Επιστήμη

Οι έγκυες με στρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσια

βρέφος

Το στρες της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού, αλλά και το φύλο του. Μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι έγκυες που βιώνουν σωματικό και ψυχολογικό στρες, έχουν μικρότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι και μεγαλύτερη να γεννήσουν κορίτσι.

Κατά μέσο όρο στον κόσμο γεννιούνται περίπου 105 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια. Όμως στην περίπτωση σωματικού και ψυχολογικού στρες η αναλογία γέννησης αγοριών-κοριτσιών είναι αντίστοιχα τέσσερα αγόρια για κάθε εννέα κορίτσια και δύο αγόρια για κάθε τρία κορίτσια.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κολλεγίου και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την καθηγήτρια ιατρικής ψυχολογίας Κάθριν Μονκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν 187 εγκύους 18 έως 45 ετών, εξετάζοντας 27 δείκτες στρες, με βάση ερωτηματολόγια, τεστ και ημερολόγια των γυναικών.

Μία στις έξι εγκύους (17%) αξιολογήθηκε ως ψυχολογικά στρεσαρισμένη, με άγχος ή κατάθλιψη, ενώ ένα ανάλογο ποσοστό (16%) εμφάνιζε σωματικό στρες, με αυξημένη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων καθημερινά. Η πλειονότητα των γυναικών (67%) θεωρήθηκαν υγιείς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από κοινωνικές αναστατώσεις (πόλεμοι, σοβαρές οικονομικές κρίσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις όπως της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη κ.α.), εμφανίζεται μια τάση γέννησης λιγότερων αγοριών σε σχέση με τα κορίτσια.

Επίσης, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, οι έγκυες με στρες είναι πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα και να έχουν επιπλοκές κατά τη γέννα. Από την άλλη, όσο μεγαλύτερη ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη έχει μια έγκυος από την οικογένεια της και από φίλους, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να γεννήσει αγόρι.

Περίπου μία στις τρεις γυναίκες εκδηλώνει σωματικό ή/και ψυχολογικό στρες. Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η έκθεση του εμβρύου μέσα στη μήτρα σε ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη επηρεάζει τη νευροψυχολογική ανάπτυξη του στην πορεία.

Επιστήμη

Κορωνοϊός: Το γονίδιο που διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου

γονίδιο

Ένα ελαττωματικό γονίδιο που συνδέεται με την άνοια διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου COVID-19, σύμφωνα με μελέτη μεγάλης κλίμακας

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ και της αντίστοιχης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ ανέλυσαν δεδομένα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από COVID-19 μεταξύ των Ευρωπαίων που φέρουν δύο ελαττωματικά αντίγραφα του γονιδίου APOE (ονομάζεται e4e4).

Ένα στα 36 άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής έχει δύο ελαττωματικά αντίγραφα αυτού του γονιδίου, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τους κινδύνους της νόσου Alzheimer έως και 14 φορές, αλλά επίσης αυξάνει και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τώρα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αυτό το γονίδιο διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 – ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν αναπτύξει αυτές τις ασθένειες (άνοια και καρδιακά). Η ίδια ομάδα είχε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα άτομα με άνοια είναι τρεις φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρό COVID-19, λόγω και του ότι έχουν υψηλή έκθεση στα ειδικά κέντρα φροντίδας που διαμένουν.

Ωστόσο, η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology: Medical Sciences, δείχνει ότι ένα γονίδιο μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα με τον γονότυπο APOE e4e4 είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού COVID-19, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν την κοινή μορφή e3e3 του γονιδίου APOE.

Το ποσοστό που βρέθηκε με το ελαττωματικό γονίδιο στην έρευνα ανέρχεται σε 2,36%, το ποσοστό όμως που είχε το γονίδιο και νόσησε από τον κορωνοϊό ήταν υπερδιπλάσιο (5,13%).

πηγή: ygeiamou.gr