Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι ηρωίδες των παραμυθιών κατά της βίας μέσα στην οικογένεια

Image
Οι ηρωίδες των παραμυθιών κατά της βίας μέσα στην οικογένεια
 clock 14:21 | 12/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Όλα τα παραμύθια τελειώνουν με τη γνωστή φράση: « ... και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Τι θα γινόταν όμως αν συνεχιζόταν το παραμύθι; Η σταχτοπούτα είναι ευτυχισμένη με τον πρίγκηπα της ή τελικά όλα αυτά είναι ... παραμύθια;

Οι ρομαντικές ιστορίες που μας διάβαζαν οι μαμάδες μας δεν μας προειδοποιούσαν ότι οι ερωτικές σχέσεις είναι πολύ δύσκολες και ειδικά μετά που ... πέφτει η αυλαία. Κάποιες σχέσεις είναι κακές και κάποιες άλλες ξεπερνάνε τα όρια του τραγικού.

«Πότε σταμάτησε να σου φέρεται σαν πριγκίπισσα;»

Αναρωτιέται ο καλλιτέχνης Saint Hoax ο οποίος έστησε μία ολόκληρη καμπάνια για την ενδοοικογενειακή βία με τίτλο «Happy Never After» με απώτερο σκοπό να δώσει δύναμη στα θύματα να καταγγείλουν τους "πρίγκιπες" που έγιναν θύτες.

Ο ίδιος σε συνέντευξη του αναφέρει: «Οι πριγκίπισσες του Disney θεωρούνται ως τα ιδανικά θηλυκά. Ανήκουν σε μια παραμυθένια χώρα όπου το "και ζήσαν αυτοί καλά" (σ.σ. "happy ever afters") είναι βέβαιο πως θα συμβεί. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά μετά το "ζήσαν αυτοί καλά";».

Οι αφίσες που δημιούργησε είναι ιδιαίτερα άβολες και σου χαλάνε το ... παραμύθι. Αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός του όμως, να παρουσιάσει τις διάσημες πριγκίπισσες των παραμυθιών "τσαλακωμένες", με μώλωπες, ματωμένες και κακοποιημένες. Οι ιδανικές ιστορίες που όλα τα κορίτσια μεγαλώσαμε ήταν απόλυτα εξιδανικευμένες, χρησιμοποιώντας λοιπόν αυτές ως θύματα, η ενδοοικογενειακή βία δείχνει τρομερά πραγματική. 

Οι συγκεκριμένες ηρωίδες είναι το πρότυπο κάθε κοριτσιού, αναζητά αυτόν τον πρίγκιπα που... "θα ζήσει αυτή καλά". Χρησιμοποιώντας λοιπόν ένα τέτοιο πρότυπο προτείνει την ιδέα ότι κανένα κορίτσι/ γυναίκα δεν είναι ασφαλές από το να κακοποιηθεί συναισθηματικά/ σωματικά/ σεξουαλικά. Ο ίδιος κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και η ευαισθητοποίηση του πάνω στο θέμα είναι μεγάλη αφού προσπαθεί μ' αυτό τον τρόπο να εκφράσει την αδικία και την ανισότητα που υπάρχει στη χώρα του.

Όσο εξωπραγματικό και "ψεύτικο" φαίνεται το χτυπημένο πρόσωπο της Σταχτοπούτας και η πρώτη σου σκέψη είναι "αποκλείεται" τόσο απλά μπορεί να συμβεί δίπλα σου και να ... σιωπήσεις. Η ενδοοικογενειακή βία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στη γειτόνισσα που μένει στο διπλανό διαμέρισμα ή στην Άριελ στον πάτο του ωκεανού. Το θέμα είναι ότι συμβαίνει και ότι δεν είναι ... παραμύθι.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis