Γυναίκα

Αυτή η μαγική φράση μετατρέπει έναν καυγά στην απόλυτη συμφιλίωση

καβγάς-ζευγάρι καβγαδίζει.jpg

Μετά από 10 χρόνια γάμου, στην ΄Ασλεϊ Ινς δεν φαίνεται παράδοξο να τσακώνεται με τον σύντροφό της. Πολλοί απ′ αυτούς τους καυγάδες έχουν να κάνουν με ζητήματα επαγγελματικής ισσοροπίας δεδομένου του ότι τόσο εκείνη, όσο κι ο άντρας της έχουν απαιτητικές και στρεσογόνες δουλειές. 

«Η τελευταία φορά που τσακωθήκαμε ήταν σχετική με αποφάσεις καριέρας και πως έχουν επηρεάσει εμάς και τα παιδιά μας - πόσο καιρό περνάμε όλοι μαζί σαν οικογένεια και ποιος έχει συγκεκριμένες υπευθυνότητες σε σχέση με το σπίτι», αναφέρει στη HuffPost USA η Ινς, συγγραφέας και ακτιβίστρια που μένει στο Ντάλλας. «Σ′ ένα σημείο έγινε πολύ έντονος (ο καυγάς). Πέσαμε στην παγίδα να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο»

Τότε ήταν που η ίδια εκστόμισε μια φράση, τα αποτελέσματα της οποίας την έχουν κάνει να τη χρησιμοποιεί συχνά έκτοτε. 

«Είπα στο σύζυγό μου: ”Σκέψου ότι είμαστε στην ίδια ομάδα”. Λέγοντας αυτή τη φράση μπορεί αμέσως να ”βγεις” από τη διαφωνία και να θυμηθείς ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ο ”εχθρός”. Και μετά μπορείς να ξεκινήσεις να εστιάζεις στο να ακούς, να κάνεις συμβιβασμό και να ζητάς να βρεις λύσεις αντί να συνεχίζεις να πηγαίνεις μπρος - πίσω με τσακωμούς». 

Η Ινς, όπως φαίνεται, έχει δίκαιο. Σύμβουλοι γάμου αναφέρουν ότι οι επικαλούμενοι αυτή τη φράση πολλές φορές έχουν βρει τον γρηγορότερο «δρόμο» για να αποσυμφορηθεί η ατμόσφαιρα από έναν τσακωμό. 

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να την κάνουμε ...ψωμοτύρι και να λέμε αυτή τη φράση κάθε λίγο και λιγάκι διότι μάλλον θα χάσει την αξία της. Αν τη χρησιμοποιήσουμε όποτε πραγματικά νιώθουμε ότι είναι ανάγκη, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνειδητοποιήσουμε ότι ο γάμος είναι ένα ομαδικό «άθλημα». 

« Λέγοντας ”ίδια ομάδα” εννούμε στην ουσία ότι, ακόμα κι αν δεν θέλουμε αυτή την κατάσταση ή τη διαφωνία, ακόμα θέλουμε ”εμάς” κι αυτή τη σχέση», αναφέρει η Μαρί Λαντ, ψυχολόγος με έδρα τη Ουάσινγκτον. 

«Το να αποσυμφορήσουμε ένα τσακωμό από την ένταση με μικρή παύση (ακόμα και 10 - 15 δευτερόλεπτα), αυτό θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι καρδιακοί παλμοί και να ηρεμήσουμε», λέει η ίδια. 

Η τεχνική αυτή είναι πολύ λειτουργική για τον απλούστατο λόγο ότι αναγνωρίζει το ότι υπάρχει κάτι σημαντικό σε σχέση με τις συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις αναφέρει η Τζένιφερ Τσάπελ Μαρς, σύμβουλος γάμου με έδρα το Σαν Ντιέγκο. ΄Οταν τσακωνόμαστε, η συζήτηση λειτουργεί σε δυο διαφορετικά επίπεδα: το θέμα της συζήτησης (το τι) και η εξέλιξη της συζήτησης (το πως). 

΄Οταν ξεκινά μια συζήτηση με τους δυο συνομιλητές να θεωρούνται ως εχθροί, το «πως» παίρνει λάθος τροπή. Ακόμα κι αν «κερδίσουμε» τον ... αντίπαλό μας, θα έχουμε χάσει το μεγάλο διακύβευμα: να αντιμετωπίσουμε τον αληθινό άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας κατακτώντας την έννοια της ομάδας. 

 Αλήθεια, γιατί να θέλουμε οπωσδήποποτε να επικρατήσουμε του συνομιλητή μας; «Νομίζω διότι κάποιες φορές θέλουμε να ακουστούμε, να μας λάβουν υπ′ όψιν και να εκτιμηθούμε ως ”από πάνω” σ′ αυτή τη σχέση», αναφέρει η Τσάπελ Μαρς. «Κι αυτό δημιουργεί ασφάλεια». 

Μόλις παραδέχτηκε ότι είναι στην ίδια ομάδα με τη σύζυγό του, η οικογενειακή ζωή του Τρέι Μόργκαν, coach γάμου, ο οποίος είναι 31 χρόνια παντρεμένος με τη Λέα, άλλαξε εντελώς. «Είναι απίστευρτα χαλαρωτικό κι επιδραστικό να κάνεις αυτή τη διαπίστωση», ανέφερε. «Ξαφνικά καταλάβαμε ότι είτε θα κερδίζαμε, είτε θα χάναμε - αλλά πάντα μαζί». 

 

HuffPost USA​, huffingtonpost

Γυναίκα

Τα Ζώδια σήμερα Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου

γυναίκα απιστία

Οι ημερήσιες αστρολογικές προβλέψεις

Κριός
Καλό θα 'ναι να μην αφήσεις πράγματα που συνεννοήθηκες με σύντροφό ή συνεργάτες ατελείωτα για να πιάσεις κάτι άλλο, καινούργιο.

Ταύρος
Είναι πολύ αμφίβολο ότι συναισθηματικές και χρηματικές «γενναιοδωρίες» που κάνεις περιμένοντας ανταμοιβή, θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Δίδυμοι
Εμπιστεύσου σύντροφο και συνεργάτες ως εκεί που δεν πηγαίνεις κόντρα στη λογική. Άλλο είναι καλά παιδιά και τα λέτε ωραία, άλλο οι δυνατότητές τους.

Καρκίνος
Αν έχεις παραπάνω χρόνο να βοηθήσεις με δουλειές άλλων, να το κάνεις. Απλώς μην αναλαμβάνεις οικογενειακές υποχρεώσεις που «καίνε» τελείως τα δικά σου.

Λέων
Η ευδιαθεσία και η δυνατότητα να κάνεις ωραία πραγματάκια και οι κοινωνικότητες, μην κοντράρουν τελείως μαθήματα, επιμόρφωση και δραστηριότητες αυτοβελτίωσης.

Παρθένος
Εύκολα υπερβάλλεις την αξία όσων κάνεις στο σπίτι και το γραφείο επειδή φαίνεσαι ο κερδισμένος της υπόθεσης κι εύκολα αγνοείς τις επιθυμίες του άλλου.

Ζυγός
Μη χάσεις σήμερα τη συνήθεια να είσαι σχετικά συνετός σ' αυτά που λες και βιαστείς να πεις και να κάνεις, επειδή αυτό λειτουργεί σε βάρος των σχέσεων σου και φέρνει αντιδραση.

Σκορπιός
Μην χάνεις χρόνο κι ενέργεια εμπλεκόμενος σε κουτσομπολιά και καταστροφολογία επειδή είσαι κάπως καλά, γιατί αμελείς αυτά που χρειάζεται να κάνεις.

Τοξότης
Αυτό που δεν αλλάζεις μια συνταγή όταν λειτουργεί; Αυτό παθαίνεις και βιάζεσαι να διαιωνίσεις καταστάσεις, έστω κι αν ξέρεις ότι δημιουργικά και προσωπικά τεμπελιάζεις.

Αιγόκερος
Τείνεις να εθιστείς στην ανησυχία, το να μην είσαι καλά και τους χειρισμούς για να «σώσεις» τη μέρα. Μάλλον υπερβάλλεις τη σημασία σου και αμελείς να λύσεις τα δικά σου θέματα.

Υδροχόος
Ωραία ενσταντανέ με φίλους κι ομαδικές δραστηριότητες που υπόσχονται ενδιαφέρουσες αρχές. Ενθουσιάζεσαι τόσο που τείνεις να παραμελήσεις τις σχετικές ενέργειες.

Ιχθύες
Ένα ευχάριστο αεράκι στην καριέρα και την κοινωνική σου ζωή, όμως ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, όσο κι αν θέλεις να το πιστέψεις.