Επιστήμη

Νέο τύπο κορωνοϊού σε δύο είδη νυχτερίδας εντόπισαν Ινδοί επιστήμονες

νυχτερίδα

Ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα πολεμά με τον αόρατο εχθρό, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, COVID-19, τα ευρήματα μίας ομάδας επιστημόνων έρχονται να προκαλέσουν νέες ανησυχίες, αφού σε έρευνα που διεξήγαγαν, εντόπισαν έναν ακόμα τύπο κορονοϊού, σε νυχτερίδες που ζουν στην Ινδία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται έρευνα του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών, περίπου 25 νυχτερίδες βρέθηκαν θετικές σε έναν νέο τύπο κορονοϊού, ο οποίος ονομάστηκε BtCoV.

Τα υπό εξέταση ζώα, ανήκουν στα είδη Rousettus και Pteropus και η κοινή τους ονομασία είναι φρουτονυχτερίδες. Εντοπίστηκαν στις νότιες πολιτείες της Ινδίας, καθώς και σε πολιτεία στα δυτικά Ιμαλάϊα.

«Αυτοί οι κορονοϊοί των νυχτερίδων δεν έχουν σχέση με τον SARS-CoV2, που ευθύνεται για την πανδημία του COVID-19» δήλωσε η Πράγκια Γιαντάβ, ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας και μία από τους επιστήμονες που υπογράφουν την έρευνα.

Η Γιαντάβ εξήγησε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ακόμα, πως ο νεοανακαλυφθείς κορονοϊός των νυχτερίδων μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στους ανθρώπους.  

Το είδος νυχτερίδας Pteropus ωστόσο, είχε βρεθεί στο παρελθόν θετικό στον ιό Nipah, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους στην περιοχή Κεράλα της Ινδίας το 2018. Ο COVID-19 έχει επίσης συνδεθεί με τις νυχτερίδες, εξαιτίας της ομοιότητας που έχει με ιούς που εντοπίζονται στα συγκεκριμένα ζώα.

«Οι νυχτερίδες θεωρούνται ως φυσικές δεξαμενές για πολλούς ιούς, εκ των οποίων κάποιοι είναι πιθανοί παθογόνοι για τον άνθρωπο» δήλωσε η Γιάβαντ, προσθέτοντας πως «συνεχής και ενεργή παρακολούθηση»  απαιτείται για να εντοπιστούν οι αναδυόμενοι νέοι ιοί που μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν επιδημίες.

Ελλάδα

Γιώργος Παυλάκης - κορωνοϊός: Χρειαζόμαστε ένα τίμιο, σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες

κορωνοϊός παιδί lockdown καραντίνα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και για τους τρόπους διαχείρισής της.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson & Johnson θα έρθουν στη χώρα περί τα τέλη Απρίλη και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι τα πάμε καλύτερα. Θεωρεί ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος, υποστήριξε και τόνισε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Πρότεινε ένα ολικό Lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι.

«Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανησυχία από τα πολλά κρούσματα και τους θανάτους

Ηράκλειο: Δικάζονται στο αυτόφωρο για την επίθεση στο γραφείο Αυγενάκη

Ηράκλειο: Τον Απρίλιο ο διαγωνισμός αξιοποίησης για το λιμάνι