Επιστήμη

Κορωνοϊός - Έρευνα: Εκτροφεία γούνας στην Κίνα «πιθανή εστία μετάδοσης»

νυκτερευτής

Ένα ασιατικό ζώο που εκτρέφεται ευρέως στην Κίνα για τη γούνα του μπορεί να μολυνθεί από τον κοροναϊό της Covid-19 και τον μεταδώσει σε άλλα ζώα, διαπιστώνουν γερμανοί ερευνητές, προειδοποιώντας ότι τα εκτροφεία αποτελούν δυνητικά εστία μόλυνσης.

H μελέτη που δημοσιεύεται στο Emerging Infectious Diseases, μια έκδοση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αφορά τον νυκτερευτή (Nyctereutes procyonoides), ένα θηλαστικό που μοιάζει με ρακούν αλλά συγγενεύει περισσότερο με τις αλεπούδες. Η γούνα του πωλείται συνήθως ως «γούνα ρακούν», αν και τα δύο είδη δεν έχουν στενή συγγένεια.

Ο νυκτερευτής είναι ένα από τα ζώα από τα οποία είχε απομονωθεί την περασμένη δεκαετία ο κοροναϊός του SARS, κάτι που δημιούργησε υποψίες ότι το ίδιο είδος ενδέχεται να αποτελεί φυσική δεξαμενή του ιού.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature, οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου «Φρίντριχ Λέφλερ» μόλυναν εννέα νυκτερευτές με τον SARS-CoV-2, τον ιό της πνευμονίας Covid-19, και διαπίστωσαν ότι οι έξι απελευθέρωναν νέα αντίγραφα του κοροναϊού από τη μύτη και τον φάρυγγα.

Όταν τρία υγιή ζώα τοποθετήθηκαν στο ίδιο κλουβί με τα μολυσμένα, τα δύο προσεβλήθησαν από τον ιό, αν και κανένα ζώο δεν εκδήλωνε σοβαρά συμπτώματα πέρα από μια γενική ατονία.

Τα ευρήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στα εκτροφεία και τις ανοιχτές αγορές τροφίμων στην Κίνα –ο νέος κορωνοϊός πιθανότατα ξεπήδησε από την κεντρική αγορά του Γουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά και νεκρά άγρια ζώα. Ο SARS-CoV-2 εκτιμάται ότι προήλθε από τις νυχτερίδες, πιθανώς όμως μεταπήδησε στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή όπως οι απειλούμενοι παγκολίνοι.

Έκτοτε η Κίνα απαγόρευσε την πώληση άγριων ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση, οι συνθήκες όμως παραμένουν άσχημες στα εκτροφεία ζώων για γούνα.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι επηρεαζόμενες φάρμες ενδέχεται να αποτελούν δεξαμενές του SARS-CoV-2» γράφουν οι ερευνητές, οι οποίοι ζητούν επίσης το σχεδιασμό μεγάλων επιδημιολογικών μελετών προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος των ζώων εκτροφής στην τρέχουσα πανδημία.

Κρούσματα κοροναϊού έχουν επίσης καταγραφεί σε γάτες και άλλα αιλουροειδή, παραμένει ωστόσο άγνωστο αν τα είδη αυτά μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο.

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Οι ασθενείς στις Εντατικές και τις κλινικές covid - 19

κορωνοϊός νοσοκομείο

Λίγο καλύτερη είναι σήμερα η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης αναφορικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

Συνολικά, 88 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό εκ των οποίων οι 70 στις κλινικές και οι 18 στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης η κατάσταση στα νοσοκομεία του νησιού, σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, έχει ως εξής:

ΠΑΓΝΗ: 27 στην κλινική covid και 11 στη ΜΕΘ εκ των οποίων οι 8 διασωληνωμένοι

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: 12 στην κλινική και 4 στη ΜΕΘ (όλοι διασωληνωμένοι)

Νοσοκομείο Χανίων: 18 στην κλινική covid και 1 στη ΜΕΘ (όχι διασωληνωμένος)

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 10 στην κλινική covid και 1 στη ΜΕΘ (όχι διασωληνωμένος)

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 2 στην κλινική και 1 στη ΜΕΘ 9 (διασωληνωμένος)

Μηδέν ασθενείς στο Νοσοκομείο της Σητείας

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: Ένας ασθενής στην κλινική Covid

και τέλος ένας ασθενής στην κλινική covid του Νοσοκομείου Νεαπόλεως