Τον χρόνο ζωής ηλικιωμένων ποντικών πέτυχαν να επιμηκύνουν επιστήμονες συνδέοντας τους αιμοφόρα αγγεία σε νεαρά ποντίκια. Η μετάγγιση νέου αίματος επέτρεψε στα γηραιά ποντίκια να ζήσουν 6% με 9% περισσότερο, που αναλογεί σε έξι ανθρώπινα χρόνια. Παρότι η μελέτη δεν υπόσχεται την ανακάλυψη αντιγηραντικής θεραπείας για τον άνθρωπο, δημιουργεί ελπίδες ότι το αίμα νεαρών ποντικών περιέχει ουσίες ικανές να προάγουν τη μακροβιότητα. «Εκτιμώ ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χρήσιμο κοκτέιλ», λέει ο Τζέιμς Ουάιτ, βιολόγος της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ντιουκ και επικεφαλής της νέας μελέτης.
Η ένωση δύο οργανισμών, γνωστή ως παραβίωση, έχει μακρά επιστημονική ιστορία. Τον 19ο αιώνα Γάλλοι επιστήμονες συνέδεσαν τα αιμοφόρα αγγεία δύο αρουραίων στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι οι αρουραίοι μοιράζονταν κοινό κυκλοφορικό σύστημα. Τη δεκαετία του 1950, το Πανεπιστήμιο Κορνέλ χρησιμοποίησε την παραβίωση για να εξερευνήσει τη γήρανση. Ενωσαν μεταξύ τους γηραιούς και νέους αρουραίους, ράβοντας μαζί τις ράχες τους. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ο χόνδρος στις κλειδώσεις των γηραιών πειραματόζωων έμοιαζε νεότερος.
Ορισμένοι γιατροί έσπευσαν να προσφέρουν μεταγγίσεις πλάσματος, προερχόμενου από νέους ανθρώπους, ως μέθοδο αντιμετώπισης της γεροντικής άνοιας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Το 2019 η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία τέτοιες θεραπείες «δεν έχουν αποδεδειγμένα κλινικά οφέλη και μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς».
Διαβάστε επίσης
Επιστήμονες επικοινώνησαν με φάλαινα... στη γλώσσα της!
Εντοπίστηκαν τοξικά «χημικά» σε μάρκες προφυλακτικών και λιπαντικών