Επιστήμη

Τροφή από Τρόφιμα: Μια καινοτόμος διεργασία για την μετατροπή τροφικών υπολειμμάτων ξενοδοχειακών μονάδων σε συστατικά ζωοτροφών

Το έργο «Food for Feed - An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Waste into Animal Feed»

Το έργο «Food for Feed - An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Waste into Animal Feed» είναι ένα ευρωπαϊκό έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 60% από το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 για το περιβάλλον και κατά 40% από ίδιους πόρους. Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση μιας καινοτόμου διεργασίας που επιτρέπει την ασφαλή μετατροπή των προδιαλεγμένων τροφικών υπολειμμάτων, που προέρχονται κυρίως από ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους μαζικής εστίασης σε ένα ξηρό προϊόν, το οποίο και αξιολογήθηκε ως προς τη δυνατότητα χρήσης του ως συστατικό ζωοτροφής.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου κατασκευάστηκε πιλοτική μονάδα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία αποτελείται από την μονάδα προ-επεξεργασίας, στην οποία γίνεται χειροδιαλογή, τεμαχισμός και πολτοποποίηση του υλικού και από την μονάδα ηλιακής ξήρανσης, στην οποία υπάρχουν δυο κανάλια ξήρανσης, εντός των οποίων πραγματοποιείται η ηλιακή ξήρανση του υλικού, με συνεχόμενη ανάδευση αυτού, με αυτόματα συστήματα ανάδευσης. Η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 150tn σε κάθε λειτουργική περίοδο, με δυνατότητα παραγωγής τουλάχιστον 40-50tn τελικού προϊόντος. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2016 και κατά τη διάρκειά του ολοκληρώθηκαν τρεις λειτουργικές περίοδοι, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο (τουριστική σεζόν), για τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Κατά την υλοποίηση του έργου, περισσότεροι από 500tn τροφικών υπολειμμάτων έχουν αξιοποιηθεί και έχει παραχθεί περισσότερο από 150tn τελικού προϊόντος. Το τελικό παραγόμενο προϊόν του έργου έχει αξιολογηθεί και έχει χρησιμοποιηθεί σε σιτηρέσια παραγωγικών μονογαστρικών ζώων (χοίρους, όρνιθες), καθώς και σε κατοικίδια με ιδιαίτερα ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

 

Το τελικό παραγόμενο προϊόν του έργου F4F

Πέντε ευρωπαίοι εταίροι και πιο συγκεκριμένα ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (επικεφαλής εταίρος), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου και συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των μη ανακυκλώσιμων υπολειμμάτων τροφίμων, τα οποία αποτελούν μέρος του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του έργου:

 

Ιστοσελίδα: https://life-f4f.gr/videos/

Facebook: https://www.facebook.com/LIFEF4F

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Smmf9rz1xiw&t=160s

Twitter: https://twitter.com/LifeF4FCrete

 

Επιστήμη

Τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται με χάρτινα και όχι ψηφιακά παραμύθια

ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η διαδικασία του διαβάσματος ενός παραμυθιού για να κοιμηθεί ένα παιδί συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής. Όμως τα τελευταία χρόνια πολλοί γονείς έχουν αντικαταστήσει τα βιβλία με τα tablets ή τα κινητά τηλέφωνα και προτιμούν να διαβάζουν στα παιδιά τις ιστορίες μέσα από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν πραγματοποίησαν μια μελέτη η οποία δείχνει ότι οι γονείς πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις ηλεκτρονικές τους συσκευές και να χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο με τα βιβλία για να κοιμίζουν τα παιδιά τους. Αν και η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα (72 γονείς με παιδιά 2-3 ετών) τα αποτελέσματα της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ως συνήθως οι ερευνητές δημιούργησαν δύο ομάδες. Στη μια ομάδα οι γονείς διάβαζαν στα παιδιά παραμύθια από βιβλία και στην άλλη ομάδα οι γονείς διάβαζαν τα παραμύθια μέσα από tablets. Οι ερευνητές φρόντισαν στα tablets αυτά να υπάρχουν παραμύθια που απευθύνονται στις ηλικίες των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη και παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα νούμερα downloading στις σχετικές online εφαρμογές.

Όπως διαπιστώθηκε οι γονείς μιλούσαν περισσότερο στα παιδιά τους κάνοντας διάφορα σχόλια όταν διάβαζαν το παραμύθι από ένα βιβλίο και όχι από το tablet ενώ επίσης τα παιδιά αλληλεπιδρούσαν με τους γονείς τους περισσότερο όταν εκείνοι τους διάβαζαν το παραμύθι από βιβλίο από ότι όταν το διάβαζαν από tablet. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αλληλεπίδραση αυτή είναι πολύ σημαντική και παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού αλλά και στις σχολικές του επιδόσεις.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα tablet δημιουργούν διαφόρων ειδών περισπασμούς όπως εμφάνιση στην οθόνη γραφικών, animations, διαφημιστικών ή άλλων μηνυμάτων τα οποία διακόπτουν τη διαδικασία του διαβάσματος, αποσπούν την προσοχή του παιδιού και εμποδίζουν τελικά την επικοινωνία ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό.

Οι ερευνητές δεν απορρίπτουν τη χρήση των tablet και γενικότερα των ηλεκτρονικών συσκευών ως μέσα ανάγνωσης παραμυθιών αλλά τονίζουν ότι πρέπει οι δημιουργοί των ιστοριών που αποκτούν ψηφιακή μορφή να τις φτιάχνουν έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο επιμορφωτικές για τα παιδιά και να μην κάνουν την εμφάνιση τους animations, διαφημίσεις και άλλα μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστήμη - Έρευνα: Όσοι πιστεύουν στην αστρολογία είναι πιο ναρκισσιστές και λιγότερο έξυπνοι

Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν οι κοντινότερες στη Γη μαύρες τρύπες

Τεχνητή νοημοσύνη: Νέα τεχνική αποκαλύπτει μυστικά για τα κύτταρά μας

ESPA BANNER