Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

5 πράγματα που μαρτυρούν τα μαλλιά για την υγεία μας

Image
γυναίκα μαλλιά
 clock 11:30 | 09/10/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Το πιθανότερο είναι ότι σκέφτεστε τα μαλλιά σας σε καθημερινή βάση – γκρινιάζετε για την υγρασία ή αναρωτιέστε αν θα σας πηγαίνει ένα νέο, πιο τολμηρό κούρεμα. Αλλά ίσως χάνετε στοιχεία που τα μαλλιά σας αποκαλύπτουν για την υγεία σας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στην εμφάνιση, την υφή ή την πυκνότητα των μαλλιών μας μπορεί να δείχνουν υποβόσκοντα προβλήματα υγείας. Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αν οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε προβλήματα υγείας, στην κληρονομικότητα, στο στρες ή σε μια διατροφική ανεπάρκεια;

 

Το στρες (και τα γονίδια) μπορεί να ασπρίζουν τα μαλλιά μας

Έρευνα σε εργαστηριακά ποντίκια που δημοσιεύτηκε στο Nature έδειξε ότι το χρόνιο στρες μπορεί πράγματι να συνεισφέρει στο γκριζάρισμα των μαλλιών, προκαλώντας βλάβες στο DNA και μειώνοντας την ποσότητα των κυττάρων που ευθύνονται για το χρώμα των τριχών. Το στρες μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τριχόπτωση.

Ένα άλλο είδος στρες, γνωστό ως οξειδωτικό στρες, μπορεί επίσης να παίζει έναν ρόλο στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια απόλυτα φυσική διαδικασία γήρανσης, καθώς οι θύλακες των τριχών παράγουν όλο και λιγότερο χρώμα καθώς μεγαλώνουμε. Τα γονίδια όμως παίζουν έναν ρόλο στο πότε τα μαλλιά μας θα αρχίζουν να ασπρίζουν – ρωτήστε τους γονείς σας πότε άρχισαν τα δικά τους να ασπρίζουν και θα μάθετε.

Τα εύθραυστα μαλλιά μπορεί να υποδεικνύουν σύνδρομο Cushing

Το σύνδρομο αυτό είναι σχετικά σπάνια και προκαλείται από υψηλές ποσότητες κορτιζόλης, την κύρια ορμόνη του στρες. Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα φανερά συμπτώματα του συνδρόμου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κόπωση και η οσφυαλγία. Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Cushing, που πολλές φορές ρυθμίζεται μέσω φαρμάκων.

Η αραίωση μπορεί να μαρτυρά πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό δεν παράγουν αρκετές ορμόνες του θυρεοειδούς και μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένη αραίωση και τριχόπτωση, αλλά και αλλαγές στην εμφάνιση των μαλλιών. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί κι άλλα συμπτώματα: μη αντοχή στο κρύο, αρθραλγία, μυϊκός πόνος, πρησμένο πρόσωπο και αύξηση βάρους.

Σε πρώτο στάδιο χρειάζεται να γίνει μια απλή αιματολογική εξέταση και ίσως στη συνέχεια και ένας υπέρηχος με επιπλέον εξετάσεις για να καθορίσει ο γιατρός αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, φυσικά η αραίωση μπορεί να σημαίνει και στρες, αλλά και πολλά άλλα πράγματα και όχι απαραίτητα πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Η τριχόπτωση μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα αναιμίας

Αν ξαφνικά παρατηρείται πολλά μαλλιά στην βούρτσα σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδια ότι το σώμα σας έχει ελάχιστα αποθέματα σιδήρου ή αναιμία. Δεν είναι ακριβώς γνωστό γιατί το σίδηρο μπορεί να προκαλεί τριχόπτωση, αλλά το σίδηρο είναι ζωτικής σημασίας για πολλές βιολογικές και χημικές αντιδράσεις στο σώμα.

Τριχόπτωση επίσης εμφανίζεται με τις ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και συχνά παρατηρείται μετά από την εγκυμοσύνη ή μετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

Λευκές ή κίτρινες νιφάδες προδίδουν πιτυρίδα

Οι λευκές ή κίτρινες νιφάδες στα μαλλιά μας, στους ώμους, και ακόμα και στα φρύδια σας είναι σημάδια πιτυρίδας, μιας χρόνιας πάθησης του κρανίου της κεφαλής. Η πιτυρίδα δεν υποδεικνύει συνήθως κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά σαμπουάν ή φαρμακευτικές λοσιόν.

Πηγές: mayoclinic.org, www.nature.com, everydayhealth.com, enallaktikidrasi.com

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis