Γυναίκα

Fitness

Υγεία

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν κόψετε τους υδατάνθρακες;

γυναίκα-μακαρονια-υδατάνθρακες.jpg

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες.

Δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δίαιτες χωρίς λίπος. Τώρα φαίνεται ότι είναι η σειρά των υδατανθράκων να δαιμονοποιηθούν. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου -είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε να τραφείτε πιο υγιεινά- είναι να τρέφεστε πάντα ισορροπημένα και με μέτρο.

Όπως και στην περίπτωση των λιπαρών έτσι και στην περίπτωση των υδατανθράκων, ο κανόνας είναι να επιλέγετε τις τροφές που καταναλώνετε βάση της ποιότητάς τους και όχι να τις αποκλείετε συνολικά και αδιακρίτως.

Η απώλεια κιλών και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν απαιτεί σε καμία περίπτωση τον αποκλεισμό των υδατανθράκων. Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα είχε επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής και της υγείας σας.

Ποιους κινδύνους για την υγεία σας εγκυμονεί ο αποκλεισμός των υδατανθράκων

*Χάνετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά

Ο σημαντικός περιορισμός στην πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να μειώσει αυτόματα και την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μετάλλων, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών, ακόμη και των καλών λιπαρών. Αυτή η έλλειψη μπορεί με τη σειρά της να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, την πνευματική σας υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες και το Αλτσχάιμερ.

*Επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό εντοπίζεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και την πνευματική υγεία.

*Μπορεί να εμφανίσετε τη «γρίπη χαμηλών υδατανθράκων»

Όταν ξαφνικά βγάζετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, μπορεί να βιώσετε συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, νευρικότητα, ναυτία, ζαλάδα και μυϊκούς πόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας, ο οποίος τυπικά χρησιμοποιεί το 60% των υδατανθράκων που καταναλώνετε, πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Το γεγονός ότι το σώμα σας έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες, δε σημαίνει ότι είναι ιδανικές.

Τι άλλο μπορεί να σας συμβεί…

Κακοσμία στόματος. 

Βγάζοντας τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Όταν, λοιπόν, ο οργανισμός σας βρίσκεται σε κατάσταση κέτωσης, οι χημικές ενώσεις κετόνες, απελευθερώνονται από το στόμα, προκαλώντας κακοσμία.

Προσωρινή απώλεια κιλών. 

Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα. Έτσι, όταν σταματήσετε να τους καταναλώνετε αρχικά θα χάνετε νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είστε σε θέση να χάσετε λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας ακολουθώντας μια ακραία δίαιτα που δεν μπορεί να σας προσφέρει τίποτα παραπάνω από μια πρόσκαιρη απώλεια κιλών. Το κλειδί για αδυνάτισμα με διάρκεια είναι η ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα.

Υγεία

Αμερικανοί επιστήμονες αναγέννησαν κατεστραμμένα νεύρα με πρωτοποριακή μέθοδο

Μικροβιολογικό Εργαστήριο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να αναγεννήσουν μεγάλα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων χάρη σε μια νέα τεχνική, που χρησιμοποιεί ένα βιοδιασπώμενο συνθετικό μικρό σωληνοειδή αγωγό από πολυμερές υλικό, ο οποίος είναι γεμάτος με μια αναπτυξιακή πρωτεΐνη που βοηθά στη νευρογένεση.

Η νέα μέθοδος, που προορίζεται για ανθρώπους με βλάβη στα νεύρα των άκρων τους μετά από σοβαρά τραύματα σε πόλεμο, τροχαία, εργατικά ατυχήματα, καρκίνο, διαβήτη κ.α. καθιστά περιττή την μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μοσχεύματος από νεύρα δότη ή αυτομοσχεύματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κέισι Μάρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής με επιτυχία την πρωτοποριακή τεχνική σε πειραματόζωα (μαϊμούδες μακάκους).

Η πρωτεΐνη (GDNF)-η ίδια που χρησιμοποιήθηκε σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή στον εγκέφαλο ασθενών με Πάρκινσον- βρίσκεται μέσα σε μικροσφαιρίδια στο εσωτερικό του τεχνητού νεύρου και απελευθερώνεται αργά στο διάστημα μερικών μηνών, βοηθώντας στην καθοδηγούμενη αναγέννηση του φυσικού νεύρου. Χρειάστηκε περίπου ένα έτος για να αναγεννηθούν πλήρως τα νεύρα στα πειραματόζωα.

«Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε ότι ένας νευρικός ‘οδηγός' χωρίς καθόλου κύτταρα μπόρεσε να γεφυρώσει ένα μεγάλο κενό περίπου πέντε εκατοστών ανάμεσα στο άκρο του κομμένου νεύρου και στον μυ-στόχο. Η μέθοδος μας είναι συγκρίσιμη και, από μερικές απόψεις, ανώτερη από ένα μόσχευμα νεύρων», δήλωσε η δρ Μάρα.

Τα περιφερικά νεύρα μπορούν αργά να αναγεννηθούν μόνα τους μέχρι σχεδόν ένα εκατοστό, αλλά αν το κατεστραμμένο μέρος τους είναι μεγαλύτερο, το αναπτυσσόμενο νεύρο δεν μπορεί να βρει το στόχο του και συχνά δημιουργείται επώδυνο νεύρωμα. Η συχνότερη θεραπεία για μακρύτερα τμήματα κατεστραμμένων νεύρων είναι η μεταμόσχευση νεύρου που έχει ληφθεί από το πίσω μέρος του κάτω του άκρου του ίδιου του ασθενούς, αλλά και σε αυτή την περίπτωση επανέρχεται συνήθως μόνο το 40% ως 60% της κινητικής λειτουργίας του τραυματισμένου άκρου (συνήθως του άνω). Με τη νέα μέθοδο, η βελτίωση στα πειραματόζωα έφθασε το 80%.

Οι ερευνητές, που δημιούργησαν την εταιρεία-τεχνοβλαστό AxoMax Technologies για την προώθηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας, βρίσκονται ήδη σε επαφές με την αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για να πάρουν έγκριση, προκειμένου να ξεκινήσουν την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση τραυμάτων σε στρατιώτες.