Ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, αποκάλυψε ότι ο καρκίνος στον λαιμό του, που διαγνώστηκε πριν από τρία χρόνια και θεωρήθηκε τότε σχεδόν θανατηφόρος, φαίνεται πως προκλήθηκε από τον ιό HPV, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω στοματικού σεξ.
Σε συνέντευξή του στην Guardian, ο 68χρονος Ντάγκλας – που πρόσφατα απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τον ρόλο του στο βιογραφικό φιλμ Behind the Candelabra – ρωτήθηκε αν μετανιώνει για τα χρόνια καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ, που συχνά συνδέονται με τον καρκίνο του λαιμού. «Όχι», απάντησε. «Χωρίς να θέλω να γίνω πολύ συγκεκριμένος, αυτός ο καρκίνος προκαλείται από τον HPV, που μεταδίδεται μέσω στοματικού σεξ».
Ο ηθοποιός, σύζυγος της Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, ανέφερε επίσης ότι αναρωτήθηκε αν το έντονο στρες από τη φυλάκιση του γιου του θα μπορούσε να συνέβαλε στην εμφάνιση της ασθένειας. «Είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», είπε χαρακτηριστικά
Ο Ντάγκλας διαγνώστηκε τον Αύγουστο του 2010, μετά από μήνες ενόχλησης στο στόμα. Παρά τις επανειλημμένες επισκέψεις σε γιατρούς, ο όγκος δεν εντοπίστηκε έγκαιρα και του χορηγήθηκαν αντιβιοτικά. Τελικά, ένας γιατρός στον Καναδά διέκρινε τον όγκο μεγέθους καρυδιού στη βάση της γλώσσας και συνέστησε άμεση βιοψία. Η διάγνωση ήταν καρκίνος τετάρτου σταδίου – μια μορφή που συχνά αποβαίνει μοιραία.
Ακολούθησε οκτώ εβδομάδες εντατικής χημειοθεραπείας και ακτινοβολιών. Ο ηθοποιός αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει σωλήνα σίτισης, παρά τα σοβαρά εγκαύματα στον ουρανίσκο, και ακολούθησε υγρή διατροφή, χάνοντας 20 κιλά. «Ήταν μια εξαντλητική διαδικασία», θυμάται. Ωστόσο, η θεραπεία πέτυχε και πλέον είναι πάνω από δύο χρόνια καθαρός από καρκίνο, με έλεγχο κάθε έξι μήνες.
Παρότι για χρόνια θεωρούνταν ότι η ασθένεια οφειλόταν στις συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ του Ντάγκλας, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι ο HPV τύπου 16 συνδέεται άμεσα με αυξημένα περιστατικά καρκίνου στοματοφάρυγγα. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 57% των ασθενών με τέτοιου είδους καρκίνο είναι φορείς του συγκεκριμένου τύπου HPV.
Διαβάστε επίσης
H Τζένιφερ Λόπεζ «έφαγε πόρτα» σε κατάστημα της Chanel στην Κωνσταντινούπολη