Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κλιματική αλλαγή: H πιο ζοφερή προειδοποίηση - Η κλιματική κατάρρευση "πρό των πυλών"

Image
κλιματική αλλαγή
 clock 21:21 | 28/02/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κλιματική κατάρρευση επιταχύνεται γρήγορα, πολλές από τις επιπτώσεις θα είναι πιο σοβαρές από τις προβλεπόμενες και απομένουν μόνο περιορισμένες πιθανότητες να αποφευχθούν οι χειρότερες καταστροφές της, δήλωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα, οι ανθρώπινες ενέργειες για τη θέρμανση του κλίματος προκαλούν επικίνδυνες και εκτεταμένες διαταραχές, απειλώντας με καταστροφή εκτεταμένες περιοχές του φυσικού κόσμου και καθιστούν πολλές περιοχές αβίωτες, σύμφωνα με την έκθεση ορόσημο που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη ευημερία και την υγεία του πλανήτη», δήλωσε ο Hans-Otto Pörtner, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας 2 της IPCC. «Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στη συντονισμένη παγκόσμια δράση θα χάσει ένα σύντομο και ταχέως κλείσιμο παράθυρο για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον».

Ξηρασίες, πλημμύρες, καύσωνες

Σε αυτό που ορισμένοι επιστήμονες ονόμασαν «η πιο ζοφερή προειδοποίηση μέχρι τώρα», η συνοπτική έκθεση της παγκόσμιας αρχής για την επιστήμη του κλίματος λέει ότι οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι καύσωνες και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες επιταχύνονται και προκαλούν αυξανόμενες ζημιές.

Image
Φωτογραφία από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίαςστη Γερμανία το 2021
Φωτογραφία από τις φονικές πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίαςστη Γερμανία το 2021  

Το να επιτραπεί στις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξηθούν κατά περισσότερο από 1,5 C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα , όπως φαίνεται πιθανό με τις τρέχουσες τάσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου , θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες «μη αναστρέψιμες» επιπτώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν το λιώσιμο των παγετώνων και των παγετώνων, και ένα καταρράκτη αποτέλεσμα όπου οι πυρκαγιές, η απομάκρυνση των δέντρων, η ξήρανση των τυρφώνων και η απόψυξη του μόνιμου παγετού απελευθερώνουν πρόσθετες εκπομπές άνθρακα, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέρμανση.

«Άτλας του ανθρώπινου πόνου»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε: «Έχω δει πολλές επιστημονικές εκθέσεις στην εποχή μου, αλλά τίποτα σαν αυτό. Η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας άτλαντας του ανθρώπινου πόνου και ένα καταδικαστικό κατηγορητήριο για την αποτυχημένη ηγεσία του κλίματος».

Ο Τζον Κέρι, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα, είπε ότι η έκθεση «χαρίζει μια τρομερή εικόνα των επιπτώσεων που ήδη συμβαίνουν λόγω ενός θερμότερου κόσμου και των τρομερών κινδύνων για τον πλανήτη μας εάν συνεχίσουμε να αγνοούμε την επιστήμη. Είδαμε την αύξηση των ακραίων γεγονότων που τροφοδοτούνται από το κλίμα και τις ζημιές που μένουν πίσω – χαμένες ζωές και κατεστραμμένα μέσα διαβίωσης. Το ερώτημα σε αυτό το σημείο δεν είναι αν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς την κρίση – είναι αν μπορούμε να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες».

Image
αυστραλια
Φωτογραφία από τις πολύμηνες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία το 2020

Η έκθεση αναφέρει:

Επηρεάζεται παντού, χωρίς καμία κατοικημένη περιοχή να γλιτώνει από τις τρομερές επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας και τις ολοένα και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες.

Περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός – μεταξύ 3,3 και 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – ζει σε περιοχές «πολύ ευάλωτες» στην κλιματική αλλαγή.

Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και στα σημερινά επίπεδα θέρμανσης.

Μαζικοί νεκροί ειδών, από δέντρα μέχρι κοράλλια , έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αποτελεί ένα «κρίσιμο επίπεδο» πέρα ​​από το οποίο οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επιταχύνονται έντονα και ορισμένες γίνονται μη αναστρέψιμες.

Παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο, και μικρά, χαμηλά νησιά , αντιμετωπίζουν πλημμύρες σε άνοδο της θερμοκρασίας άνω του 1,5C.

Τα βασικά οικοσυστήματα χάνουν την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, μετατρέποντάς τα από καταβόθρες άνθρακα σε πηγές άνθρακα.

Ορισμένες χώρες έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν το 30% της γης της Γης , αλλά η διατήρηση του μισού μπορεί να είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ικανότητα των φυσικών οικοσυστημάτων να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτά.

Ευκαιρία να αποφύγεις τα χειρότερα

Αυτό είναι το δεύτερο μέρος της τελευταίας έκθεσης αξιολόγησης της IPCC, μιας ενημερωμένης, περιεκτικής ανασκόπησης της παγκόσμιας γνώσης για το κλίμα, η οποία έχει δημιουργηθεί επτά χρόνια και βασίζεται στην εργασία χιλιάδων επιστημόνων που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους. Η έκθεση αξιολόγησης είναι η έκτη από τότε που η IPCC συγκλήθηκε για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ το 1988, και μπορεί να είναι η τελευταία που δημοσιεύεται, ενώ υπάρχει ακόμη κάποια πιθανότητα να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μια πρώτη δόση, από την ομάδα εργασίας 1 της IPCC, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, σχετικά με τη φυσική επιστήμη της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ότι η κλιματική κρίση προκλήθηκε «αναμφισβήτητα» από ανθρώπινες ενέργειες , με αποτέλεσμα αλλαγές που ήταν «άνευ προηγουμένου», με κάποιες να γίνονται «μη αναστρέψιμες». ” .

Αυτό το δεύτερο μέρος, από την ομάδα εργασίας 2, ασχολείται με τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης, καθορίζει περιοχές όπου ο κόσμος είναι πιο ευάλωτος και περιγράφει λεπτομερώς πώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε και να προστατευτούμε από ορισμένες από τις επιπτώσεις . Μια τρίτη ενότητα, που αναμένεται τον Απρίλιο, θα καλύπτει τρόπους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το τελευταίο μέρος, τον Οκτώβριο, θα συνοψίσει αυτά τα μαθήματα για τις κυβερνήσεις που θα συναντηθούν στην Αίγυπτο για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop27.

Image
Λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική

 

'Κατακλυσμιαία' για μικρά νησιά

Μικρά νησιά θα είναι μεταξύ εκείνων που θα πληγούν περισσότερο. Ο Walton Webson, πρεσβευτής της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα και πρόεδρος της Συμμαχίας Μικρών Νησιωτικών Κρατών, χαρακτήρισε τα ευρήματα «κατακλυσμικά».

Προέτρεψε τον ΟΗΕ να συγκαλέσει ειδική σύνοδο για να εξετάσει τη δράση. «Συνεχίζουμε να κατευθυνόμαστε προς έναν γκρεμό – λέμε ότι τα μάτια μας είναι ανοιχτά στους κινδύνους, αλλά όταν κοιτάτε τις παγκόσμιες εκπομπές, αν μη τι άλλο, επιταχύνουμε προς την άκρη του γκρεμού. Δεν βλέπουμε τη δράση των μεγάλων εκπομπών που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών σε αυτήν την κρίσιμη δεκαετία – αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών στο μισό έως το 2030 το αργότερο . Είναι ξεκάθαρο ότι ο χρόνος μας ξεφεύγει».

Οι κυβερνήσεις σε άλλα μέρη του κόσμου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να προσαρμοστούν σε ορισμένες από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης , αναφέρει η έκθεση, χτίζοντας αντιπλημμυρικά, βοηθώντας τους αγρότες να καλλιεργήσουν διαφορετικές καλλιέργειες ή δημιουργώντας πιο ανθεκτικές υποδομές. Αλλά οι συγγραφείς λένε ότι η ικανότητα του κόσμου να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις θα μειωθεί γρήγορα με την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, φτάνοντας γρήγορα σε «σκληρά» όρια πέρα ​​από τα οποία η προσαρμογή θα ήταν αδύνατη.

«Παγκόσμιο ντόμινο»

Η κλιματική κρίση έχει επίσης τη δύναμη να επιδεινώσει προβλήματα όπως η πείνα, η κακή υγεία και η φτώχεια, διευκρινίζει η έκθεση. Ο Ντέιβ Ρέι, διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Εδιμβούργου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Όπως το να πας μια καταστροφική μπάλα σε ένα σύνολο παγκόσμιων ντόμινο, η κλιματική αλλαγή στον 21ο αιώνα απειλεί να καταστρέψει τα θεμέλια της ασφάλειας των τροφίμων και του νερού, και να συντρίψει και μετά. μέσα από τις εύθραυστες δομές της υγείας του ανθρώπου και του οικοσυστήματος, και τελικά κλονίζουν τους ίδιους τους πυλώνες του ανθρώπινου πολιτισμού».

Τι είναι η έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή – και τι λέει;

Η έκθεση υποβαθμίζει τους φόβους για συγκρούσεις που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, διαπιστώνοντας ότι θα επακολουθούσε «εκτοπισμός» και «ακούσια μετανάστευση» ανθρώπων, αλλά ότι «οι μη κλιματικοί παράγοντες είναι οι κυρίαρχοι μοχλοί των υφιστάμενων ενδοκρατικών βίαιων συγκρούσεων».

Αλλά ο Jeffrey Kargel, ανώτερος επιστήμονας στο Planetary Science Institute στις ΗΠΑ, είπε: «Η τρέχουσα πολεμική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη, αν και δεν αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή , είναι μια περαιτέρω προσοχή σχετικά με το πώς οι ανθρώπινες εντάσεις και οι διεθνείς σχέσεις και η γεωπολιτική θα μπορούσαν να φουντώσουν . καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πλήττουν τα έθνη με τρόπους που δεν είναι καλά προετοιμασμένοι να χειριστούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βιώσιμη διαχείριση του εδάφους και της γης σε πρώτο πλάνο - Ποια η στρατηγική της ΕΕ

Έρευνα: Οι δεινόσαυροι πέθαναν άνοιξη πριν περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια, εκτιμούν Ευρωπαίοι επιστήμονες

Η ερημοποίηση εδαφών απειλεί τον θεσσαλικό κάμπο – Τι αναφέρει νέα έρευνα

Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο ωστικό κύμα στο Σύμπαν (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis