Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

2 ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν να επαναφέρετε και να διατηρήσετε την υγεία του θυρεοειδή

Image
yoga-for-thyroid.jpg
 clock 11:14 | 12/11/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Λατρεύω τη γιόγκα, ωστόσο καταλαβαίνω ότι πολλοί ίσως διστάζουν να εντάξουν τη γιόγκα στην καθημερινότητά τους.Τα τελευταία δέκα χρόνια ωστόσο, έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο τα στούντιο γιόγκα όσο και οι τιμές καταναλωτικών προϊόντων που αφορούν τη γιόγκα. Κι όμως, δεν χρειάζονται ακριβά γυμναστήρια και στούντιο, ούτε η δαπάνη ενός ολόκληρου μισθού για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη της γιόγκας.
Οι ρίζες της γιόγκα έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης για πολύ καιρό, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι η γιόγκα γεννήθηκε και εξελίχθηκε στην αρχαία Ινδία, ενώ δεν είναι μια απλή άσκηση σωματικής ενδυνάμωσης, αλλά μια πρακτική που μας οδηγεί σταδιακά σε πνευματική και διανοητική πειθαρχία.
Οι βουδιστές και οι ινδουιστές δημιούργησαν τη γιόγκα ως μέσο πνευματικού διαλογισμού και την χρησιμοποίησαν ως μορφή προσευχής για αιώνες.
 
Πρόσφατα, παρατηρήσαμε με χαρά ότι η δύση έστρεψε το ενδιαφέρον της  για τη σωματική άσκηση και τελειότητα στη γιόγκα ως μια μορφή εκγύμνασης.
Γιόγκα! Τελικά αξίζει τον κόπο;
Πολλές μελέτες προσπάθησαν να καθορίσουν την φυσική και ψυχολογική επίδραση της γιόγκα, και, ενώ δεν υπάρχει κάποια οριστική απάντηση, ορισμένοι αναφέρουν ότι γιόγκα μειώνει τους κινδύνους που απειλούν την υγεία και προσφέρει ψυχική ηρεμία.
Πράγματι, υπάρχουν στάσεις της Asana yoga που βοηθούν την ισορροπία ενός από τα πιο σημαντικά και σκληρά εργαζόμενα όργανα του οργανισμού μας: του θυρεοειδούς αδένα.
Ο θυρεοειδής μας είναι απαραίτητος όσον αφορά τον τρόπο που το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στις εξωτερικές εντάσεις που μας επηρεάζουν. Ο θυρεοειδής καθορίζει την επίδραση των τοξικών χημικών ουσιών σε κάθε όργανο του οργανισμού μας.
Σε έναν κόσμο που πλημμυρίζει κάθε μέρα από τοξικά στοιχεία, η ισορροπία του θυρεοειδούς μας αδένα εύκολα διαταράσσεται.
Οπότε, αντί να προσπαθούμε να επανορθώσουμε αυτή την ανισορροπία με συνταγογραφούμενα φάρμακα, μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς μας με αυτές τις 2 απλές ασκήσεις γιόγκα Asana:

Sarvanga Asana​
Asana σημαίνει ότι το σώμα μας πρέπει να παραμείνει ακίνητο, ενώ sarvanga στα σανσκτιτικά σημαίνει «ολόκληρο το σώμα».
Το sarvangasana είναι μια στάση ώμων στην οποία όλο το σώμα διατηρεί μια όρθια στάση.

Αυτή η στάση γιόγκα είναι μία από τις καλύτερες που ενεργοποιεί την αντιστροφή της ροής του αίματος και θεωρείται ότι αναζωογονεί τον θυρεοειδή αδένα μας σε εξαιρετικό βαθμό.
Επειδή το σώμα βρίσκεται σε ανάποδη στάση, η επίδραση της πίεσης στο νευρικό σύστημα της κεφαλής και του λαιμού βοηθά στην δραστηριοποίηση της υπόφυσης και της επίφυσης.

Μεθοδολογία!

  • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια τεντωμένα.
  • Κρατήστε τα πόδια σας ενωμένα και σιγά-σιγά προσπαθήστε να τα ανασηκώσετε.
  • Τοποθετώντας τις παλάμες σας στο κάτω μέρος της πλάτης, ανασηκώστε τους γοφούς από το έδαφος.
  • Ισιώστε τα πόδια και κρατήστε τους αγκώνες σας στο έδαφος για να στηρίξετε την πλάτη σας.
  • Στη στάση αυτή, ο θυρεοειδής αδένας σας πιέζεται προς το πηγούνι.
  • Διατηρήστε το σώμα σε μια σταθερή και ευθεία κάθετη γραμμή και αποφύγετε την ταλάντευση δεξιά ή αριστερά, εμπρός ή πίσω.
  • Το σώμα σας θα πρέπει να στηρίζεται στους ώμους και τους δικέφαλους μύες σας ενώ η αναπνοή σας είναι σταθερή και βαθιά.

Matsya Asana
Η φράση αυτή στην κυριολεξία σημαίνει «κολυμπάω σαν ψάρι μέσα στο νερό», είναι πολύ εύκολη και έχει μεγάλη επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Η στάση αυτή όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά μπορεί να ωφελήσει και ολόκληρο το νευρικό σύστημα.

Μεθοδολογία:

  • Ξαπλώστε ανάσκελα ή μπρούμητα.
  • Τοποθετήστε το σώμα σας στη στάση του λωτού, περνώντας το αριστερό πόδι στα δεξιά σας και αντίστροφα.
  • Σηκώστε την πλάτη σας από το έδαφος και τοποθετήστε την κορυφή του κεφαλιού σας στο έδαφος για να δημιουργήσετε ένα τόξο με την πλάτη σας.

Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα εξάσκησης. Αυτές οι γενικές πληροφορίες δεν προορίζονται για τη διάγνωση οποιασδήποτε ιατρικής πάθησης ή για την αντικατάσταση ιατρικής θεραπείας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη άσκηση. Εάν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πόνο ή δυσκολία σε αυτές τις ασκήσεις, διακόψτε την εξάσκηση και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

via

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis