Επιστήμη

Πλανήτης Αφροδίτη: Νέα στοιχεία για την «αδερφή» της Γης

πλανήτης αφροδίτη

Μπορεί η Αφροδίτη να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Γη και να πιστεύαμε μέχρι σήμερα ότι γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτήν, στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε. Τα νέα στοιχεία που έφερε στο «φως» της δημοσιότητας  η NASA είναι εντυπωσιακά.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της, το  Parker Solar Probe, που πέρασε από τον γειτονικό μας πλανήτη κατέγραψε ραδιοκύματα φυσικής προέλευσης. Συγκεκριμένα βρέθηκε 833 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Αφροδίτης, στα πλαίσια της ιονόσφαιρας. Πρόκειται για την πρώτη απευθείας μέτρηση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης εδώ και 30 χρόνια και αποκαλύπτει μεγάλες διαφορές σε σχέση με όσα γνωρίζαμε.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Geophysical Research Letters, επιβεβαιώνει πως τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης περνούν μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου.

Το Parker Solar Probe χρησιμοποίησε το όργανο FIELDS για να ανιχνεύσει και να καταγράψει ραδιοκύματα χαμηλών συχνοτήτων. Όπως και η Γη, έτσι και η Αφροδίτη διαθέτει ένα ηλεκτρικά φορτισμένο επίπεδο αερίων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, στην ιονόσφαιρα. Αυτή η «θάλασσα» αερίων και πλάσματος εκπέμπει φυσικά ραδιοκύματα τα οποία κατέγραψε το διαστημικό σκάφος.

Οι επιστήμονες συνέκριναν το σήμα με τις μετρήσεις που είχαν από το 1992 για να υπολογίσουν την πυκνότητα της ατμόσφαιρας του πλανήτη και είδαν ότι η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτότερη εν έτη 2021. Αυτό θεωρούν πως συμβαίνει λόγω των ηλιακών κύκλων αλλά και γιατί η ιονόσφαιρα της Αφροδίτης είναι συνδεδεμένη με αυτούς. Έτσι, γίνεται πιο πυκνή όταν υπάρχει μέγιστη ηλιακή δραστηριότητα και λεπτότερη στην ελάχιστη ηλιακή δραστηριότητα σε αυτόν τον 11ετή κύκλο. Οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν περισσότερες λεπτομέρειες στα χέρια τους με μελλοντικές αποστολές.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τα ραδιοκύματα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Μονόκερως» είναι η μικρότερη και κοντινότερη στη Γη μαύρη τρύπα που έχει ανακαλυφθεί

Tζόζεφ Ασμπάκερ: Εξωγήινοι υπάρχουν, αλλά δεν θα τους δούμε

Ροζ Υπερπανσέληνος: Έρχεται το φωτεινότερο φεγγάρι του έτους

 

Επιστήμη

Σχεδόν 300 άτομα από την Ελλάδα υπέβαλαν υποψηφιότητα για αστροναύτες

Οι αστροναύτες της NASA φτάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Πολλοί είναι οι νέοι που αναζητούν θέσεις εργασίας εκτός Ελλάδας –ακόμα και στο Διάστημα.

Συνολικά 280 Έλληνες υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις θέσεις αστροναύτη που προκήρυξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), μεταξύ 25.589 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από όλες τις χώρες-μέλη.

Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων παρουσιάζει θεαματική αύξηση κατά δυόμισι φορές σε σχέση με την προηγούμενη προκήρυξη του ESA το 2008.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις αιτήσεις από γυναίκες, των οποίων το ποσοστό εκτινάχθηκε από το 15,5% το 2008 στο 20% φέτος.

«Μείναμε έκπληκτοι με την ανταπόκριση» σχολίασε ο Γιόζεφ Άσμπαχερ, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας. «Είναι μια ισχυρή έκφραση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού που νιώθει για το διάστημα ο κόσμος στην Ευρώπη».

Με την προκήρυξη του 2021 ο ESA δημιουργεί για πρώτη φορά θέση αστροναύτη για άτομα με φυσική αναπηρία, για την οποία υποβλήθηκαν συνολικά 200 αιτήσεις.

Ο ESA θα προσφέρει συμβόλαια σε τέσσερα έως έξι άτομα για θέσεις αστροναυτών πλήρους απασχόλησης, ενώ μέχρι και 20 ακόμα άτομα θα ενταχθούν σε ομάδα εφεδρείας.

«Η δημιουργία ενός αποθεματικού αστροναυτών, παράλληλα με την επιλογή τεσσάρων αστροναυτών που θα προστεθούν στο προσωπικό και ενός αστροναύτη με φυσική αναπηρία, παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στους υποψηφίους μας από ποτέ. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τους αρχικούς αριθμούς, εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός για αυτούς τους πολυπόθητους ρόλους στο διάστημα» δήλωσε ο Άσμπαχερ.

«Οι επόμενες φάσεις της διαδικασίας επιλογής είναι τα ψυχολογικά τεστ, μετά τα οποία θα ακολουθήσουν πρακτικές και ψυχομετρικές εξετάσεις. Μετά θα έρθει η σειρά της ιατρικής διαλογής και θα ακολουθήσουν δύο γύροι συνεντεύξεων. Είναι επομένως μια μακρά διαδικασία» ανέφερε η Αντονέλα Κόστα του τμήματος ανθρωπίνων πόρων του ESA.

Οι επιτυχόντες προγραμματίζεται να ανακοινωθούν στα τέλη του 2022.

Ο ESA δεν έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης αστροναυτών με δικά του μέσα, ωστόσο Ευρωπαίοι αστροναύτες ταξιδεύουν συχνά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάστημα: Η Κίνα εκτοξεύει επανδρωμένη αποστολή προς τον διαστημικό της σταθμό

Ρομπότ-καθαριστές λιμνών, ποταμών, ακτών και θαλασσών

Ο ισχυρότερος μαγνήτης στη Γη θα μπορεί να σηκώσει αεροπλανοφόρο 100.000 τόνων!