Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Ορμονική διαταραχή: Τι είναι και για ποια πολύ συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να ευθύνεται

Image
ormoniki_diatarahi_ti_einai_kai_gia_poia_poly_synithismena_symptomata_mporei_na_eythynetai.jpg
 clock 11:14 | 03/03/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό, κυκλοφορούν στο αίμα και έχουν ειδική ρυθμιστική δράση στη δραστηριότητα  συγκεκριμένων κυττάρων ή οργάνων του σώματος. Εκκρίνονται από τους ενδοκρινείς αδένες, όπως το πάγκρεας, η υπόφυση, ο θυρεοειδής αδένας, τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες (στις γυναίκες) ή οι όρχεις (στους άντρες).
Τι είναι η ορμονική διαταραχή;
Η διαταραχή προκύπτει όταν τα επίπεδα κάποιας ορμόνης αυξάνονται ή μειώνονται , διαταράσσοντας έτσι τη χημική ισορροπία στο σώμα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μια τέτοια διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Συχνά, η ορμονική διαταραχή οφείλεται σε παράγοντες όπως το στρες, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών αλλά και η κατανάλωση ζωικών προϊόντων, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Η ορμονική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος με πάρα πολλούς τρόπους.

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι:

Ανεξέλεγκτη αύξηση του βάρους: 
Εάν έχεις πάρει κιλά, το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε κακή διατροφή, όμως δεν αποκλείεται και να οφείλεται σε μια από τις ορμόνες του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη. Όταν η έκκρισή της διαταράσσεται, προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, γιατί κινητοποιεί την αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αυξημένη όρεξη για φαγητό.

Αύξηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. 
Εάν παρά τη σωστή διατροφή και τη γυμναστική, βλέπεις το λίπος να συγκεντρώνεται –κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς- μπορεί να φταίει κάποια ορμονική διαταραχή. Το στρες συχνά προκαλεί την αναστολή της έκκρισης κάποιων ορμονών και την υπερέκκριση άλλων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο μυικός ιστός και να αντικαθιστάται από λίπος που αποθηκεύεται από το σώμα για να χρησιμοποιηθεί αργότερα.

Μειωμένη ερωτική διάθεση. 
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να ευθύνονυαι για την πεσμένη λίμπιντο, τις περισσότερες φορές ευθύνεται κάποια διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών. Ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, ανδρογόνων, τεστοστερόνης και προγεστερόνης, έχουν σαν συνέπεια τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Άγχος και κατάθλιψη. 
Ένα έντονο αίσθημα θλίψης ή απώλειας κάθε ενδιαφέροντος που επιμένει, μπορεί να μην είναι απλά ένα πρόβλημα «κακής διάθεσης», αλλά ένδειξη ότι υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή, ιδιαίτερα εάν δεν φροντίζεις σωστά τη διατροφή και γενικά τον οργανισμό σου.

Έντονες λιγούρες. 
Μόλις έφαγες μια ολόκληρη οικογενειακή συσκευασία παγωτού και τώρα αναρωτιέσαι γιατί το έκανες αυτό; Πιθανότατα ευθύνονται οι ορμόνες σου! Όταν έχεις πολύ στρες ή αντιμετωπίζεις μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σου, τα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεαστούν. Σ’ αυτή την περίπτωση, η άμεση αντίδραση του οργανισμού είναι να αναζητάει τροφές που του προσφέρουν ένα αίσθημα «παρηγοριάς».

via

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis