - Διαιτολογίας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis