Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μπαλάκια για σκύλους είναι σχεδόν πάντα κίτρινα; Ισχύει ότι βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα ή είναι μύθος;
Μύθοι και αλήθειες
Είναι αρκετά διαδεδομένη, όσο και απολύτως λανθασμένη, η αντίληψη ότι η όραση των σκύλων μας είναι ασπρόμαυρη, κάτι σαν τις παλιές τηλεοράσεις. Όπως εξηγεί το συγκεκριμένο άρθρο, οι σκύλοι μας βλέπουν πολύ καλά – εκτός αν, για παράδειγμα, έχουν γεράσει ή είχαν κάποιο ατύχημα. Σε σχέση όμως με τα χρώματα, η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουν τα ίδια με τον άνθρωπο, και δεν τα βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα μάτια τους είναι διαφορετικά από τα ανθρώπινα.
Οι σκύλοι δεν έχουν αχρωματοψία
Η ιδιαιτερότητά τους δηλαδή στην όραση δεν είναι ότι βλέπουν (όλα) ασπρόμαυρα. Αυτό που συμβαίνει ακριβέστερα στους σκύλους είναι ότι δεν μπορούν να δουν κάποια συγκεκριμένα χρώματα. Κατά συνέπεια: ο κόσμος των σκύλων είναι έγχρωμος, απλά λείπουν κάποια (βασικά) χρώματα εξαιτίας της κατασκευής/δομής του ματιού τους, η οποία διαφέρει από εκείνη των ανθρώπων.
Ποια χρώματα δεν βλέπουν οι σκύλοι;
Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα με τα χρώματα και την όραση των σκύλων είναι ότι οι σκύλοι «μπορούν να δουν αποχρώσεις του κίτρινου, του μπλε, και του καφέ, όπως επίσης μαύρο, άσπρο και γκρι.» Εκεί που θα είχαν πρόβλημα οι σκύλοι θα ήταν αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουν αν πρέπει να διασχίσουν ή να σταματήσουν σε μια διάβαση με βάση το χρώμα του φαναριού. Κι αυτό γιατί πράγματι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αποχρώσεις του κόκκινου και το πράσινου— τις βλέπουν ως καφέ και γκρίζες. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι στα καταστήματα τα μπαλάκια για σκύλους συνήθως δεν είναι κόκκινα η πράσινα, αλλά κίτρινα.
Βλέπουν οι σκύλοι καλύτερα ή χειρότερα από τους ανθρώπους;
Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη. Μπορεί οι σκύλοι να μην μπορούν να αναγνωρίσουν όλα τα χρώματα που βλέπουν οι άνθρωποι, ωστόσο, έχουν καλύτερη νυχτερινή όραση από εμάς Το αξιοπερίεργο όμως είναι, ότι οι σκύλοι χρειάζεται να είναι αρκετά κοντύτερα σε κάποιον άνθρωπο ή αντικείμενο σε σχέση με την απόσταση που χρειαζόμαστε εμείς, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν λεπτομέρειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε σχετικά κοντά στο σκύλο σας για να δει ότι τον κοιτάτε ή ότι του χαμογελάτε.
Διαβάστε επίσης
Viral βίντεο δείχνει ηλιοβασίλεμα στη Κίνα με… επτά Ήλιους!
Αμαζόνιος: βραχογραφία 13χλμ ρίχνει φως στη ζωή των πρώτων ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή