Gossip - LifeStyle

Η συγκλονιστική ανάρτηση του Αύγουστου Κορτώ για τη βία κατά των γυναικών

korto2.jpg

Σε μια συγκλονιστική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με αφορμή την σημερινή μέρα η οποία είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών έκανε ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Διαβάστε την ανάρτησή του:

 «Την πρώτη φορά που άκουσα από γυναίκα που αγαπούσα και θαύμαζα ότι ο πρώην άντρας της την είχε στείλει δυο φορές στο νοσοκομείο απ' το ξύλο, έμεινα άναυδος. Μια γυναίκα τρυφερή και γενναιόδωρη, καλλιεργημένη και πολυταξιδεμένη, με σπουδαίο έργο στον επαγγελματικό της χώρο - πώς ήταν δυνατόν; Πίστευα ακόμα, ειλικρινά, ότι η κακοποίηση ήταν έγκλημα της βαθιάς επαρχίας και των εξαθλιωμένων οικονομικά στρωμάτων - μια τραγική παρενέργεια της φτώχιας και της άγνοιας.

Τη δεύτερη φορά που άκουσα από γυναίκα που αγαπούσα και θαύμαζα ότι ο άντρας της τη σάπιζε στο ξύλο κάθε μέρα, ακόμα και μπροστά στο παιδί, έμεινα άναυδος. Μια γυναίκα δυναμική, θαρραλέα, ανεξάρτητη και φιλόστοργη, χαρισματική επιστήμων - πώς ήταν δυνατόν; Πίστευα ακόμα, ειλικρινά, πως οι άντρες που δέρνουν τις γυναίκες τους εντοπίζουν και τρέφονται από κάποια αδυναμία.

Τρίτη φορά δεν υπήρξε, γιατί στο μεταξύ είχαν ανοίξει τα μάτια μου, έστω κι αργοπορημένα, κι είχα αντιληφθεί πως η απορία μου ήταν κομμάτι του προβλήματος: αναζητούσα την αιτία ενός απεχθούς εγκλήματος στο θύμα του, στις ακραίες συνθήκες - σε οτιδήποτε, προκειμένου να μην παραδεχτώ ότι ο μόνος ένοχος, ο δράστης, ήταν ένας άντρας καθημερινός, που ενδεχομένως, στην επιφάνεια του κοινωνικού του ρόλου, ελάχιστα διέφερε από μένα.

Σήμερα, ευτυχώς, αναγνωρίζουμε δημόσια πως το έγκλημα της κακοποίησης δεν λογαριάζει κοινωνικές, οικονομικές, ή άλλες παραμέτρους, ότι οποιαδήποτε γυναίκα είναι δυνάμει θύμα, κι ότι ο εγκληματίας δεν έχει κέρατα και κόκκινα μάτια, αλλά μπορεί να είναι ο - εξ όψεως καλός και αφοσιωμένος - σύζυγος της διπλανής πόρτας.

Και συγχρόνως, ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, μένουν εγκληματικά καθηλωμένα στο παρελθόν, κι εξακολουθούν να στοχοποιούν τα θύματα: "έρωτες" που "θολώνουν το μυαλό", όπλα που εκπυρσοκροτούν από μόνα τους, γυναίκες που ακόμα και νεκρές υπομένουν την κακοποίηση, όταν δεν ενοχοποιούνται ανερυθρίαστα για τα "πάθη" που οδήγησαν, τάχα, στη δολοφονία τους.

Να αφουγκραζόμαστε τις γυναίκες, λοιπόν - συγγενείς και φίλες, συνεργάτιδες και γνωστές - όταν, με πελώριο θάρρος, μας ανοίγουν την καρδιά τους, για ν' ανοίξουμε, με τη σειρά μας, το μυαλό μας.

Κανένα θύμα αγριότητας δεν είναι ένοχο. Κανένα έγκλημα δεν διαπράττεται από μόνο του. Καμιά γυναίκα δεν πρέπει, μπροστά στη βία, να αισθάνεται μόνη».

 

 

Gossip - LifeStyle

Κατερίνα Γερονικολού: Καταγγέλει τον Κιμούλη για εργασιακό εκφοβισμό

γερονικολου3

Οι αποκαλύψεις της Ζέτας Δούκα για τον Γιώργο Κιμούλη έφεραν χιονοστιβάδα καταγγελιών . Έτσι με τη σειρά της και η Κατερίνα Γερονικολού καταγγέλει και εκείνη με τη σειρά της εργασιακό εκφοβισμό από τον ηθοποιό.

«Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα δε με νοιάζει τι θα πουν. Πείτε ότι θέλετε ελεύθερα! Γιατί τώρα νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Δεν είμαι τόσο μικρή για να φοβάμαι τον ίσκιο μου. Αλλά ούτε και τόσο μεγάλη για να μην κλαίω σαν μωρό όταν έρχονται όλα πάλι στο μυαλό μου.

Με φόβισες. Με τρόμαξες… Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη «συνεργασία» μας.

Φοβόμουν κι εγώ να μιλήσω, γιατί κάποια στιγμή τα περιοδικά μας είχαν ονομάσει ζευγάρι και θα έλεγαν όλοι ότι αυτά είναι τα λόγια μιας «πικραμένης». Πικραμένη βέβαια είμαι. Όχι από κάποια υποτιθέμενη σχέση μας. Ούτε από κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση. Τίποτε από τα δύο δε συνέβησαν.

Πικραίνομαι που δεν κατονομάζουμε τον εργασιακό εκφοβισμό. Που αποθεώνουμε κακόβουλους θνητούς. Που επιτρέπουμε συμπεριφορές που πληγώνουν την αξιοπρέπεια μας. Την ψυχούλα μας.

Με καθαρή συνείδηση, σε συγχωρώ που με πλήγωσες. Αλλά όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω να το ξανακάνεις εσύ ούτε κανείς άλλος.

Ζέτα Δούκα, σε ευχαριστώ που μου έδωσες το θάρρος και μου έδειξες τον τρόπο. Μου θύμισες εικόνες που ήθελα να ξεχάσω. Μου έσφιξες την καρδιά. Λυπάμαι για όσα σου συνέβησαν... λυπάμαι και για μένα.

Ως εδώ όμως.
#nowisourtime #σοφίαμπεκατώρου
*Από την παράσταση «Δον Ζουάν, η επιστροφή»
{Σε παρακαλώ μην επιστρέψεις}»
, έγραψε η ηθοποιός.