Με τον πιο ... κοριτσίστικο τρόπο γιορτάζουμε από τα παλιά χρόνια το ξεκίνημα του Μάρτη έχοντας ένα... σημαδάκι που μαρτυρά ότι ο χειμώνας είναι πια παρελθόν.
Ο λόγος για το βραχιολάκι του Μάρτη το οποίο αποτελεί ένα παμπάλαιο έθιμο που κρατά μέχρι και σήμερα. Ποια είναι όμως η ιστορία του "Μάρτη";
Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως αναφέρεται στο sansimera.gr.
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.
Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.
Πως όμως μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας αυτό το βραχιολάκι και να αναβιώσουμε το έθιμο;
Πάρτε μία ιδέα από το βίντεο που ακολουθεί:
Εμπνευστείτε από τις φωτογραφίες και δημιουργείστε το δικό σας ξεχωριστό βραχιολάκι:

