Γυναίκα

Fitness

Αποξηραμένα φρούτα: Ποια έχουν περισσότερες και ποια λιγότερες θερμίδες

apoxiramena_froyta.jpg

Τα αποξηραμένα φρούτα βρίσκονται στη λίστα με το αγαπημένο σνακ πολλών γιατί είναι η πιο εύκολη επιλογή που μπορείς να αποθηκεύσεις στην τσάντα σου.

Είναι νόστιμα, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατευνάζουν την επιθυμία για γλυκό και είναι τέλεια για μασούλημα. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά. Είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυσικών σακχάρων σε ποσοστό 38-63%, με τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη να αποτελούν τα κύρια σάκχαρά τους. Τα βάζουμε στο μπολ με τα δημητριακά μας το πρωί, τα συνδυάζουμε με το γιαούρτι μας το βράδυ, τα ρίχνουμε για έξτρα γεύση σε γλυκές ή αλμυρές συνταγές ή τα καταναλώνουμε σαν σνακ στο σπίτι ή στο γραφείο.

Ουσιαστικά τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια συμπυκωμένη μορφή των φρέσκων φρούτων, από τα οποία έχει αφαιρεθεί το μεγαλύτερο ποσοστό νερού είτε μέσω φυσικής ξήρανσης (ηλιακή ακτινοβολία) είτε με τη χρήση ειδικών αποξηραντήρων.

Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα για κάποιους θεωρούνται «εχθρός» της σιλουέτας τους καθώς έχουν αρκετές θερμίδες και δύσκολα μπορείς να σταματήσεις να τα τρως. Είναι σαν τα τσιπς πατατάκια που μόνο αν τελειώσει η σακούλα θα σταματήσεις να τα καταβροχθίζεις. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ καλή επιλογή αν καταναλώνονται στις κατάλληλες μερίδες.

Τα πιο συνηθισμένα αποξηραμένα φρούτα είναι οι σταφίδες, ενώ ακολουθούν οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα,τα σύκα και τα βερίκοκα. Στο εμπόριο είναι επίσης διαθέσιμα το μάνγκο, το μήλο, η παπάγια, η φράουλα, τα φραγκοστάφυλα, τα κεράσια, ο ανανάς, τα βατόμουρα, οι μπανάνες και τα μούρα, τα οποία συνήθως τα βρίσκουμε σε ζαχαρωμένη μορφή, δηλαδή με επικάλυψη ζάχαρης. Καλύτερα είναι να προτιμάτε τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς τη ζάχαρη.

Η κατανάλωσή τους συνδέεται με πιο υγιεινή διατροφή και μειωμένη παχυσαρκία. Εντάσσοντας αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς στην καθημερινή μας διατροφή, θα αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

 

Πάμε να δούμε τη διατροφική ανάλυση των πιο κοινών αποξηραμένων φρούτων/100gr:

Σταφίδες: Θερμίδες: 299, Φυτικές ίνες: 3.7, Λιπαρά: 0.46, Υδατάνθρακες: 79.18, Σάκχαρα: 59.19

Βερίκοκα: Θερμίδες: 241, Φυτικές ίνες: 7.3, Λιπαρά: 0.51, Υδατάνθρακες: 63, Σάκχαρα: 53.54

Δαμάσκηνα: Θερμίδες: 240, Φυτικές ίνες: 7.1, Λιπαρά: 0.38, Υδατάνθρακες: 63.88, Σάκχαρα: 38.13

Σύκα: Θερμίδες: 249, Φυτικές ίνες: 9.8, Λιπαρά: 0.93, Υδατάνθρακες: 63.87, Σάκχαρα: 47.92

Χουρμάδες: Θερμίδες: 282, Φυτικές ίνες: 8, Λιπαρά: 0.39, Υδατάνθρακες: 75, Σάκχαρα: 63

 

via

Γυναίκα

Υγεία

Οι παθήσεις που «απειλούν» τις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση

γυναίκα- πρόωρη εμμηνόπαυση.jpg

Οι γυναίκες που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση πριν τα 40 τους, αντιμετωπίζουν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλαπλά χρόνια προβλήματα υγείας μετά τα 60 τους, σε σχέση με τις γυναίκες που φθάνουν σε εμμηνόπαυση σε ηλικία 50 έως 51 ετών, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 5.107 γυναίκες ηλικίας 45 έως 50 ετών, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος εικοσαετίας και στη διάρκεια της οποίας το 2,3% των γυναικών εμφάνισαν πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν διπλάσια πιθανότητα για πολλαπλές χρόνιες παθήσεις έως τα 60 τους και τριπλάσια πιθανότητα μετά τα 60 τους. Διαπιστώθηκε ότι το 71% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν διάφορα χρόνια ιατρικά προβλήματα έως την ηλικία των 60 ετών, έναντι 55% των γυναικών που είχαν φθάσει σε εμμηνόπαυση στα 50 έως 51 έτη τους. Το 45% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν