Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η πρώτη ανακάλυψη σουπερνόβα από το τηλεσκόπιο James Webb (βίντεο)

Image
Σουπερνοβα
 clock 15:51 | 01/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Καθημερινά μεγαλώνει η λίστα των ανακαλύψεων του ισχυρότερου διαστημικού τηλεσκοπίου που κατασκεύασε η ανθρωπότητα. Το James Webb αποδεικνύει καθημερινά τις εκπληκτικές του δυνατότητες οι οποίες είναι τέτοιες που επιτρέπουν ακόμη και τυχαίες ανακαλύψεις στο σύμπαν. όπως μια έκρηξη σουπερνόβα. 

Το James Webb είχε εστιάσει στον γαλαξία SDSS.J141930.11+5251593 που βρίσκεται σε απόσταση τριών εκατ φωτός από τη Γη όταν οι επιστήμονες που πραγματοποιούσαν την έρευνα είδαν στις εικόνες που κατέγραφε το τηλεσκόπιο ένα σημείο όπου υπήρχε έντονη λάμψη. Στην ίδια περιοχή που εμφανιζόταν η έντονη λάμψη είχε καταγράψει εικόνες πριν από έντεκα χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και οι ερευνητές συγκρίνοντας τις εικόνες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε αυτή η λάμψη στο συγκεκριμένο σημείο.

Image
Σουπερνοβα

Μέσα στον κύκλο εικονίζεται η λάμψη που κατέγραψε το James Webb η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η λάμψη μιας αστρικής έκρηξης. 

Η μελέτη του φαινομένου οδήγησε τους ερευνητές ότι η λάμψη αυτή είναι προϊόν μιας έκρηξης σουπερνόβα, ενός από τα βιαιότερα αλλά και πιο σημαντικά κοσμικά φαινόμενα. Κάποιοι τύποι άστρων όταν εξαντλούνται τα «καύσιμα» τους αυτοκαταστρέφονται σε τρομερές εκρήξεις οι οποίες ανάμεσα στα άλλα διασκορπίζουν τα υλικά του άστρου στο Διάστημα εμπλουτίζοντας και «γονιμοποιώντας» σε πολλές περίπτωσεις κάποιες περιοχές όπου θα γεννηθούν νέα άστρα ενώ παράλληλα σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι εκρήξεις αυτές δημιουργούν σε πολλές περιπτώσεις μαύρες τρύπες.  

Η ανακάλυψη κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική γιατί εκτός των άλλων το James Webb δεν έχει σχεδιαστεί για να εντοπίζει εκρήξεις σουπερνόβα αλλά όπως φαίνεται οι εικόνες που καταγράφει αν μελετηθούν με μεγάλη προσοχή μπορεί να αποκαλύπτουν και διάφορα φαινόμενα ή διαστημικά αντικείμενα που δεν αποτελούν τον βασικό στόχος μιας έρευνας.

Τι είναι  σουπερνόβα

Ο όρος υπερκαινοφανής αστέρας ή σουπερνόβα (supernova) αναφέρεται σε διάφορους τύπους εκρήξεων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξελικτικών σταδίων της ζωήςτων αστέρων, κατά τις οποίες παράγονται εξαιρετικά φωτεινά αντικείμενα, αποτελούμενα από πλάσμα (ιονισμένη ύλη) και των οποίων η αρχική φωτεινότητα στη συνέχεια αδυνατίζει μέχρι του σημείου της αφάνειας μέσα σε λίγους μήνες. Η έκρηξη των αστέρων είναι τεραστίων διαστάσεων, ξεπερνά την ενέργεια που εξαπολύεται από τον Ήλιο και κατ' αυτό τον τρόπο «πεθαίνουν». Από τη γήινη ατμόσφαιρα και γενικά από τη γη ένας σουπερνόβα φαίνεται σαν ένα εξαιρετικά φωτεινό αστέρι που δεν βρισκόταν σε εκείνη τη θέση πριν κάποιες ώρες. Ο θάνατος του αστεριού, ο λεγόμενος σουπερνόβα, επέρχεται μετά από περίπου 10 με 20 εκατομμύρια έτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τεχνητή νοημοσύνη αποκάλυψε την «ταυτότητα» 200 εκατ. πρωτεϊνών

Κορωνοϊός: Τα δύο συμπτώματα που επιμένουν στο 5% όσων νόσησαν

Περιβάλλον: Δύο ξενικά είδη που προκάλεσαν ζημιές 16 δισ. δολαρίων - Το ένα εντοπίζεται και στα Χανιά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis