Έπειτα από πολλά χρόνια απραξίας και αδικαιολόγητων παρεξηγήσεων το ροζέ κρασί παίρνει την εκδίκηση του.
Το ενδιαφέρων των καταναλωτών στρέφετε πλέον δυναμικά σε αυτό το είδος, ενώ μεγαλώνει και ο ανταγωνισμός καθώς τόσο οι οινοποιοί όσο και οι καταναλωτές ανεβάζουν συνεχώς τον πήχη της ποιότητας και των γευστικών απαιτήσεων.
1. Μέχρι τώρα
Εδώ και χρόνια επικρατεί η άποψη ότι τα ροζέ κρασιά είναι γευστικά αδιάφορα ότι ανήκουν σε ανεκπαιδεύτους ουρανίσκους.
Κάποιοι πιστεύουν πως προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση από το -κάποτε- ασθενές φύλο και άλλοι ότι δεν έπρεπε καθόλου να υπάρχουν.
Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας του κρασιού, με πρώτους και καλύτερους τους τελικούς καταναλωτές οι οποίοι απαξίωναν τα ροζέ κρασιά τα τελευταία χρόνια.
Συνήθως αποτελούσαν αναγκαίες προσθήκες στην γκάμα των παραγωγών της εποχής, μια γκάμα που έπρεπε να καλύπτει όλα τα είδη για όλα τα γούστα.
2. Χαρακτηριστικά
Το κύριο χαρακτηριστικό των ροζέ κρασιών, είναι σίγουρα ο πλούσιος αρωματικός χαρακτήρας τους. Τα αρώματα που συναντώνται, μοιάζουν να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ αυτών του λευκού και του κόκκινου κρασιού. Τα τυπικά αρώματα των ροζέ κρασιών κινούνται ανάμεσα σε φρούτα και λουλούδια.
Τα ροζέ κρασιά προέρχονται κατά βάση από κόκκινα σταφύλια και από οινοποίηση παρόμοια με την ερυθρή. Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο παράγονται τα κόκκινα κρασιά, αλλά με λιγότερη έκθεση του μούστου στην φλούδα του σταφυλιού, επιτυγχάνεται το ροζέ χρώμα που χαρακτηρίζει την κατηγορία.
3. Γευστικοί συνδυασμοί
Το ροζέ είναι το κρασί με τη μεγαλύτερη γκάμα συνδυασμών με φαγητό από οποιοδήποτε άλλο τύπο κρασιού. Συνδυάζεται το ίδιο καλά τόσο με πιάτα θαλασσινών και ψάρια όσο και με κρεατικά, αναδεικνύοντας τα.
Ενώ είναι ένα κρασί που πίνετε όλο το χρόνο, είναι ιδιαίτερα απολαυστικό, σχεδόν ιδανικό για την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Πίνετε δροσερό και χαρίζει την ένταση που κάποιες φορές λείπει από το λευκό, κυρίως για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού.
4. Ποικιλίες
Κλασικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ροζέ κρασιών είναι τα :
- Pinot Noir
- Syrah
- Grenache Rouge
- Merlot και
- Cabernet Sauvignon
Στην Ελλάδα, ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Παμίτι κ.α. χρησιμοποιούνται μόνες τους ή σε συνδυασμό με άλλες ελληνικές και ξένες ποικιλίες για την παρασκευή εξαιρετικών κατά περιπτώσεις ροζέ κρασιών.
Όλοι οι οινοπαραγωγοί διαθέτουν ένα τουλάχιστον ροζέ στη συλλογή τους καθώς το μερίδιό τους στην αγορά κινείται γύρω στο 10% με αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.
Να όμως που η άνοδος του επιπέδου των οινόφιλων και των παραγωγών φέρνει τα αγανακτισμένα ροζέ στο προσκήνιο, αφού και οι πρώτοι είναι διατεθειμένοι να τα βάλουν στο τραπέζι τους, και οι δεύτεροι έχουν αναβαθμίσει θεαματικά την ποιότητά τους. Ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι οι αλλαγές που έχουν λάβει χώρα είναι σημαντικές, τόσο στο επίπεδο της πρώτης ύλης όσο και της οινοποίησης αλλά και της γενικότερης φιλοσοφίας περί κατανάλωσης ιδιαίτερων ποιοτικών κρασιών.
Τάσος Χαραλαμπής
Τεχν.Γεωπονίας Σχολής Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών & Ανθοκομίας Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης.