Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε άγνωστη γλώσσα 3.000 ετών

Image
ΓΛΩΣΣΑ
 clock 12:24 | 17/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην Τουρκία, ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο κομμάτι πηλού της αυτοκρατορίας των Χετταιών, το οποίο έχει ένα κείμενο που δε μοιάζει με καμία γλώσσα που έχει ανακαλυφθεί στη Μέση Ανατολή. Η ηλικία του εκτιμάται στη δεύτερη χιλιετία π.Χ. και κανείς δε γνωρίζει ακόμα σε τι αναφέρεται το κείμενο.

Ο Andreas Schachner, ο επικεφαλής των αρχαιολόγων στις ανασκαφές στα ερείπια της Hatussa, παρατήρησε πως το κομμάτι πηλού ήταν αξιοσημείωτα καλοδιατηρημένο σε σχέση με τα 25.000 ακόμα κομμάτια που βρέθηκαν στη σημερινή πόλη της Bogazkoy. Για πάνω από έναν αιώνα, αρχαιολόγοι και ιστορικοί εργάζονται διαρκώς για να αποκαλύψουν και να μεταφράσουν το πλούσιο αρχείο κειμένων της περιοχής. Τα περισσότερα είναι γραμμένα σε σφηνοειδή γραφή των Χετταιών, αλλά έχουν βρεθεί και κείμενα σε άλλες γλώσσες από διάφορες εθνικές ομάδες.

Image
ΣΑΧΝΕΡ

Οι Χετταιοί είχαν χιλιάδες θεούς καθώς κατακτούσαν ολοένα και περισσότερες εκτάσεις μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, φέρνοντας περισσότερες θρησκείες στην κοινωνία τους.

Οι Χετταιοί είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην καταγραφή ιεροτελεστιών σε ξένες γλώσσες. Δείχνοντας σεβασμό σε άλλες θρησκείες, ήλπιζαν να κερδίσουν σεβασμό κατά τις επεκτάσεις τους. Γιορτάζοντας αυτούς τους θεούς χωρίς να έχουν κάποιο συγκεκριμένο πάνθεο, δείχνει την ύπαρξη μίας κουλτούρας ανοχής. Δανειζόμενοι ιδέες όπως η σφηνοειδής γραφή, οι παραδόσεις και οι θρησκείες ήταν ένας τρόπος επέκτασης της αυτοκρατορίας.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες φωτογραφίες του άγνωστου κειμένου καθώς οι ειδικοί εργάζονται για να το μεταφράσουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας μαζί με φωτογραφίες θα δημοσιευθούν κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά.

Οι ερευνητές λένε ότι το μυστηριώδες ιδίωμα δεν μοιάζει με καμία άλλη αρχαία γραπτή γλώσσα  από την Εγγύς Ανατολή, αν και φαίνεται να έχει ρίζες στις Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες.

Τα μυστηριώδη γράμματα ξεκινούν στο τέλος ενός τελετουργικού κειμένου γραμμένου στα χεττιτικά, την αρχαιότερη γνωστή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, μετά το λήμμα: «Από εδώ και στο εξής διαβάστε στη γλώσσα της χώρας του Καλάσμα».

«Ήταν διαφορετικό από άλλους δίσκους»

Το όνομα Kalashma αναφέρεται σε μια κοινωνία της Εποχής του Χαλκού που πιθανώς ζούσε στην άκρη της πολύ μεγαλύτερης αυτοκρατορίας των Χετταίων, όχι μακριά από την αρχαία πόλη Hatusha, όπου βρέθηκε αργότερα αυτή η πήλινη πλάκα, γράφει το Science Alert.

Ιστορικοί, αρχαιολόγοι και γλωσσολόγοι συνεργάστηκαν για περισσότερο από έναν αιώνα για να μεταφράσουν το εξαιρετικό αρχείο των βασιλικών συμβολαίων, της πολιτικής αλληλογραφίας και των νομικών και θρησκευτικών κειμένων που βρέθηκαν στην τοποθεσία Hatusha.

Image
ΧΕΤΑΙΟΙ

Αν και οι περισσότερες από αυτές τις πινακίδες είναι γραμμένες με τη σφηνοειδή γραφή των Χετταίων, υπάρχουν και κάποιες σε άλλες γλώσσες, που πιθανότατα προέρχονται από διάφορες εθνοτικές ομάδες που κάποτε βρίσκονταν κάτω από τη σκιά της αυτοκρατορίας των Χετταίων.

«Οι Χετταίοι ενδιαφέρθηκαν πολύ για την καταγραφή των τελετουργιών σε ξένες γλώσσες», εξηγεί ο Schwemer.

Αυτό το ενδιαφέρον δεν ήταν μόνο επιστημονικό. Χιλιάδες θεοί και θεές λατρεύονταν στην αυτοκρατορία των Χετταίων. Καθώς οι Χετταίοι κατακτούσαν όλο και περισσότερα εδάφη στη μεγάλη χερσόνησο μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, πιθανότατα υιοθέτησαν νέες θρησκείες για να αγκαλιάσουν καλύτερα τους πρόσφατα αφομοιωμένους υπηκόους τους.

«Η αποδοχή διαφορετικών θεών χωρίς το δικό τους πάνθεον δείχνει μια κουλτούρα ανεκτικότητας», έγραψε ο ιστορικός Tülin Cengiz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Άγαλμα της Παναγίας «δάκρυσε» - Για θαύμα κάνουν λόγο οι ντόπιοι (βίντεο)

Μεγάλη Βρετανία: Μαραθωνοδρόμος πήρε... αυτοκίνητο για να κερδίσει αγώνα και βγήκε τρίτη!

Ιταλία: Γενική απεργία κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μελόνι

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis